Σε πρωτοφανή περιβαλλοντική υποβάθμιση έχει περιέλθει ο εφεδρικός ταμιευτήρας της Υλίκης που υδροδοτεί την πρωτεύουσα σε έκτακτες περιπτώσεις. Επιστήμονες και φορείς καταγγέλλουν στη Realnews ένα απίστευτο οικολογικό έγκλημα που συντελείται εν αγνοία της ΕΥΔΑΠ, αρμόδιου φορέα για την προστασία της λίμνης, αφού οι επιτήδειοι έχουν δημιουργήσει δίπλα στις όχθες του ταμιευτήρα δεκάδες χωματερές, με χιλιάδες τόνους στερεών και υγρών αποβλήτων που δηλητηριάζουν τα νερά και απειλούν ευθέως τη δημόσια υγεία.
«Πλέον η Υλίκη είναι περικυκλωμένη από τοξικά απόβλητα, αφού το ντόπιο κύκλωμα διακίνησης επικίνδυνων απόβλητων από τα εργοστάσια της Βοιωτίας φαίνεται ότι συνεχίζει ακάθεκτο να σκορπά ανεξέλεγκτα βιομηχανικά απόβλητα», αναφέρει η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφορία και την Ανάπτυξη, Μαργαρίτα Καραβασίλη. Ο φακός της.......Realnews κατέγραψε την απαξίωση του βιοτόπου της λίμνης, που είναι ενταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000, αφού φιλοξενεί εκατοντάδες πελαργούς και άλλα υδρόβια πουλιά. Τάφροι με υγρά κόκκινα λύματα, τοξικά στερεά απορρίμματα, οικοδομικές σακούλες με μεικτά επιμολυσμένα σκουπίδια, καμένα λάστιχα, αγροτικά απόβλητα και καμένα λάδια μέσα στη λίμνη συνθέτουν το παζλ της ρύπανσης.
Εικόνες ντροπής
Στη θέση Μουρίκι, στα ανατολικά της λίμνης, μία ξηλωμένη πινακίδα προειδοποιεί τον επισκέπτη ότι απαγορεύονται η είσοδος και η παραμονή στην περιοχή της Υλίκης. Η επισήμανση αυτή, όμως, δεν πτόησε τους ρυπαντές, οι οποίοι άνοιξαν τάφρους εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων στις όχθες της λίμνης με εκσκαπτικά μηχανήματα, λίγα μέτρα μακριά από το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ. Μέσα στους αυτοσχέδιους λάκκους άδειασαν κόκκινα υγρά απόβλητα με πλαστικά βαρέλια και έπειτα τα πέταξαν μέσα στις τάφρους.
«Το χαρακτηριστικό χρώμα των αποβλήτων παραπέμπει σε λύματα βαφείου, τα οποία είναι πλούσια σε βαρέα μέταλλα», επισημαίνει η Μ. Καραβασίλη, συμπληρώνοντας ότι η ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να εφησυχάζει, καθώς οι λάκκοι -γνωστοί και ως “λαγκούν”- είναι μια πολύ επικίνδυνη εστία ρύπανσης». Στη δυτική όχθη, στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί σε έναν γκρεμό, ο οποίος καταλήγει στις όχθες της Υλίκης. Εκεί έχει δημιουργηθεί μία αυτοσχέδια χωματερή τοξικών απόβλητων. Ανάμεσα στις πέτρες υπάρχουν σημάδια που υποδεικνύουν στα φορτηγά των διακινητών πού να απορρίψουν τα απόβλητά τους.
«Τέτοιες περιοχές είναι οι αγαπημένες τοποθεσίες που επιλέγουν οι ρυπαντές για να εναποθέσουν τα επικίνδυνα απόβλητά τους. Θυμηθείτε ότι η παράνομη χωματερή τοξικών αποβλήτων στα ορυχεία αργίλου στην Αλίαρτο, τα απόβλητα της οποίας κατέληγαν στην Υλίκη (μέσω αποστραγγιστικής καταβόθρας), είχε παρόμοια σημάδια», τονίζει η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν επίσης μεγάλα ντεπόζιτα και υπολείμματα διάφορων κατεργασμένων βιομηχανικών υλικών, όπως επίσης και σακιά με σκόνες μαύρου, κόκκινου και μπλε χρώματος. «Ανάλογα απόβλητα παράγουν βιομηχανίες κατεργασίας χρωμάτων, καθώς και επιμεταλλωτήρια», προσθέτει η Μ. Καραβασίλη. Τέλος, στην άκρη του λόφου υπάρχει ένα αλώνι όπου διάφοροι αθίγγανοι καίνε λάστιχα φορτηγών, διασπείροντας επικίνδυνες ουσίες που επικάθονται στις όχθες της λίμνης.
Δύσκολη η συλλογή
«Τα επικίνδυνα στερεά απόβλητα, δεν μπορούν να συλλεχθούν με συμβατικά μέσα και να εναποτεθούν στη χωματερή», τονίζει η Βίκυ Καραγιώργου, δικηγόρος με ειδίκευση στο δίκαιο περιβάλλοντος και λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Αντιθέτως, χρειάζονται ειδική επεξεργασία από εξουσιοδοτημένο φορέα, όπως ορίζει το εθνικό νομικό περιβαλλοντικό πλαίσιο. Πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος μαζί με τις υπηρεσίες της περιφέρειας, οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές της περιβαλλοντικής ευθύνης, πρέπει να εκτιμήσουν την περιβαλλοντική ζημιά και να αποδώσουν το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους ρυπαντές, όταν αυτοί ταυτοποιηθούν. Από την άλλη, η αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής της περιφέρειας πρέπει άμεσα να κάνει ελέγχους στο νερό του ταμιευτήρα, ώστε να διαπιστωθεί η βλάβη που έχει υποστεί το οικοσύστημα της λίμνης», καταλήγει.