Στην τσουκνίδα υπάρχει μια ουσία που δεν εμπεριέχουν τα υπόλοιπα φυτά. Δένεται απόλυτα στις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Επηρεάζεται τόσο πολύ από το ηλιακό φως που βλέπει, την ποσότητα υγρασίας, από την δομή του εδάφους, που διαφέρει μια τσουκνίδα από την άλλη έστω και αν έχουν μεταξύ τους μόνο κάποια μέτρα απόσταση.
Ως παράδειγμα μια τσουκνίδα που φυτρώνει δίπλα σε τοίχο έχει πολύ λίγες ουσίες από μια τσουκνίδα που λούζεται από τον ήλιο. Σίγουρα και οι δύο τσουκνίδες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, όμως για διαφορετικές ασθένειες. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι τσουκνίδες μπορούν να βλάψουν και την ανθρώπινη υγεία. Οι γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση, οι έγγειες και οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, πρέπει να μείνουν μακριά από την τσουκνίδα. Είναι γνωστό πως η τσουκνίδα μειώνει ή αυξάνει την επιρροή κάποιων φαρμάκων. Όπως λέμε πάντα όταν τα φυτά τα χρησιμοποιούμε για θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να λαμβάνουμε την άποψη ενός γιατρού ή ειδικού.
Η τσουκνίδα ανήκει στο γένος των Κνιδοειδών. Πρόκειται για μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως. Ο βλαστός της φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο ενώ τα άνθη της είναι μικρά και άοσμα. Το όνομα του φυτού προέρχεται από τα χνούδια που υπάρχουν σε Ολόκληρο το φυτό που καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα, πολλές φορές έντονη, τσούξιμο και κοκκινίλα σαν τσίμπημα κουνουπιού, ενώ σπανιότερα αλλεργικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό, που περιέχουν οι λεπτές βελόνες του φυτού στη σύσταση του οποίου υπάρχει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες, οι οποίες όμως βελόνες καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο. Το πιο δηλητηριώδες είδος τσουκνίδας είναι το γνωστό με την ονομασία φύλλο του διαβόλου που βρίσκεται στη Τιμόρ. Υπάρχουν και είδη που φυτρώνει μόνο στην Ανατολία. Η τσουκνίδα που φυτρώνει από μόνο του στις πίσω κήπους των σπιτιών της Safranbolu δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, διότι δεν μπορείτε να βρείτε τις ίδιες εδαφικές ιδιότητες κάπου αλλού στον κόσμο.
Μπορείτε να συναντήσετε το φυτό στις άκρες του δρόμου δίπλα στους τοίχους. Η τσουκνίδα εμπεριέχει τις βιταμίνες A, C και B, σίδηρο ασβέστιο και μαγνήσιο. Λόγω των θρεπτικών και θεραπευτικών του ουσιών, οι κτηνοτρόφοι στα ζώα τους προσφέρουν αποξεραμένη τσουκνίδα. Και με αυτό τον τρόπο πιστεύουν πως θα πάρουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλα από τις αγελάδες τους. Εάν δεν μπορείτε να μαζέψετε τις τσουκνίδες από έξω, τότε μπορείτε να την βρείτε και στις λαϊκές αγορές.
Η τσουκνίδα ειδικότερα στην κουζίνα του Ege καταναλώνεται ως σαλάτα. Εάν θελήσετε να φτιάξετε σαλάτα τσουκνίδας, θα πρέπει πρώτα να βράσετε ελαφρά το χόρτο και προσθέστε γιαούρτι με σκόρδο και περιχύστε με ελαιόλαδο. Επίσης στην Ανατολία την τσουκνίδα μαγειρεύουν παρόμοια με το σπανάκι. Μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε και πίτα με τσουκνίδα. Αυτοί που φτιάχνουν πίτες λένε ότι μπορείτε μέσα στην τσουκνίδα να προσθέσετε και ψιλοκομμένο πράσο. Εάν επιθυμείτε την τσουκνίδα να πιείτε ως τσάι, τότε έχετε δύο επιλογές. Είτε τσάι ρίζας ή σπόρου. Όταν φτιάχνεται τσάι από τις ρίζες, φτάνει μια κουταλιά του γλυκού ψιλοκομμένη και θα την προσθέσετε σε ένα ποτήρι νερό κρύο και θα το βράσετε τέσσερα πέντε λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και θα το αφήσετε να κρυώσει για άλλα τόσο λεπτά. Όταν φτιάχνουμε τσάι από τους σπόρους, πρώτα θα τα χτυπήσουμε σε ένα γουδί και ένα κουτάλι του γλυκού θα τα προσθέσουμε σε ένα ποτήρι γεμάτο βραστό νερό. Θα τα αφήσουμε για οχτώ δέκα λεπτά και έπειτα θα το φιλτράρουμε.
Όταν αγοράζετε τα σαμπουάν σας θα έχετε προσέξει ότι πωλούνται και σαμπουάν που εμπεριέχουν τσουκνίδα. Ναι, η τσουκνίδα στην βιομηχανία των καλλυντικών χρησιμοποιείται ειδικότερα στα σαμπουάν. Μπορείτε και εσείς να παρασκευάσετε στο σπίτι σας το δικό σας προϊόν περιποίησης μαλλιών. Για αυτό χρειάζεστε τέσσερα με πέντε χούφτες από αποξηραμένα ή φρέσκα φύλα τσουκνίδας. Τα φύλα τοποθετούνται σε μια κατσαρόλα με πέντε λίτρα νερό και βράζονται, έπειτα τα φιλτράρετε, εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ρίζα της τσουκνίδας τα αφήνεται για δέκα με δώδεκα ώρες μέσα σε κρύο νερό και έπειτα το βράζετε το αφήνεται για δέκα λεπτά και το φιλτράρετε. Είναι πια έτοιμα τα νερά που θα χρησιμοποιήσετε για την περιποίηση των μαλλιών σας. Τα μαλλιά σας θα είναι πια δυνατά και φωτεινά, επίσης θα εξαφανίσετε και το πρόβλημα πιτυρίδας. Το ίδιο νερό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στα μπάνια για τα πόδια που πονάνε.
Παλαιά στην Αγγλία πιστευόταν πως η τσουκνίδα αυξάνει το γάλα των μητέρων που θηλάζουν. Ενώ οι ντόπιοι Αμερικανοί την άνοιξη, εποχή που είναι λιγοστά τα λαχανικά, μάζευαν και μαγείρευαν την τσουκνίδα. Στην Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη η σούπα της τσουκνίδας παραμένει το αγαπημένο φαγητό, όπως και στο παρελθόν. Η Τσουκνίδα είναι πολυαγαπημένο λαχανικό στην Νεπάλ και στην Βόρεια Ινδία. Στην σημερινή Αγγλία κάθε χρόνο διοργανώνεται διαγωνισμός κατανάλωσης τσουκνίδας. Στον διαγωνισμό που παρακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι κερδίζει αυτό που καταναλώσει σε λιγότερο χρόνο την περισσότερη ποσότητα φρέσκιας και ωμής τσουκνίδας. Ας δούμε πως πρωτοβγήκε αυτός ο διαγωνισμός, δύο αγρότες μαλώνουν για τις τσουκνίδες που φυτρώνουν στις περιοχές τους. Στην προσπάθεια τους να ηρεμήσουν τους έρχεται η ιδέα να διοργανώσουν τον διαγωνισμό αυτό και από το 1986 διοργανώνετε αυτός ο διασκεδαστικός διαγωνισμός. Πάντως δεν χρειάζεται διαγωνισμό για να καταναλώσετε τσουκνίδα, φτάνουν οι θεραπευτικές ιδιότητες της.