Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος, προσπαθεί να πείσει την τρόικα για τη βιωσιμότητα και των τριών ΔΕΚΟ, ενώ ειδικά για την ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων, φαίνεται ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την Κομισιόν. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
«Προτείναμε να ολοκληρωθούν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες ύψους 250 εκατ. ευρώ από Μαρόκο και Αμερική και σταδιακά να ξεκινήσει σμίκρυνση και αναδιοργάνωση. Αλλά αυτό είναι ακόμη μακριά. Ακόμη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου», δήλωσε αρμόδιο στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη.
Για την ΕΛΒΟ το υπουργείο Άμυνας πρότεινε να αποτελεί ένα στρατιωτικό εργοστάσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός και το επιτελείο της κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να έρθουν σε οριστική συμφωνία με την τρόικα για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τριών ΔΕΚΟ.
Κεντρικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προχωρήσει στην ενιαία πώληση της ΛΑΡΚΟ και στη διάσπαση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ σε στρατιωτικά και πολιτικά κομμάτια, με διατήρηση της λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων.
Υπενθυμίζεται πως τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τριών ΔΕΚΟ, σε συνδυασμό με τον νέο κώδικα για τους δικηγόρους, την τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου.
Στόχος είναι να έχει εγκριθεί η εκταμίευσή της στην συνεδρίαση του Euroworking Group της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου ή το πολύ σε εκείνο της δεύτερης εβδομάδας.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τρόικα και οικονομικό επιτελείο είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για πρωτογενές πλεόνασμα 400-500 εκατ. ευρώ το 2013.
Η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για επιπλέον μέτρα το 2014, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να αρχίσει να καταρτίζει έναν κατάλογο με πιθανά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 – 2016.
Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται χωρίς να χρειάζεται αναδρομική περικοπή των πιστώσεων του προϋπολογισμού προς τους φορείς του Δημοσίου (συνεχίζει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα από τις 12 Δεκεμβρίου 2012) και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιστροφές φόρων θα φθάσουν στο στόχο των 2,9 δισ. ευρώ και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 6,65 δισ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ λιγότερες του στόχου).
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι για να καταλήξουν οι δύο πλευρές στο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ υπάρχουν τέσσερις παραδοχές. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν συμφωνήσει να μην προσμετρηθούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα τα έσοδα:
1. Του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
2. Από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών.
3. Από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης (SMP's).
4. Από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε προ κρίσης (ANFA's).
Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ, καθώς θα συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω έσοδα, όπως τυπικά είναι υποχρεωμένη να πράξει.
Ωστόσο, τρόικα και οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να μην τα προσμετρήσουν για να έχουν στα χέρια τους το «καθαρό» πρωτογενές αποτέλεσμα που δεν θα αμφισβητείται από κανένα.
Την ίδια ώρα, η τρόικα ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει ένα κατάλογο με τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη διετία 2015-2016, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πίεση για νομοθέτησή τους. Αλλωστε, μόλις χθες άνοιξε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, που είναι η βάση για τη συζήτηση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015 - 2016.
Όμως, η τρόικα θέλει να είναι έτοιμος ο κατάλογος των πιθανών μέτρων για τη συζήτηση που θα ενταθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου .news247.gr