Έπειτα από την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά τις φυσικές καταστροφές του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, εκδόθηκαν δύο αποφάσεις από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με τις οποίες οριοθετούνται οι περιοχές για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια από πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Οι εν λόγω αποφάσεις έρχονται σε συνέχεια, μιας σειράς ενεργειών από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, περιοχές των οποίων υπέστησαν σοβαρές ζημιές τον χειμώνα που μας πέρασε.
Στην προσπάθεια αυτή, ο ρόλος της Περιφέρειας υπήρξε καταλυτικός αφού αμέσως προέβη στην κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αιτήθηκε την οριοθέτησή τους στο αρμόδιο Υπουργείο.
Με την πρώτη απόφαση του Υπουργείου (ΦΕΚ 1143/Β/16.6.2015), οι Τοπικές Κοινότητες Αργυρίων, Κολοκυθιάς και Μαρμάρων της Δημοτικής Ενότητας Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης και ολόκληρος ο Νομός Ευρυτανίας, πλην της Τοπικής Κοινότητας Κρικέλλου, της Δημοτικής Ενότητας Δομνίστας, του Δήμου Καρπενησίου, οριοθετούνται ως πληγείσες από τις κατολισθήσεις.
Παράλληλα, με τη δεύτερη απόφαση (ΦΕΚ 1144/Β/16.6.2015), ορίζονται ως πλημμυρόπληκτες, η Τοπική Κοινότητα Μοσχοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Γοργοποτάμου και η Τοπική Κοινότητα Κόμματος, της Δημοτικής Ενότητας Λαμιέων του Δήμου Λαμιέων, καθώς επίσης η Τοπική Κοινότητα Περιβολίου, της Δημοτικής Ενότητας Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης, στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και η Τοπική Κοινότητα Κρικέλλου, της Δημοτικής Ενότητας Δομνίστας του Δήμου Καρπενησίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
Και οι δύο αποφάσεις καθορίζουν τη λήψη Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) με την μορφή 60% Δωρεάν Κρατικής Αρωγής (Δ.Κ.Α) και 40% Άτοκου Δανείου (Α.Δ) των πληγέντων από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Σημαντικό για τους ενδιαφερομένους πολίτες είναι να γνωρίζουν ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: α) αίτηση προς την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών β) φωτοαντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας (εάν δεν υπάρχουν, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση χρησικτησίας υπογεγραμμένη από δύο μάρτυρες) γ) οδοιπορικό σκαρίφημα δ) Φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου.
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για πληροφορίες-διευκρινίσεις στα παρακάτω τηλέφωνα:
α) Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας: 2231351292
β) Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας: 2237350764
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η Ευρυτανία και η Φθιώτιδα βρέθηκαν αντιμέτωπες με το μένος της φύσης. Σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, οδικά δίκτυα, ιστορικά μνημεία αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι βρέθηκαν στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι φυσικές καταστροφές δεν υπολογίζουν την οικονομική κρίση. Και όλοι εμείς οφείλουμε να επαναφέρουμε τη ζωή των πολιτών στην κανονικότητά της. Με μεγάλη ανακούφιση και έπειτα από συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας, λάβαμε την απόφαση του Υπουργείου, έστω και καθυστερημένα, γιατί μέχρι τη δημοσίευση αυτής -και ενώ οι καταγεγραμμένες ζημιές στις υποδομές και των δύο νομών υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ- στην Περιφέρειά μας δεν ήρθε ούτε ένα ευρώ προκειμένου να στηρίξει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης. Ξεκινάμε άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες».