Tη λένε Μαρού. Είναι εργατική. Έχτισε κι αναστήλωσε με την καθοριστική συμβολή της, το μοναστήρι του Αϊ Γιώργη στο βράχο, στη χώρα της Σκύρου. Και συνεχίζει το πολύτιμο έργο της, με την υποστήριξη της μεταφοράς των υλικών στο εκκλησάκι της Επισκοπής λίγα μέτρα πιο πάνω. Τα έξοδά της για τροφή και φροντίδα είναι εξασφαλισμένα κάθε μήνα από το υπουργείο πολιτισμού.
Καμιά φορά οι επισκέπτες της δίνουν στο μεταφορικό πέρασμά της, φλούδες αλλά και λουκούμια. Είναι το πολύτιμο μουλάρι εργάτης - μεταφορέας του μοναστηριού, και του κάστρου της Σκύρου.
Φέτος δεκατέσσερα χρόνια μετά τις ζημιές του σεισμού του 2001, το μοναστήρι με ιστορία 1.055 ετών, άνοιξε, επαναλειτουργεί και είναι επισκέψιμο για τους εκδρομείς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 179 μέτρων.
Αναδείχτηκε αρχιτεκτονικά η πέτρινη κατασκευή του, αναπαλαιώθηκε η εκκλησιά του, με το παλαιό ιστορικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, τους μαρμάρινους κίονες, τις μοναδικές εικόνες του Αϊ Γιώργη του Επανωτού, ενώ μόνο η αριστερή πλευρά της διασώζει τις αγιογραφίες από τους ασβέστες.
Κάθε πρωί κι απόγευμα με συγκεκριμένο ωράριο, είναι ανοικτά για το κοινό, ξεναγήσεις κλπ
Ηγούμενος ο γέροντας Γερόντιος, αρχιερέας από το 1993, με καταγωγή από την Ορμύλια Χαλκιδικής, απόφοιτος της εκκλησιαστικής ακαδημίας του Αγ. Όρους και της Θεολογικής σχολής Θεσ/νίκης.
Το πανηγύρι
Στο πανηγύρι του πολιούχου της Σκύρου - που σε ενετικούς χάρτες ονομάζεται Isola San Giorgio - φέτος, μαγειρεύτηκαν εκατό κατσίκια, με οχτώ τσουβάλια ρύζι.
Ο μινιμαλισμός
Η Σκύρος είναι το νησί με έντονα στοιχεία μινιμαλισμού.
Έχει δώσει το όνομα ενός λουλουδιού του μελικαριού, στην πολιούχο του στη Χώρα, Παναγία τη Μελικαρού που γιορτάζει το δεκαπενταύγουστο.
Έχει αναδείξει σε ένα από τα καλύτερα φαγητά της τη φάβα, με το άρωμα και τη γεύση της.
Προβάλει την αρχιτεκτονική της, με τα πέτρινα κυβόσχημα σπίτια, με τα λευκασμένα ισοσκελή τρίγωνα στις ταράτσες, τα στενά λιθόστρωτα, τη μεγάλη στράτα, την αρχοντογειτονιά.
Αναδεικνύει την ποίηση χάρη στον άγγλο, φιλέλληνα ποιητή Ρούπερτ Μπρούκ.
Ζει τα πανηγύρια το καλοκαίρι, στις εκκλησιές και τα 180 περίπου ξωκλήσια.
Την Αρχοντοπαναγιά στη Σαρού, την Παναγιά τη Λεμονήτρια, την Παναγιά του Θοδωρή ή Παναγιά η Κ' τσού, την Παναγιά τη Τσυραψωμού, την Παναγιά των βοσκών και την Παναγιά τη Δ' χούνια.
Τέλος, σημαντικά συμβάλουν στην οικονομία του νησιού, η παραγωγή κρασιού - κλίματα υπάρχουν παντού, έως την άκρη της θάλασσας στα Μαγαζιά - μελιού, η ξυλογλυπτική, η κεραμική και τα 100 περίπου μικρόσωμα, τεφροκάστανα άλογα.
Παραλίες: Μαγαζιά, Γυρίσματα, Μώλος, με τεράστια αμμουδιά, Καλαμίτσα, με βότσαλα και άμμο που λαμπυρίζει, Πεύκος, με πεύκα στην παραλία, Άϊ Φωκάς, Κυρα-Παναγιά, Ατσίτσα, Αχερούνες, Αχίλλι, Ασπούς.
Φαγητό: Ιστορίες του Μπάρμπα, μεζεδοπωλείο, με τη φάβα κυρίαρχη, παραλία Μώλος, τηλ 22220 91453, Στέφανος παραλία Μαγαζιά, τηλ 22220 91272, Φιλιππαίος, ψάρι, λιμάνι Λιναριάς, τηλ 22220 93476, Στέλιος, Γυρίσματα.
Καφές: Καφέ Θάλασσα, παραλία Μώλος, με την τεράστια μουριά τουλάχιστο 100 ετών, τηλ 22220 92 044, καφέ Φερόγια, μώλος 22220 93 337, καφέ Για Πλάκα, Χώρα, τηλ 22220 93568.
Διαμονή: Τάκης Λέκκας, παραλία Μώλος - Γυρίσματα, μικρά μπαλκόνια, με τη βουή των κυμάτων και του ανέμου, τηλ 22220 92881, 6974 747573, παραλία Καλαμίτσας Γ. Παναγιώτου, τηλ 22220 93056
Περισσότερες πληροφορίες, εφημερίδα Σκυριανά Νέα, τηλ 210 3629840, Κορώνης 11 & Δαφνομήλη Αθήνα, ηλεκτρονική διεύθυνση http://skiriana-nea.blogspot.gr