Ένα φλιτζάνι καφέ αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να σας κρατά σε εγρήγορση για περισσότερους λόγους από ό,τι έχετε συνειδητοποιήσει, λένε οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translation Medicine, έδειξε ότι η καφεΐνη είναι κάτι περισσότερο από ένα διεγερτικό και στην πραγματικότητα επιβραδύνει το “εσωτερικό ρολόι” του οργανισμού του ανθρώπου.
Ένας δυνατός καφές τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο καθυστερεί την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, κατά 40 λεπτά περίπου, δυσκολεύοντας πολύ την προσπάθειά σας να αποκοιμηθείτε. Η συνέπεια είναι το σώμα να νομίζει πως είναι πιο νωρίς από ό,τι είναι στην πραγματικότητα - κι έτσι να μη βλέπει το λόγο να κοιμηθεί.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κολοράντο και του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσιολογίας Κένεθ Ράιτ, διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", πειραματίσθηκαν στο εργαστήριο με πέντε εθελοντές, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, στους οποίους τα βράδια χορηγείτο επί 50 μέρες είτε ένα χάπι καφεϊνης των 200 μιλιγκράμ, είτε ένα ψευδο-χάπι (πλασέμπο).
Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, ελεγχόταν το επίπεδο της ορμόνης μελατονίνης μέσω δείγματος σάλιου. Φυσιολογικά, τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνουν, όταν το βιολογικό ρολόι «σημαίνει» ότι είναι ώρα για ύπνο, ενώ μειώνονται για να σηματοδοτήσουν την ώρα αφύπνισης.
Όσοι έπαιρναν την καφεϊνη, είχαν κατά μέσο όρο μια καθυστέρηση της τάξης των 40 λεπτών στον νυχτερινό κιρκαδιανό ρυθμό τους, σε σχέση με όσους έπαιρναν το χάπι πλασέμπο (δηλαδή δεν ελάμβαναν καφεϊνη).
Αν παράλληλα, εκτός από την κατανάλωση καφεϊνης, υπήρχε και έντονο φως αναμμένο στον χώρο, τότε το βιολογικό ρολόι μπερδευόταν ακόμη περισσότερο και «πήγαινε πίσω» κατά 85 έως 105 λεπτά. Με άλλα λόγια, καφές και αναμμένα φώτα το βράδυ είναι η ιδανική «συνταγή» για να μείνει κανείς ξύπνιος.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στο «τζετ-λαγκ», όταν το βιολογικό ρολόι απορρυθμίζεται λόγω των μακρινών αεροπορικών ταξιδιών. Αν ο ταξιδιώτης που κατευθύνεται προς τα δυτικά (οπότε το βιολογικό ρολόι του ωθείται προς τα πίσω) πίνει καφέ στη σωστή ώρα, μπορεί να βοηθήσει το βιολογικό ρολόι του να προσαρμοστεί καλύτερα στην απότομη αλλαγή χρονικής ζώνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και bbc.com