ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Λαμία, 22 Απριλίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΟΔΗΓΙΕΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ»
Η Γενική Διεύθυνση
Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς
Ελλάδας εφιστά την προσοχή των
καταναλωτών για τις αγορές που θα
πραγματοποιήσουν εν όψει των εορτών στα παρακάτω:
Οι καταναλωτές να
προμηθεύονται τα τρόφιμα τους από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Να αγοράζουν κρέατα
τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες –ψυγεία.
Να αναζητούν στα
σφάγια σφραγίδες Κτηνιατρικού υγειονομικού ελέγχου που σημαίνει ότι έχει γίνει ο απαραίτητος κρεοσκοπικός έλεγχος
από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες .
Αναλυτικότερα :
·
Όλα τα σφάγια
πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν
ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
·
Τα Ελληνικά
σφάγια φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με
την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».
·
Τα προϊόντα
Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος
τυρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Βουλγαρία
κ.λ.π.
·
Τα σφάγια που
προέρχονται από Τρίτες Χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, αναφέρεται
η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.
·
Σπλάχνα ( συκώτι
,πνεύμονες ,καρδιά ) να μην φέρουν οζίδια ή κύστες Τα κατεψυγμένα δεν πρέπει να
έχουν αποψυχθεί . Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένων κρεάτων ή σπλάχνων
ιδιαίτερη σημασία στην ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος .
·
Τα τυριά και τα
αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν
νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη
νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων. Η κοπή των τυριών στα
σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
·
Όσον αφορά τα
αυγά το κέλυφος πρέπει να είναι καθαρό και άθικτο και να φέρουν σφραγίδα με κωδικό
ο οποίος αποτελείται από :
α) μονοψήφιο αριθμό
που δηλώνει τη μέθοδο εκτροφής ( 0 : Βιολογική παραγωγή, 1: Ελευθέρας
Βοσκής, 2: Δάπεδο με στρωμνή, 3: Εμπλουτισμένοι κλωβοί)
β) κωδικό χώρας
παραγωγής EL=Ελλάδα
γ) αριθμό
ταυτοποίησης της μονάδας ( διψήφιος αριθμός ) με τον αύξοντα αριθμό καταχώρησης
κάθε μονάδας
Τέλος, ενημερώνουμε
τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν ακατάλληλα, αλλοιωμένα ή με
παραπλανητικές ενδείξεις τρόφιμα, να απευθύνονται στις αρμόδιες κτηνιατρικές
αρχές της Περιφέρειας.