Ο γενικός κανόνας λέει ότι το κόκκινο κρασί πηγαίνει με το κρέας, και το λευκό πηγαίνει με τα ψάρια.
Αυτός ο κανόνας για το κρασί είναι σωστός μεν, αλλά ανεπαρκής. Διότι με τόση ποικιλία τροφών και εδεσμάτων που απολαμβάνουμε πλέον, οι γαστρονομικοί συνδυασμοί είναι πολλοί.
Ως εκ τούτου χρειάζεται κανείς περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να επιλέξει το κατάλληλο είδος κρασιού για να συνοδεύσει το γεύμα του.
Δείτε, λοιπόν, τον απόλυτο οδηγό για να επιλέξετε το σωστό κρασί σε κάθε γαστρονομική περίσταση…
Ξηρός λευκός οίνος: Λαχανικά, τηγανητά λαχανικά (πχ μανιτάρια), ψάρια
Λευκός γλυκός οίνος: Μαλακά τυριά, σκληρά τυριά, αλλαντικά (σαλάμια κλπ), επιδόρπια
Λευκός οίνος: Μαλακά τυριά, προϊόντα με ζύμη, ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά
Ροζέ οίνος: Τηγανητά λαχανικά, θαλασσινά, πουλερικά
Ερυθρός οίνος: Σκληρά τυριά, πουλερικά, τηγανητά λαχανικά, κρέας, αλλαντικά
Πλούσιος ερυθρός οίνος: Αλλαντικά, κρέας, σκληρά τυριά
Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες τροφές που πολύ δύσκολα συνδυάζονται σωστά με κάποιο κρασί. Αυτές είναι :
Σπαράγγια
Πράσινα μπιζέλια (φασόλια, αρακάς κλπ)
Αγκινάρες
Λαχανάκια Βρυξελλών
Σοκολάτα
Πηγή:iatropedia