Γράφει η Βασιλική Κριεκούκη
Πως θα μπορούσες να σπάσεις το φράγμα της ταχύτητας της προσωπικής σου ζωής για να μπορέσεις να δαμάσεις τις αδυσώπητες δυνάμεις του 21ου αιώνα που αποφάσισες να ζήσεις;
Ενός αιώνα, που αν και διανύει τη δεύτερη δεκαετία του έχει ήδη χαρακτηριστεί ως αιώνας της έκρηξης της ψηφιακής τεχνολογίας, της αποθέωσης της επικοινωνίας, του τέλους του σκοταδισμού της μη πληροφόρησης, των μεγάλων αντιθέσεων, του πλούτου, της φτώχειας, του γρήγορου και του προσωρινού.
Ενός αιώνα, με κυριότερο χαρακτηριστικό την ταχύτητα!!!
Τα θέλουμε όλα ταυτόχρονα και τώρα, αν όχι χθες. Γρήγορο φαγητό, στιγμιαίος καφές, ταχεία εξυπηρέτηση, γρήγορα αυτοκίνητα, άμεση επικοινωνία. Και εσύ κυνηγάς αυτή την εικόνα της γρήγορης ζωής που επιτάσσει ο αιώνας και τρέχεις δεξιά και αριστερά μανιωδώς. Τρέχεις να προλάβεις όλα αυτά που ένας άνθρωπος του 21ου αιώνα πρέπει να μπορεί μόνος του να κάνει.
Φυσικά όλα αυτά πρέπει να γίνονται σε καθημερινή βάση με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Και όταν δεν μπορείς να πιάσεις αυτές τις ταχύτητες απογοητεύεσαι, τα παρατάς εύκολα και γρήγορα, γιατί και αυτό πρέπει με γρήγορη χάρη να το κάνεις, μιας και στην εποχή της ψηφιοποίησης είναι λογικό να περιμένεις να θερίσεις αμέσως μόλις σπείρεις ή ίσως πριν καν ξεκινήσεις τη σπορά! Βέβαια καλά κάνεις και το επιθυμείς, εδώ το internet που είναι άψυχο πιάνει μεγάλες ταχύτητες, δεν θα πιάσεις εσύ;
Έτσι, βρίσκεσαι να κυνηγάς να πιάσεις μία πλασματική ταχύτητα, η οποία απαιτεί εκατομμύρια προϋποθέσεις για να γίνει επιτεύξιμη. Προϋποθέσεις που αν δεν υπάρχουν είναι δύσκολο να ξεφύγεις από το αδυσώπητο χτύπημα, που έρχεται και σε κάνει να νιώθεις ανίκανος, ανάξιος, αναποτελεσματικός μέχρι να παραιτηθείς μία και καλή και να σου δώσεις την ταμπέλα ότι εσύ δεν κάνεις, δεν είσαι φτιαγμένος για κάτι τέτοιο μέχρι να περιθωριοποιήσεις τον εαυτό σου.
Πως θα μπορούσες όμως να το αλλάξεις αυτό;
Οι λύσεις πάντα βρίσκονται στα απλά γιατί εκεί βρίσκουν αναπαμό οι προβληματισμοί και λύση τα προβλήματα!! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απ’ το μηδέν!
Η λέξη ταχύτητα λοιπόν περιγράφει πόσο γρήγορα κινείται ένα αντικείμενο, μία πληροφορία, ο εαυτός σου, η ζωή σου.
Πρώτο απλό συστατικό της συνταγής είναι η κίνηση! Δηλαδή για να έχεις ταχύτητα χρειάζεται να είσαι σε κίνηση και όχι σε αδράνεια!
Και τι ορίζει την ταχύτητα; Ο ρυθμός μεταβολής της απόστασης προς το χρόνο που χρειάστηκε για να καλυφθεί αυτή η απόσταση.
Τι χρειαζόμαστε λοιπόν; Ρυθμό, ένα σημείο εκκίνησης, ένα σημείο προορισμού και ορισμένο χρόνο.
Για να οριστεί η απόσταση που θα διανύσεις χρειάζεται να γνωρίζεις τη θέση εκκίνησης σου και τη θέση προορισμού σου. Είναι απαραίτητο δηλαδή να γνωρίζεις με σαφήνεια που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και που θέλεις να πας.
Η θέση εκκίνησης βρίσκεται μέσα σου. Γιατί ως γνωστόν αν δεν ξεκινάς από μέσα σου δεν πας πουθενά! Δηλαδή, να ορίζεις εσύ που θες να βρίσκεσαι και όχι να προσαρμόζεσαι στις περιβάλλουσες συνθήκες γιατί τότε έχεις αφετηρία τον συμβιβασμό και όχι την αλήθεια σου!
Το σημείο προορισμού είναι εκείνο στο οποίο σε οδηγεί το όραμά σου. Δηλαδή, είναι το όραμα σου που έγινε όνειρο και το όνειρο που πήρε τη μορφή στόχου. Είναι η εσωτερική σου αλήθεια, που κατάφερες να της δώσεις μορφή ώστε να αρχίσεις να τη ζεις.
Για να μπορέσεις δηλαδή να αναπτύξεις ταχύτητα χρειάζεται να ξέρεις την αλήθεια σου, να της δώσεις μορφή και να την κάνεις πράξη μέσα από δράση. Πόσο απλό ακούγεται αυτό όταν είσαι ελεύθερος από βάρη και περιορισμούς, ώστε να μπορείς να γνωρίζεις την αλήθεια σου και πως αυτή να γίνει ζωή!
Και ενώ φαινομενικά είσαι δικαιούχος μιας ζωής με πλήρη ελευθερία, δεν είσαι σίγουρος για το ποια είναι η δική σου αλήθεια. Βρίσκεσαι εγκλωβισμένος σε ανάγκες που δεν ξέρεις αν είναι δικές σου, σε θέλω που δεν ξέρεις αν έρχονται από την καρδιά σου, σε ευθύνες που δεν ξέρεις αν είναι του εαυτού σου ή κάποιου άλλου, σε σκέψεις και συναισθήματα που μόνο αέρα ελευθερίας δεν αποπνέουν, ώστε να σου αποκαλύψουν την αλήθεια σου. Και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι αυτό που σε εμποδίζει να πιάσεις την ταχύτητα που θα ήθελες είναι το βάρος των περιοριστικών σκέψεων και συναισθημάτων.
Πως θα μπορούσε όμως κάποιος να ξεφύγει από το βάρος της προσωπικής του βαρύτητας που μοιάζει με μια μαύρη τρύπα που μας ρουφά μέσα της;
Όπως λέει και η θεωρία της σχετικότητας… για να διαφύγεις της μαύρης τρύπας χρειάζεται πολύ απλά να αναπτύξεις ταχύτητα διαφυγής ίση με την ταχύτητα του φωτός!
Τόσο απλό!
Από το να βιάζεσαι λοιπόν και να τρέχεις πανικόβλητος δεξιά και αριστερά ανέπτυξε ταχύτητα φωτός!
Και που θα την βρεις;… Μα που αλλού;
Μέσα σου!… εκεί που βρίσκεται η αλήθεια του φωτός που κομίζεις. Γιατί αν ταυτιστείς με την αλήθεια εντός σου, η μόνη ταχύτητα με την οποία θα μπορείς πια να κινείσαι θα είναι η ταχύτητα του φωτός!!!!
Βασιλική Κριεκούκη
- See more at: http://www.ksipnistere.com/2017/06/blog-post_6020.html#sthash.Z01X9wNn.dpuf