Ζητείται Αξιοπρέπεια
Αξιοπρέπεια είναι η αίσθηση που έχει ένας άνθρωπος όταν οι άλλοι τον σέβονται και όταν ο ίδιος νιώθει ότι καθοδηγείται από κάποιες αξίες, όπως η εντιμότητα, η ηθική, η ευπρέπεια, ο αυτοσεβασμός, η ταπεινότητα, η ειλικρίνεια και η συνέπεια λόγων και έργων.
Αυτές οι αξίες καθοδηγούν κάποιον στο να ζει αρμονικά με τον εαυτό του, ως μέλος του κοινωνικού συνόλου. Ακριβώς δε αυτή η αρμονική ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο και όχι στην ιδιώτευση, είναι η “λεπτή γραμμή” που διαχωρίζει την αξιοπρέπεια από τον εγωισμό.
Επι της ουσίας είναι μια αμφίδρομη αίσθηση που αφορά τον άνθρωπο, ως μέλος του κοινωνικού συνόλου και προκύπτει μέσα από αντικειμενικά κριτήρια που έχουν σχέση με τις αξίες που προαναφέρθηκαν.
Εάν έτσι είναι τα πράγματα, σκεφτείτε στις μέρες μας πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσει κάποιος την αξιοπρέπειά του, ασχολούμενος με τα κοινά και ιδιαιτέρως με τα πολιτικά δρώμενα σε όλα τα επίπεδα. Όταν το συνολικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας, όχι αναίτια, έχει οδηγηθεί στην απαξίωση και στην χλεύη και όταν εκ προοιμίου η ενασχόληση με τα κοινά επαφίεται, κατά την κρατούσα άποψη, στους μέτριους, στους άεργους και στα “λαμόγια”.
Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια.
Απλά η κριτική επικεντρώνεται σε αυτούς τους ολίγους που άσκησαν η ασκούν εξουσία με επιβλαβή αποτελέσματα για την κοινωνία και δημιουργούν την κακή εικόνα για όλους.
Σε αυτό συμβάλλουν και συμπεριφορές που έχουν σχέση με την καθημερινότητά μας και ιδιαίτερα τις προεκλογικές περιόδους, όπου είθισται η διεκδίκηση της ψήφου του πολίτη, να μην γίνεται με βάσει προγραμματικές εξαγγελίες για την επίτευξη στόχων που αφορούν στο γενικότερο συμφέρον, αλλά μέσα από διαπροσωπικές σχέσεις συμφέροντος και συναλλαγής, όπου σημασία έχει το “φαίνεσθαι” και όχι το “είναι”.
Μέσα σε αυτό το κλίμα του έντονου παραγοντισμού, για την δημιουργία συνθηκών παραπλάνησης του πολίτη, χάνεται κάθε ίχνος ηθικής, εντιμότητας και αυτοσεβασμού, αφού ο “σκοπός αγιάζει τα μέσα” και υιοθετούνται πρακτικές παροχολογίας, εκφοβισμού, εκβιασμού και χρηματισμού.
Ο προβληματισμός αγγίζει ακόμη και ανθρώπους που όντας αξιοπρεπείς, νιώθουν ότι πρέπει να ενδώσουν σε αυτό το “αλισβερίσι”, προκειμένου να έχουν τύχη, ακόμη και μέσα στην ίδια την παράταξή τους.
Ένας τρόπος υπάρχει να βγει κάποιος αλώβητος από όλη αυτή την διαδικασία. Να θέσει την αξιοπρέπειά του πάνω από τον εφήμερο στόχο της διεκδίκησης μιας θέσης στην πολιτική σκηνή, που στηρίζεται στο ψέμα και στην συναλλαγή, επιλέγοντας τον δρόμο της αλήθειας, της συνέπειας και του σεβασμού προς τον πολίτη.
Βεβαίως ο τελικός κριτής και αυτός που έχει την δυνατότητα επιλογής είναι πάντα ο πολίτης. Τα κριτήρια επιλογής του θα καθορίσουν και τις εξελίξεις, για τις οποίες και ο ίδιος θα φέρει ευθύνη.
Επομένως η αρχή της αξιοπρέπειας βαρύνει εξίσου και τις δύο πλευρές.
Είναι “ώρα ευθύνης” για όλους μας!
Για τη Δημοτική Παράταξη « Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης »
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ