Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Σταθάς:Άρδευση Κωπαϊδικού Πεδίου την αρδευτική περίοδο 2014



Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.4250/2014, ο Οργανισμός Κωπαΐδας καταργείται στις 30-9-2014. Οι σκοποί  και οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Κωπαΐδας μεταφέρονται και θα ασκούνται από την 1η Οκτωβρίου 2014 από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μέχρι όμως και τις 30-9-2014 θα λειτουργεί  υπό το παρόν καθεστώς, όσον αφορά και τον προγραμματισμό για την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου.
Από τα ανωτέρω  προκύπτει ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις στα θέματα των χρεών  προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη άρδευση για το 2014, θέτοντας σε λειτουργία τόσο τα μεγάλα αντλιοστάσια (Μ.Τ.) Μόρνου  & Υλίκης , όσο και τα 40 μικρά (Χ.Τ.) που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το Κωπαϊδικό Πεδίο. Πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει την εποπτεία και για φέτος, ώστε να γίνει ομαλά η άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν δεσμευτεί χρηματικά ποσά τα οποία έχουν σταλεί από τον Οργανισμό Κωπαΐδας στη Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς για είσπραξη οφειλών αγροτών προς τον Οργανισμό, και εκκρεμεί ακόμα η σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς. Υπογραμμίζεται ότι με την απόδοση των προαναφερθέντων χρηματικών ποσών θα μπορούσε ο Οργανισμός Κωπαΐδας να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τρίτους, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.α.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην φετινή αρδευτική περίοδο, από τα χρέη προς τη ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ;
2.Σε ποια φάση βρίσκεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς από την κατάσχεση που έχουν προχωρήσει τρίτοι και έχουν μπλοκάρει τα χρήματα από τις βεβαιωμένες οφειλές των  αγροτών προς τον Οργανισμό από τη ΔΟΥ Λιβαδειάς;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης