Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Τα Ελληνικά φρούτα «κατακτούν» Ινδία και Ινδονησία




Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές, στις αρχές της εβδομάδας, νωπών δαμάσκηνων (δεύτερο φορτίο) για την Ινδία σε υλοποίηση ειδικής άδειας εισαγωγής 2.000 τόνων, ενώ άνοιξε άλλη μια νέα αγορά και αναχώρησε χθες το πρώτο φορτίο ακτινιδίων για την Ινδονησία στο πλαίσιο ειδικής άδειας εισαγωγής.

Αυτό γνωστοποίησε σε δηλώσεις του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται να ξεκινήσει εντός της φετινής περιόδου και η εξαγωγή ακτινιδίων στην Ινδία εάν περαιωθούν επιτυχώς οι επαφές του ΥΠΕΞ με το υπουργείο Γεωργίας της Ινδίας.

«Aπευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία ώστε να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα διευκολύνουν την προώθηση των εξαγωγών μας σε εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μήλα, αγγούρια κ.ά., σε Ν. Κορέα, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Αυστραλία Βραζιλία και Αργεντινή καθώς και στην Κίνα (εκτός της υφιστάμενης των ακτινιδίων)» είπε ο κ. Πολυχρονάκης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, συνεχίστηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών με ικανοποιητικές τιμές, παρουσιάζουν μια πρόσκαιρη μικροκαρπία που όμως αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στα μανταρίνια η ζήτηση είναι καλή εντούτοις παρατηρήθηκε και πάλι διακίνηση ατυποποίητων «κατ ευθείαν από τον αγρό» προϊόντων από «ημεδαπούς και Βαλκάνιους εμπόρους» ενώ συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς και η εξαγωγή ακτινιδίων.