Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Γιατί το σώμα μας αντιδρά στις αλλαγές του καιρού και πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις ενοχλήσεις


Το γεγονός ότι ο καιρός επηρεάζει τη διάθεσή μας είναι γνωστό εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Κινέζοι είχαν διαπιστώσει ότι η βροχή και ο αέρας επιδρούν αρνητικά στις αρθρώσεις, ενώ ο Παράκελσος υποστήριζε ότι πολλές ασθένειες επιδεινώνονται, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές. Πλέον, αυτά που αποτελούσαν κάποτε απλές παρατηρήσεις ή λαϊκές δοξασίες, έχουν αποδειχθεί και επιστημονικά. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 75% των ανθρώπων αντιδρά στις αλλαγές του καιρού. Το ποσοστό αυτό αφορά σε όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο στους ηλικιωμένους. Μάλιστα, οι χειρότερες επιπτώσεις σημειώνονται το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν η ατμοσφαιρική πίεση αλλάζει δραματικά.

Καιρικά φαινόμενα και επιπτώσεις
Οι ξαφνικές μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση συνεπάγονται αλλαγές στην πίεση του αίματος που καθορίζει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, μία μείωση στην ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, φούσκωμα, ημικρανία, άσθμα, δύσπνοια, αίσθημα αδυναμίας και έλλειψης οξυγόνου. Αντίστοιχα, η αύξηση της πίεσή μας, λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης, εγκυμονεί κινδύνους για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.


Η υψηλή υγρασία (80-95%) είναι μία κατάσταση που επιδεινώνει το άσθμα και τους πόνους στις αρθρώσεις, επηρεάζοντας ακόμα και την ποιότητα του ύπνου. Παράλληλα, έχει μία καταθλιπτική επίδραση ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους: η ποσότητα του οξυγόνου στον αέρα μειώνεται, με αποτέλεσμα να νιώθουμε υπνηλία, κόπωση και γενικά να έχουμε μειωμένη απόδοση.


Οι ισχυροί άνεμοι έχουν μία επίδραση στο σώμα μας αντίστοιχη με εκείνη όταν νιώθουμε έντονο άγχος. Πέρα από εντερικούς και κοιλιακούς πόνους, προκαλείται μία έξαψη του νευρικού συστήματος, με επακόλουθο, εκτός των άλλων, την αϋπνία.


Το κρύο δεν είναι καλό για τους ασθματικούς, αλλά είναι, ταυτόχρονα, και πολύ επικίνδυνο γενικότερα, λόγω του ότι η καρδιά λειτουργεί πιο έντονα, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και να υπάρχει κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Αλλά ο πραγματικός εφιάλτης για όσους ταλαιπωρούνται από τα τερτίπια του καιρού είναι η μαγνητική καταιγίδα. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να την «προβλέψουν» λίγες μέρες πριν. Αλλαγές στην πίεση, πόνοι στο κεφάλι, αρρυθμίες, ευερεθιστότητα και άγχος είναι κάποια μόνο από τα αρνητικά συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή.


Δεν είναι ασθένεια!
Εδώ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι καιρικές ανωμαλίες επιδρούν άσχημα στα άτομα με χρόνιες παθήσεις, τις οποίες και επιδεινώνουν. Ωστόσο, η ευπάθεια στις καιρικές μεταβολές δεν συνιστά ασθένεια, είναι απλώς ένα σύμπτωμα που υποδεικνύει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο σώμα. Ένας υγιής οργανισμός δύσκολα αισθάνεται τις όποιες καιρικές αλλαγές.


Αντιμετώπιση
Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να αντιμετωπίσουμε τις ενοχλήσεις λόγω του καιρού; Καταρχάς, ξεκινήστε να κάνετε μπάνιο με νερό μέτριας θερμοκρασίας. Το κρύο νερό μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στα κρυολογήματα, αλλά και στην εποχιακή κατάθλιψη. Καναδοί επιστήμονες, μάλιστα, έχουν αποδείξει ότι αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι οι ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.


Μία ακόμα συμβουλή είναι να πίνουμε περισσότερο νερό. Όταν το αίμα γίνεται πιο πυκνό και ρέει αργά, υπάρχει κίνδυνος για θρόμβωση. Είδαμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί λόγω του καιρού. Τότε, πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό. Είναι αυτονόητο πως σε ειδικές περιπτώσεις, πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού, είναι απαραίτητο να λάβουμε και αντιπηκτικά φάρμακα.


Επίσης, πρέπει να περιορίζουμε την πρόσληψη αλατιού, ειδικά όταν αναμένουμε μία μαγνητική καταιγίδα ή ξαφνικές αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, έτσι ώστε να μην αυξάνεται η πίεσή μας, την οποία θα πρέπει να μετράμε πιο συχνά. Αν αυτή αυξηθεί, ο γιατρός μπορεί να μας συστήσει μία φαρμακευτική αγωγή.


Επιπλέον, κάτι πολύ απλό που μπορούμε να κάνουμε όλοι, αν και συνήθως η καθημερινότητα δεν μας το επιτρέπει, είναι να χαλαρώσουμε. Τις δύσκολες μέρες ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο τους ρυθμούς μας.
Παράλληλα, μην υποτιμάτε τη βοήθεια που προσφέρει ένας καλός ύπνος. Επιστήμονες του Chicago Medical University διεξήγαγαν έρευνα σε 3.000 ανθρώπους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει την ευπάθεια στις καιρικές μεταβολές και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Για το λόγο αυτό, προτιμότερο είναι να ξαπλώνουμε μέχρι τις 11 το βράδυ και να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες.


Τέλος, προτιμήστε να μετακινηθείτε με τα πόδια. Το χαλαρό περπάτημα ηρεμεί τα νεύρα, ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και χρησιμεύσει ως ένα εξαιρετικό προληπτικό μέτρο κατά της ευπάθειας στον καιρό. Ιδιαίτερα χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί και η ενασχόληση με το χορό, τη γιόγκα ή το κολύμπι, αρκεί να θυμόμαστε ότι η άσκηση πρέπει να είναι μέτριας έντασης.


Πηγή: Ria Novosti
http://thehellenicmail.gr/