Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Διατροφική αλλεργία vs. δυσανεξία/ευαισθησία: Ενδείξεις-κλειδιά για να τις ξεχωρίσετε


Όταν εμφανίζονται ενοχλήσεις αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οφείλονται σε αντίδραση του οργανισμού μας σε κάποιο από τα συστατικά του πιάτου που μόλις καταναλώσαμε.

Μερικές φορές όμως τα συμπτώματα είναι «παραπλανητικά» και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν οφείλονται σε διατροφική αλλεργία, δυσανεξία ή ευαισθησία.

Δείτε ποια είναι τα σημεία-κλειδιά που υποδεικνύουν μάλλον διατροφική δυσανεξία ή ευαισθησία και όχι διατροφική αλλεργία.

– Στομαχικές ενοχλήσεις

Μια αλλεργική αντίδραση «καθοδηγείται» από το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως τα συμπτώματα είναι λίγο-πολύ τα ίδια, ασχέτως του αλλεργιογόνου που τα προκαλεί (π.χ. γύρη, τσίμπημα εντόμου, φιστίκια). Το ανοσοποιητικό σύστημα ελέγχει ένα ευρύ φάσμα πρωτεϊνών του αίματος που ονομάζονται αντισώματα, τα οποία αναζητούν και εξουδετερώνουν παθογόνους εισβολείς, όπως βακτήρια και ιούς. Όταν ένα άτομο έχει διαπιστωμένη διατροφική αλλεργία, τα αντισώματα αναγνωρίζουν μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε κάποια τροφή ως επικίνδυνη ουσία. Το αντίσωμα ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) επιτίθεται στην πρωτεΐνη και εκδηλώνονται στη συνέχεια διάφορα συμπτώματα, από βήχα και δύσπνοια έως δερματικά εξανθήματα και δυσκολία κατάποσης.

Από την άλλη, μια διατροφική δυσανεξία ή ευαισθησία εκδηλώνεται κυρίως με γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και το φούσκωμα. Η δυσανεξία/ευαισθησία είναι αποτέλεσμα έλλειψης κάποιο ενζύμου, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπά ένα συστατικό. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν διαπιστωμένη δυσανεξία/ευαισθησία στη λακτόζη δεν διαθέτουν το ένζυμο λακτάση που διασπά το σάκχαρο λακτόζη των γαλακτοκομικών.

– Πονοκέφαλος

Εάν το μοναδικό ή το πιο σοβαρό σύμπτωμα που εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση του γεύματος είναι ο πονοκέφαλος, πιθανότατα δεν είναι αποτέλεσμα διατροφικής αλλεργίας, καθώς η κεφαλαλγία δεν αποτελεί τυπική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας ήπιος ή ισχυρός πονοκέφαλος, η πνευματική σύγχυση, η έλλειψη συγκέντρωσης ή οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε διατροφική δυσανεξία ή ευαισθησία.

– Σταδιακή εκδήλωση των συμπτωμάτων

Σε περίπτωση δυσανεξίας ή ευαισθησίας, οι ενοχλήσεις δεν γίνονται αισθητές αμέσως και μπορεί να κορυφωθούν σε διάστημα έως και μίας ώρας. Από την άλλη, η διατροφική αλλεργία εκδηλώνεται σχεδόν αμέσως. Συγκεκριμένα, η αλλεργική αντίδραση κορυφώνεται σε διάστημα περίπου 30 λεπτών μετά την έκθεση στον αλλεργιογόνο παράγοντα.

– Συχνότητα συμπτωμάτων

Μια διατροφική δυσανεξία ή ευαισθησία δεν συνεπάγεται πάντα ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση του «ένοχου» συστατικού. Σε περίπτωση ευαισθησίας στη γλουτένη, για παράδειγμα, μετά την κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας της συγκεκριμένης πρωτεΐνης μπορεί τα συμπτώματα να είναι άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο ήπια ή και ανύπαρκτα. Αντίθετα, όταν πρόκειται για διατροφική αλλεργία, τα συμπτώματα εκδηλώνονται πάντοτε και μάλιστα είναι αρκετά έντονα.
Nα γιατί σερβίρουν ζελέ στα νοσοκομεία διατροφή 93 Η ζελατίνη φτιάχνεται από αμινοξέα που βρίσκονται κυρίως στα οστά και τους ιστούς των ζώων και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων. Πλέον όμως, δεν τρεφόμαστε με τις τροφές αυτές, επομένως η κύρια πηγή που μπορούμε να λάβουμε αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα είναι η ζελατίνη. Το 1/3 της ζελατίνης αποτελείται από γλυκίνη η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες ενώ βοηθά στο να κοιμηθούμε πιο εύκολα. Επιπλέον, το ζελέ επειδή αποτελείται κυρίως από νερό είναι εύκολο στη χώνεψη, ελαφρύ για το στομάχι και ενισχύει το πεπτικό σύστημα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την έκκριση γαστρικού οξέος και βελτιώνει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Τέλος, απομακρύνει τις τοξίνες από το συκώτι και τον οργανισμό γενικότερα, βελτιώνει το ανοσοποιητικό, το μεταβολικό ρυθμό και τις γνωστικές δεξιότητες, “εμποδίζει” τις αλλεργίες και τις δυσανεξίες ενώ η κερατίνη που περιέχει χαρίζει υγιή μαλλιά, νύχια, δέρμα και δόντια. Αν λοιπόν θέλετε φροντίσετε το σώμα “μέσα και έξω”, το ζελέ είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για υγεία και ομορφιά. Το συνηθισμένο ζελέ (π.χ. Γιώτης), το οποίο είναι κυρίως ζελατίνη με χρωστική τροφίμων, μπορεί επίσης να βελτιώσει την ακεραιότητα του εντέρου και του πεπτικού συστήματος, ενισχύοντας την έκκριση γαστρικού οξέος και την αποκατάσταση του βλεννογόνου του στομάχου. Η ζελατίνη απορροφά επίσης το νερό και βοηθά στη διατήρηση υγρών στον πεπτικό σωλήνα, την προώθηση της καλής εντερικής διέλευσης και τις υγιείς κινήσεις του εντέρου. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες: μόνο μία κουταλιά της σούπας περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης Βελτιώνει την πέψη: η ζελατίνη βοηθά στην κίνηση των τροφίμων μέσω της πεπτικής οδού πιο εύκολα Βελτιώνει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων: είναι πλούσια σε αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του χόνδρου στις αρθρώσεις Μπορεί να βοηθήσει με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες: μπορεί να θεραπεύσει την «επένδυση» του στομαχιού σας και του πεπτικού σωλήνα Αποτοξίνωση: χάρη στο υψηλό ποσοστό γλυκίνης που περιέχει, η ζελατίνη βοηθά το συκώτι σας να απομακρύνει τις τοξίνες από το σύστημά σας Βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών, των νυχιών και των δοντιών: περιέχει κερατίνη η οποία είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη, όταν πρόκειται για τα μαλλιά, τα νύχια και την υγεία των δοντιών Χαρίζει στο δέρμα ελαστικότητα: σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, η ζελατίνη είναι ουσιαστικά «μαγειρεμένο» κολλαγόνο Βοηθά να επουλώνονται οι πληγές πιο γρήγορα: όπως έχουμε ήδη πει, περιέχει γλυκίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες Σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα: σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η ζελατίνη όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά η τακτική κατανάλωσή της μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την υπνηλία και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σας Προωθεί την απώλεια βάρους: σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η ζελατίνη διεγείpει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης και ενισχύει το μεταβολισμό

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/na-giati-serviroun-zele-sta-nosokomia/