Η μαφία των επιδομάτων στη Βοιωτία- Μητέρες με μια ντουζίνα «παιδιά» και ολόκληρες οικογένειες αναπήρων
Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης της μικρής Μαρίας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πραγματοποιούν πλέον κανονικό «σαφάρι» σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης για να ανακαλύψουν τυχόν τρύπες στο καθεστώς χορήγησης προνοιακών επιδομάτων.
Χαρακτηριστικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το «πάρτι» των επιδομάτων που παρατηρείται στο Δήμο Λιβαδειάς, όπου, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες με γυναίκες που έχουν μια ντουζίνα παιδιά, αλλά και ολόκληρες οικογένειες να λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας.
Σε μια συγκλονιστική αναφορά που είχε αποστείλει, το καλοκαίρι του 2011, ο γενικός γραμματέας του δήμου, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, αποκαλύπτεται η μεγάλη κομπίνα με τα επιδόματα, ενώ υπάρχουν και υπόνοιες για συμμετοχή γιατρών και υπαλλήλων των πρώην νομαρχιών.
Με την εκκίνηση του Καλλικράτη ο Δήμαρχος Βοιωτίας παρατήρησε ότι είχαν καταγραφεί ως δικαιούχοι επιδομάτων 2.673 πολίτες οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μεταξύ τους συγγενείς και το ποσό που εισέπρατταν έφθανε τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ το δίμηνο.
Η έρευνα που ακολούθησε έδειξε πως κυρίως στις κοινότητες των Ρομά υπήρχαν ολόκληρες οικογένειες που λάμβαναν επιδόματα αναπηρίας και άνω του 67% από παππούδες μέχρι ανήλικα παιδιά, καθώς και επιδόματα απροστάτευτων τέκνων.
Ο ίδιος ο γραμματέας του δήμου περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα όσο συνέβαιναν στη Λιβαδειά «Οι γάμοι με άτομα άλλων οικογενειών πρέπει να γίνονται με κριτήριο την... ανικανότητα των οικογενειών: ολόκληρες οικογένειες των γαμπρών ή των νυφών είναι επίσης ανίκανες για εργασία, για το σύνολο των μελών τους.
Ακόμη και στην περίπτωση που ο γάμος επιβάλλει μεταδημότευση εντός νομού, η εικόνα παραμένει η ίδια - απλά '«μολύνεται'» το σόι του γαμπρού ή της νύφης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το 2011 εμφανίζονταν στα μητρώα δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων πολυμελείς οικογένειες που όλα τα μέλη τους ήταν βαριά ανάπηροι ή είχαν άσθμα το οποίο λάμβανε τα χαρακτηριστικά επιδημίας ή κολλητικής ασθένειας.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε κυρίως σε οικογένειες Ρομά από τη Θήβα όπου ζούσαν με πενιχρά εισοδήματα και αποτελούσαν εύκολη λεία για τα κυκλώματα που λυμαίνονταν το χώρο των επιδομάτων.
Από κάποιο σημείο και έπειτα η «άντληση» κοινωνικών επιδομάτων, που έφταναν και τα 7.000 ευρώ το δίμηνο για μία οικογένεια «ασθενών και αναπήρων», έγινε επάγγελμα για κάποιους επιτήδειους.
Υπάρχουν, μάλιστα, καταγγελίες για μητέρες που είχαν τρία παιδιά και «δάνειζαν» το ένα σε γειτόνισσα η οποία με τη σειρά της, με τη συνδρομή δύο ψευδομαρτύρων, δήλωνε στο ληξιαρχείο πως ήταν δικό της προκειμένου να λάβει επίδομα πολυτεκνίας.
Συνεπώς, με αυτό τον τρόπο έπαιρναν επίδομα πολυτεκνίας δύο οικογένειες για το ίδιο παιδί, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις μητέρα που είχε δηλώσει ότι γέννησε δίδυμα, ύστερα από 7 μήνες ενέγραψε στο Ληξιαρχείο και ένα ακόμη που γέννησε «πρόωρα».
Επίσης υπάρχουν αναφορές για ζευγάρια που σκοπίμως χώριζαν προκειμένου να λαμβάνουν επιδόματα μονογονεϊκών οικογενειών που έχουν υπό την προστασία τους τέκνα. Στο «κόλπο» φαίνεται ότι είχαν μπει δικηγόροι και γιατροί που πιστοποιούσαν τις αναπηρίες μέσω των υγειονομικών επιτροπών αλλά και υπάλληλοι που χειρίζονταν τις αιτήσεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του δήμου, κυκλοφορούσαν φήμες στην περιοχή ότι κάποιοι έδιναν ουσίες σε ανήλικα παιδιά για να παραπλανούν τις υγειονομικές επιτροπές ότι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Με αυτό τον τρόπο «αιμορραγούσαν» τα κρατικά ταμεία σε περίοδο οικονομικής κρίσης και πραγματικοί δικαιούχοι δεν είχαν τη δυνατότητα χορήγησης επιδομάτων.
Πλέον, μετά και την έκταση που πήρε η τραγική ιστορία της μικρής Μαρίας οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν συγκεκριμένοι δήμοι, αλλά και νοσοκομειακά ιδρύματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα η πόλη της Λαμίας όπου έχει διαπιστωθεί ρεκόρ γεννήσεων από γυναίκες Ρομά με καταγωγή από τη Βουλγαρία και αυτό είναι κάτι που θα ερευνήσουν διεξοδικά οι Αρχές.
iefimerida.gr
Συνολικά 274 Βουλγάρες γέννησαν παιδιά κατά το χρονικό διάστημα 2007 – 2012, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα από αυτά κατέληξαν σε ανάδοχες οικογένειες. Η αστυνομία έχει κατασχέσει ήδη όλα τα βιβλία του Δημοτολογίου Λαμίας, ενώ έχουν «παγώσει» τις υιοθεσίες.