ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Vita.gr
Το πιο διάσημο και πιο αγαπημένο ρόφημα, ο καφές, βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των προτιμήσεών μας και τώρα τελευταία αποκτά και επιστημονικό ενδιαφέρον.
Τι θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει ένα φλιτζάνι καφέ;
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, αυτή συνίσταται κυρίως στο νερό και σε αμελητέες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Τα σημαντικότερα συστατικά του καφέ που πίνουμε είναι τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, η καφεΐνη και κάποια ανόργανα άλατα. Στα στοιχεία όμως που πρέπει να εστιάσει κανείς περισσότερο μιλώντας για τη σχέση του καφέ με την υγεία μας είναι η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά. Μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία σχετικά με τον καφέ είναι η παρουσία σημαντικότατων ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κυριότερες από αυτές είναι τα χλωρογενή οξέα (πολυφαινόλες). Οι τυπικές τιμές στον καφέ κυμαίνονται από 0,5 γρ. έως 2,4 γρ. ανά 100 γρ. για ορισμένα είδη καφέ και από 1 γρ. έως 4,5 γρ. όσον αφορά τον στιγμιαίο καφέ. Εάν μιλάμε για 6 γρ. καβουρντισμένου και αλεσμένου καφέ ανά φλιτζάνι (δηλ. 40 γρ. ανά λίτρο), τότε ένα φλιτζάνι (150 ml) συνήθως περιέχει 120 mg χλωρογενών οξέων. Τα αντιοξειδωτικά αυτά απαντώνται σε όλα τα είδη καφέ, όποια κι αν είναι η προέλευση και η μέθοδος καβουρντίσματος και αλέσματος, συνεπώς και στους στιγμιαίους και ντεκαφεϊνέ. Οι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση του καφέ και τα χαρμάνια, την παρασκευή και τη μέθοδο ζύμωσης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση ακόμη και με άλλα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το κακάο, το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι ή το τσάι βοτάνων, ο καφές διαθέτει σημαντικά υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση.
Τι θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει ένα φλιτζάνι καφέ;
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, αυτή συνίσταται κυρίως στο νερό και σε αμελητέες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Τα σημαντικότερα συστατικά του καφέ που πίνουμε είναι τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, η καφεΐνη και κάποια ανόργανα άλατα. Στα στοιχεία όμως που πρέπει να εστιάσει κανείς περισσότερο μιλώντας για τη σχέση του καφέ με την υγεία μας είναι η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά. Μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία σχετικά με τον καφέ είναι η παρουσία σημαντικότατων ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κυριότερες από αυτές είναι τα χλωρογενή οξέα (πολυφαινόλες). Οι τυπικές τιμές στον καφέ κυμαίνονται από 0,5 γρ. έως 2,4 γρ. ανά 100 γρ. για ορισμένα είδη καφέ και από 1 γρ. έως 4,5 γρ. όσον αφορά τον στιγμιαίο καφέ. Εάν μιλάμε για 6 γρ. καβουρντισμένου και αλεσμένου καφέ ανά φλιτζάνι (δηλ. 40 γρ. ανά λίτρο), τότε ένα φλιτζάνι (150 ml) συνήθως περιέχει 120 mg χλωρογενών οξέων. Τα αντιοξειδωτικά αυτά απαντώνται σε όλα τα είδη καφέ, όποια κι αν είναι η προέλευση και η μέθοδος καβουρντίσματος και αλέσματος, συνεπώς και στους στιγμιαίους και ντεκαφεϊνέ. Οι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση του καφέ και τα χαρμάνια, την παρασκευή και τη μέθοδο ζύμωσης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση ακόμη και με άλλα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το κακάο, το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι ή το τσάι βοτάνων, ο καφές διαθέτει σημαντικά υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση.