Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

«Σαρώνουν» οι θάνατοι από μαγκάλια και σόμπες


Αναζητούν τρόπους να ζεσταθούν, αφού στερούνται της οικονομικής δυνατότητας να εξασφαλίσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμα και πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και τελικά χάνουν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις μαγκαλιών ή από φωτιές που εκδηλώνονται στα σπίτια τους από τη συνεχή χρήση των ξυλόσομπων ή τζακιών.

Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη, με τη 13χρονη Σάρα να πεθαίνει από το μαγκάλι που είχε ανάψει η μητέρα της για να ζεσταθούν, αφού τους είχαν κόψει το ρεύμα, επανάφερε με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα το δράμα που ζουν καθημερινά οι Έλληνες στερούμενοι βασικές τους ανάγκες.

Λίγες ώρες αργότερα, δύο άλλες οικογένειες στην Πύλη των Τρικάλων λίγο έλειψε να γίνουν παρανάλωμα του πυρός από φωτιά που προκλήθηκε από την ξυλόσομπα που είχαν αναμμένη. Οι δύο οικογένειες γλύτωσαν την τελευταία στιγμή, αλλά το διώροφο σπίτι που διέμεναν καταστράφηκε ολοσχερώς .

Παραλίγο στάχτη από κερί 4μελής οικογένεια
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, μια τετραμελής οικογένεια παραλίγο να καεί ζωντανή από πυρκαγιά που ξέσπασε από αναμμένο κερί, σε ισόγειο διαμέρισμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Ένα ζευγάρι άνεργων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, ηλικίας 38 χρόνων, με προβλήματα εξαρτήσεων, η 69χρονη γιαγιά κι ένα πεντάχρονο αγοράκι, που κατόρθωσαν να βγουν από το σπίτι αλλά μεταφέρθηκαν σε εφημερεύον νοσοκομείο κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Η ΔΕΗ έσπευσε να αποποιηθεί την ευθύνη, διευκρινίζοντας με ανακοίνωσή της ότι η συμβεβλημένη πελάτης-ιδιοκτήτρια, που διαμένει στον πάνω όροφο της μονοκατοικίας, ζήτησε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης πριν από 1,5 χρόνο.

Τραγικές μνήμες έρχονται στο προσκήνιο
Πέρυσι το Φεβρουάριο στη Λάρισα, δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους και τρεις έπεσαν σε κώμα από αναθυμιάσεις που εισέπνευσαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν τοποθετήσει μέσα στο σπίτι τους για να ζεσταθούν. Τα περιστατικά δεν έχουν τέλος. Από την έναρξη της κρίσης καταγράφηκαν 65 θάνατοι οι οποίοι ήταν αποτέλεσμα εναλλακτικών μέσων θέρμανσης.

Να σημειωθεί πώς οι 65 θάνατοι από το 2009, οπότε και ξεκίνησε η οικονομική κρίση αφορούν στην καταγραφή συμβάντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο θάνατος της 13χρονης από τη Σερβία και των δύο φοιτητών πέρυσι στη Λάρισα δεν συνυπολογίζονται, αφού δεν επενέβη η Πυροσβεστική.