Με συγχωρείτε αλλά έπρεπε να γίνει!
Στην εφαρμογή του νόμου που καταργεί τις χωρίς χρονικούς περιορισμούς σπουδές προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Οσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί προ του 2006 καλούνται να ολοκληρώσουν την προσπάθεια για την απόκτηση του πτυχίου μέχρι τον Ιούνιο
Αγώνα ταχύτητας πρέπει να κάνουν μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να πάρουν τα πτυχία τους, όσοι φοιτητές χαρακτηρίζονται «αιώνιοι», καθώς από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οφείλουν να τους διαγράψουν από τα μητρώα τους, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κοντά στα 180.000 άτομα θα απολέσουν οριστικά τη φοιτητική τους ιδιότητα, αφού ο νέος νόμος προβλέπει ότι όσοι είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από το 2006 και δεν πέρασαν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα θα πρέπει τώρα να πάνε στα... σπίτια τους.
Ηδη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων έχουν αυξηθεί οι φοιτητές στα αμφιθέατρα που παρακολουθούν μαθήματα αλλά και αυτοί που παίρνουν πτυχίο, γεγονός που όπως λένε οι πρυτάνεις είναι εμφανές στις τελετές ορκωμοσίας.Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τους περίπου 180.000 που... εμπίπτουν στην κατηγορία της διαγραφής, βάσει της διάταξης του νόμου-πλαισίου που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, περίπου 70.000 υπολογίζεται ότι αφορούν σπουδαστές των ΤΕΙ.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι φοιτητές δεν καταφέρουν να πάρουν πτυχίο στην εξεταστική Φεβρουαρίου και Μαρτίου, αλλά και στην εξεταστική του Ιουνίου -για ορισμένα Ιδρύματα- λήγει για εκείνους η "περίοδος χάριτος".
Συγκεκριμένα, από τους 178.826 που καταγράφονται, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887), ενώ οι φοιτήτριες που δεν είχαν τελειώσει το 2010-11 με τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων τους με την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών που προβλέπεται από τον νόμο αριθμούσαν τις 79.939.
Στοιχεία από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας δείχνουν ότι οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα:
- για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη.
- για 4 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα.
- για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα http://www.fevgato.gr