Συνάντηση με τον Επίτροπο Vytenis Andriukaitis, αρμόδιο για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, είχαν σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (DG SANTE) της Ε.Ε., στελέχη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ Νίκος Στουπής και Χαράλαμπος Κασίμης, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας.
Συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας και ενδιαφέροντος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και ιδιαίτερα θέματα υγείας των ζώων.
Ειδική αναφορά έγινε στο φλέγον θέμα της εισόδου στη χώρα μας (και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος) της οζώδους δερματίτιδας των, ενός πολύ σημαντικού νέου νοσήματος.
Τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠAΑΤ όσο και ο Επίτροπος της Ε.Ε. σημείωσαν με έμφαση την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών της χώρας μας και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το θέμα.
Ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε τις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλει το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου, υπό αντίξοες συνθήκες και ζήτησε την ουσιαστική αρωγή της Ε.Ε. στις προσπάθειες αυτές.
Ο Επίτροπος δεσμεύθηκε ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει με πόρους και τεχνογνωσία τις ελληνικές αρχές στο δύσκολο έργο τους.
Οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν το επόμενο διάστημα ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της νόσου και την δημιουργία αποτελεσματικότερου συστήματος πρόληψης των ζωωνόσων, με κύριο άξονα την προμήθεια των απαραίτητων εμβολίων απευθείας από την Ε.Ε.
Τι είναι η οζώδης δερματοπάθεια
Η οζώδης δερματίτιδα εμφανίστηκε στην Ελλάδα πρώτη φορά τον Αύγουστο, σε εκτροφές βοοειδών στην περιοχή του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Οι δυο εστίες, με συνολικά 200 βοοειδή, στην περιοχή Φέρες της Π.Ε. Έβρου αποτελούν και το πρώτο περιστατικό της νόσου στην Ευρώπη. Η οζώδης δερματίτιδα δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά πλήττει σημαντικά την κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση μέσω της διακίνησης και του εμπορίου των ευπαθών ζώων και των προϊόντων τους.
Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα, κ.τ.λ.), υποχρεωτικής δηλώσεως. Ο υπεύθυνος ιός ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς (Poxviridae), όπως του προβάτου. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της.
Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών που εξελκώνονται γρήγορα, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.
Στις άμεσες και έμμεσες απώλειες από τη νόσο περιλαμβάνονται η απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, η απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές και υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, οι απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης – εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους και οι υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.
Για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/05.08.2008 ΦΕΚ 1662 Β΄ 2008 , Π.Δ. 1438/95 ΦΕΚ 88 Α΄ 1995, Οδηγία 92/119/ΕΟΚ) ), έχουν καθοριστεί ζώνες προστασίας και επίβλεψης γύρω από τις εστίες, εφαρμόζονται απολυμάνσεις, γίνεται υποχρεωτικά χρήση εντομοαπωθητικών κι εντομοκτόνων και εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/1500 που προβλέπει προσωρινά προστατευτικά μέτρα και απαγορεύει τη διακίνηση και αποστολή βοοειδών και του σπέρματός τους, καθώς και τη διάθεση στην αγορά ορισμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης που προέρχονται από την Π.Ε. Έβρου. Μεταξύ των μέτρων που έχει λάβει το Τμήμα Κτην/κής Π.Ε. Έβρου περιλαμβάνεται η απαγόρευση εξόδου «μη εδώδιμων προϊόντων» βοοειδών, καθώς και ειδών χορτονομής που η συγκομιδή της έχει γίνει μετά τις 20-8-2015.
Για την προστασία τόσο της βοοτροφίας όσο και του τομέα μεταποίησης των προϊόντων ζωικής παραγωγής (γάλα, κρέας) ή επεξεργασίας υποπροϊόντων (π.χ. δέρματα) είναι πρωταρχικής σημασίας η όσο το δυνατόν ταχύτερη διάγνωση της νόσου και η καθολική θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών εκ μέρους κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων, καθώς και ιδιωτών κτηνιάτρων σε περίπτωση υποψίας της νόσου.