Πρακτικές συμβουλές για να μένει το σπίτι ζεστό ακόμα και στην παγωνιά, χωρίς να υπερχρεώνεστε σε ρεύμα, αέριο και πετρέλαιο.
Τα καλοριφέρ δεν ανάβουν, τα θερμαντικά σώματα ανεβάζουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ σε δυσθεώρητα ύψη, τα κλιματιστικά δεν ζεσταίνουν αποτελεσματικά... Και βέβαια, δεν έχουν όλα τα σπίτια τζάκια... Άρα τι θα γίνει; Θα παγώσουμε και φέτος; Κανείς δεν το θέλει αυτό. Οπότε πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι, για να παραμένει το σπίτι ζεστό και να μην χρειάζεται να έχουμε συνεχώς αναμμένες τις σόμπες, τους κονβέκτορες, τους θερμοπομπούς και τα κλιματιστικά...
Λοιπόν πάρτε χαρτί και σημειώστε ή τυπώστε αυτή τη σελίδα:
1. Περάστε το χέρι σας γύρω γύρω στα κουφώματα. Όπου νιώσετε ότι υπάρχει άνοιγμα και μπαίνει κρύο στεγανοποιήστε το κενό με σιλικόνη. Η σιλικόνη δεν κοστίζει αλλά σώζει, όταν θέλουμε να κλείσουμε σημεία διαρροής νερού ή αέρα.
2. Όταν έχει λιακάδα τραβήξτε τις κουρτίνες να μπει ο ήλιος μέσα στο σπίτι. Θα σπάσει την υγρασία και θα ζεστάνει τον χώρο με φυσικό τρόπο.
3. Αντίστοιχα μόλις πέσει ο ήλιος κλείστε τις κουρτίνες. Όταν υποχωρεί το φως του ήλιου η ζέστη που έφεραν οι ακτίνες φεύγει από κει που ήρθε... δηλαδή από τα τζάμια. Επομένως κλείστε τις κουρτίνες για να τη φυλακίσετε μέσα στο σπίτι.
4. Καλύψτε όλα τα πατώματα με μοκέτες, φλοκάτες (που είναι στη μόδα), βαμβακερά πατάκια, μάλλινα χαλιά, ό,τι έχετε. Με αυτόν τον τρόπο η ζέστη του σπιτιού δεν θα διαφεύγει από το δάπεδο. Επιπλέον εσείς δεν θα παγώνετε αν περπατάτε ακόμα και με (παπούτσια ή παντόφλες) στα κρύα πλακάκια και μάρμαρα.
5. Κάνετε ντους με ανοιχτή την πόρτα. Αφήστε δηλαδή τον ζεστό ατμό να ταξιδέψει παντού μέσα στο σπίτι και να σπάσει την παγωνιά.
6. Σφραγίζετε το τζάκι σας όταν δεν το έχετε αναμμένο με το ειδικό φουσκωτό για να μην φεύγει η ζέστη από την καμινάδα. Και για να μην μπαίνει αντίστοιχα κρύος αέρας μέσα στο σπίτι από την καμινάδα. Έχει υπολογιστεί ότι η απώλεια θερμότητας του σπιτιού από την καμινάδα φτάνει το 20%. Το φουσκωτό το βρίσκετε στα είδη τζακιού και στα μαγαζιά για μαστορέματα, π.χ. της οδού Αθηνάς.
7. Καθιερώστε τις κρύες νύχτες την ηλεκτρική κουβέρτα ή την κλασσική cult θερμοφόρα. Τη μεν πρώτη την ανάβετε για 20 λεπτά προτού πέσετε για ύπνο, μετά τη σβήνετε και ξαπλώνετε στο πιο ζεστό και απολαυστικό κρεβάτι που ξαπλώσατε ποτέ.
Αν πάλι είστε παραδοσιακοί τύποι και θέλετε να περιβάλλεστε από cult αντικείμενα πάρτε μια ωραία χρωματιστή θερμοφόρα, γεμίστε την με ζεστό νερό και βάλτε την κοντά στα πόδια σας, όπου ξαπλώνετε, στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Θα έχετε ζεστές πατούσες όλη νύχτα.
8. Αφήστε τον φούρνο μισάνοιχτο. Όταν τελειώσετε με το ψήσιμο του φαγητού αφήστε το καπάκι ανοιχτό για 5'-10' για να βγει η ζέστη και να απλωθεί στον χώρο. Ειδικά αν η κουζίνα σας είναι ενωμένη με το καθιστικό, σωθήκατε! Ο φούρνος λειτουργεί σαν αερόθερμο! Αν βέβαια έχετε παιδιά ή κατοικίδια εννοείτε πως προσπερνάτε πάραυτα αυτή τη λύση.
9. Νιώθετε πως μπαίνει αέρας κάτω από τις πόρτες; Πάρτε ή φτιάξτε (αν πιάνουν τα χέρια σας) αυτά τα μακρόστενα κυλινδρικά μαξιλαράκια. Διαλέξτε τα σε ωραία χρώματα για να δώσετε έξτρα στυλ στη διακόσμηση του σπιτιού σας.
10. Τις πάρα πολύ κρύες μέρες, καλύψτε τα τζάμια τω παραθύρων σας με αεροπλάστ (το πλαστικό με τις μπίλιες αέρα που τυλίγουμε τα εύθραυστα). Αυτό, ναι, δεν είναι και τόσο ωραίο, όμως θα εμποδίσει την απώλεια θερμότητας του σπιτιού από τα τζάμια κατά 50%! Σκεφτείτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ... Στο κάτω κάτω καλύψτε τα τζάμια μ΄αυτό το θαυματουργό πράγμα και μετά τραβήξτε και τις κουρτίνες κι έτσι δεν θα φαίνεται για να σας χαλάει την αισθητική.
11. Κλείνετε και μονώστε από κάτω τις πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, ακόμη και στις μικρές αποθήκες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πηγαίνει χαμένη η ζέστη σε χώρους όπου δεν κάθεται κανείς.
12. Αντιστρέψτε τη φορά κίνησης του ανεμιστήρα οροφής. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να περιστρέφονται με τη φορά του ρολογιού και να σπρώχνουν τον δροσερό αέρα από πάνω προς τα κάτω για να δημιουργούν ρεύμα. Τον χειμώνα αντιστρέψτε τη φορά των ελίκων τους. Έτσι ο ανεμιστήρας θα παίρνει τον κρύο αέρα από κάτω και θα τον οδηγεί προς τα πάνω. Επιπλέον ανάψτε και λίγο τη θέρμανση. Θα ζεσταθεί ο χώρος στο πι και φι.
13. Θυμάστε όταν ήμασταν παιδιά που οι μαμάδες μας έστρωναν φανελένια σεντόνια στα κρεβάτια μας τον χειμώνα; Ήταν τρελή μόδα στα 70s! E, τώρα με το μνημόνιο επανήλθε η μόδα τους, για πρακτικούς λόγους. Προμηθευτείτε λοιπόν ένα δύο σετ ωραία χνουδωτά σεντόνια και ονειρευτείτε στα ζεστά... τα ξέγνοιαστα παιδικά σας χρόνια!
14. Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση εγκαταστήστε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη. Έτσι, έχει αποδειχθεί ότι θα μειώσετε έτσι κατά 10% το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Με αυτόν τον θερμοστάτη θα προγραμματίζετε τις ώρες και τη θερμοκρασία και δεν θα σπαταλάτε τζάμπα ρεύμα όταν κοιμάστε ή λείπετε.
15. Φτιάξτε σόμπα από τερακότα. Είναι απλό: παίρνετε ένα μεγάλο κερί σε δοχείο (για να μην λιώνει). Στηρίζετε δύο πήλινα τουβλάκια δεξιά και αριστερά από το κερί, και πάνω τους τοποθετείτε μια αναποδογυρισμένη κεραμική γλάστρα (καθαρή και καινούρια, εννοείται...). Τοποθετήστε την αυτοσχέδια σόμπα σας στο τζάκι (αν δεν έχετε ξύλα) ή πάνω σε μία άλλη ασφαλή επιφάνεια όπου αλλού θέλετε μέσα στο σπίτι.
Πηγή: iefimerida.gr