Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Γιατί τρώμε περισσότερο όταν το φαγητό είναι «υγιεινό»;


Τελικά κάθε λέξη μετράει, ακόμα και όταν πρόκειται για το φαγητό. Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο όταν καταναλώνουν φαγητό που χαρακτηρίζεται «υγιεινό», σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the Association for Consumer Research.

Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη τριών σταδίων. Στην πρώτη φάση οι ερευνητές ζήτησαν από 50 φοιτητές να κοιτάξουν εικόνες υγιεινών και ανθυγιεινών τροφών και λέξεις που σχετίζοντας είτε με τον «κορεσμό», είτε με τον «μη κορεσμό». Παρατήρησαν ότι τα άτομα συσχέτιζαν τα ανθυγιεινά φαγητά με την σκέψη της πληρότητας.

Στο επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες έκαναν έρευνα πεδίου στην οποία μέτρησαν τα επίπεδα πείνας 40 αποφοίτων μετά από την κατανάλωση ενός μπισκότου που είχε χαρακτηριστεί, είτε υγιεινό, είτε ανθυγιεινό. Αν και τα μπισκότα ήταν ίδια, οι φοιτητές που τους είχαν πει ότι το μπισκότο ήταν υγιεινό κατέληξαν να αισθάνονται πιο πεινασμένοι 45 λεπτά αργότερα, συγκριτικά με εκείνους που τους είχαν πει ότι έτρωγαν ένα ανθυγιεινό μπισκότο.

Στην τελική φάση, σε 70 φοιτητές παρουσιάστηκε ποπ-κορν που είχε χαρακτηριστεί, «υγιεινό», «ανθυγιεινό» ή «θρεπτικό». Στη συνέχεια οι φοιτητές έλαβαν εντολή να παραγγείλουν όσο ποπ-κορν πίστευαν ότι θα χρειάζονταν ώστε να μην πεινάνε μέχρι το επόμενο γεύμα τους, δηλαδή από ένα έως 10 κύπελλα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές παρήγγειλαν και έφαγαν περισσότερο όταν τους είπαν ότι το ποπ-κορν ήταν υγιεινό, συγκριτικά με όταν τους είπαν ότι ήταν ανθυγιεινό. Σε όσους είχαν παρουσιάσει το ποπ-κορν ως θρεπτικό, έφαγαν λιγότερο από τους πρώτους, αλλά περισσότερο από τους δεύτερους.

«Η επίδραση της λέξης ‘υγιεινό’ στην κατανάλωση τροφής ήταν ισχυρή ακόμα και μεταξύ των ατόμων που διαφωνούσαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο με την δοξασία ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι λιγότερο χορταστικά. Αυτό δείχνει ότι οι αντιδράσεις των ανθρώπων στις λέξεις είναι ριζωμένες στο υποσυνείδητό τους και αντιδρούν αυτόματα» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Τζέικομπ Σούχερ, διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων «McCombs» του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Και αποδίδει το γεγονός ότι η λέξη «υγιεινό» έχει σχετιστεί με το «μη χορταστικό» στο ότι οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν ακραία παραδείγματα όταν τους σκέφτονται την υγιεινή και ανθυγιεινή διατροφή, όπως μια σαλάτα ή μια ολόκληρη πίτσα, αντίστοιχα. Και αυτό επηρεάζει τη διατροφική τους συμπεριφορά.

Τέλος, ο ερευνητής υπενθυμίζει ότι ακόμα και όταν τρώμε εκτός σπιτιού υποσυνείδητα συνδέουμε τον κορεσμό με τα ανθυγιεινά τρόφιμα, είτε επειδή σερβίρονται σε μεγαλύτερες μερίδες, είτε επειδή θεωρούνται πιο εύγεστα.

in.gr