Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ο βουλευτής Βοιωτίας Ε. Μπασιάκος ομιλητής στο Ευρωκοινοβούλιο




Από 13 Φεβρουαρίου 2016 έως 17 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν 4 ομιλίες από τον Βουλευτή Βοιωτίας κ Ε. Μπασιάκο στις Βρυξέλλες ,για την ανεργία, επενδύσεις , προσφυγικό και τρομοκρατία.

Με σύντομες συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Σούλτς, τον Πρόεδρο του Eurogroup κ.Ντάϊσελμπλουμ, καθώς και με τον Αν. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου κ.Ρέϊντερς ο Βουλευτής περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, καθώς και της αθρόας αυξανόμενης ροής προσφύγων, κυρίως μέσω Τουρκίας, ζητώντας τους να εξαντλήσουν όλα τα δυνατά περιθώρια των αρμοδιοτήτων τους για στήριξη και βοήθεια στη χώρα μας.

Μιλώντας για την ανεργία των στην επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δήλωσε πως

<<Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία εμφανίζουν την Ελλάδα κυρίως στην ανεργία των νέων παγκοσμίως , να είναι μια χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία των νέων , αγγίζοντας το 51,8%!

Οι σχετικές πρωτοβουλίες μας για την ανακούφιση της ανεργίας των νέων πραγματοποιούνται ,
μέσω της ανάπτυξης συγκεκριμένων προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας και όχι μόνο της ανεργίας, κατάρτισης και παροχής καινοτόμων συμβουλευτικών υπηρεσιών στη νέα γενιά για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και την ανεύρεση θέσεων απασχόλησης.

Παρά την αξιοποίηση των Κοινοτικών Προγραμμάτων και των αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων, η πραγματικότητα δυστυχώς μας αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς. Η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει αποτελεσματικότερα με αλληλεγγύη τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση, όπως η Ελλάδα, γεγονός που αναμφισβήτητα επηρεάζει τη νέα γενιά, καθώς και άλλες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. >>

Με σχετική του ομιλία και για τις επενδύσεις στη Διακοινοβουλευτική διάσκεψη για τη σταθερότητα, οικονομικό συντονισμό και διακυβέρνηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τόνισε πως

«Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έφερε το πρόβλημα της μείωσης των επενδύσεων στην Ευρωζώνη , με μείωση από το 2007 κατά 15,6% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε 40%-50% για τις χώρες του Νότου της Ευρώπης. Οι ανεπαρκείς επενδύσεις πλήττουν την ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα.

Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί έναντι χωρών με χαμηλότερο κόστος παραγωγής,
οφείλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της Ενιαίας Αγοράς.
Οφείλουμε να είμαστε ευέλικτοι στην έγκριση των κονδυλίων και να μην εξαντλούμε την αυστηρότητα μας μέχρι τέλους.
Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, με αποδοτικό και διαφανή τρόπο, τα υφιστάμενα γραφειοκρατικά εμπόδια στον τομέα των επενδύσεων, στην ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων και στην προσέλκυση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών, ώστε να επανέλθουν οι Ευρωπαϊκοί λαοί (και ο ελληνικός) σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.>>

Τέλος στις δυο παρεμβάσεις του στο Δίκτυο ευρωπαικών Υποθέσεων του Λαικού Κόμματος και στη Κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ μίλησε για το προσφυγικό και την τρομοκρατία επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και την ανάληψη δράσης από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, ώστε να παρέχουμε βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως «Χώρες, όπως η Ελλάδα, που βασικά αποδέχεται, ανέχεται και υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες των μεταναστευτικών ροών, χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη. Είναι άμεση η ανάγκη της υιοθέτησης αποδοτικών και αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τόσο μεμονωμένα από το κάθε Κράτος-Μέλος, όσο και συλλογικά από την Ε.Ε. και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα.»