Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

10 ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ


Ακούγοντας την λέξη γάλα, ο κάθενας απο εμάς θα σκεφτεί αυτό το άσπρο υγρό, το οποίο είναι πλούσιο σε ενέργεια και πρωτείνες και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική καθώς επίσης στην παρασκευή πληθώρας προιόντων όπως είναι το τυρί, το γιαούρτι, το βούτυρο κτλ. Υπάρχει όμως και μιά άλλη διάσταση του γάλακτος, αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθαριστικό όσο και ως καλλυντικό. Ενδεικτικά αναφέρω:

Συγκόλληση ραγισμάτων σε πιάτα ή γυαλικά. Πρίν ρίξουμε το σπασμένο πιάτο ή το βάζο στα σκουπίδια, υπάρχει καί άλλη λύση. Το γάλα παρουσιάζει συγκολλητικές ιδιότητες. Τοποθετούμε το σπασμένο γυαλικό σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε μέχρι το σημείο που είναι το ράγισμα, με γάλα. Το σιγοβράζουμε για 45 λεπτά. Η πρωτείνη απο το γάλα θα εξαφανίσει τις ρωγμές. ..

Γυάλισμα ασημικών. Το ξυνόγαλα είναι ιδανικό για γυάλισμα των ασημικών. Εάν δεν έχουμε ξυνόγαλα, προσθέτουμε στο γάλα λίγο ξύδι. Μετά, βυθίζουμε το ασημικό στο ξυνόγαλα για μισή ώρα. Το ξεπλένουμε σε ζεστό νερό και το στεγνώνουμε με ένα μαλακό πανί.

Μπορούμε να κάνουμε το κατεψυγμένο ψάρι να έχει την γεύση φρέσκου. Απλώς, το τοποθετούμε σε ένα μπώλ με γάλα μέχρι να ξεπαγώσει. Το γάλα θα κάνει το ψάρι να έχει πιό φρέσκια γεύση.

Καταπραύνει τα εγκαύματα απο τον ήλιο και τα δαγκώματα απο έντομα. Άν κάποιος αισθάνεται οτι το δέρμα του έχει καεί απο τον ήλιο ή έχει φαγούρα απο τσιμπήματα εντόμων, ας δοκιμάσει να βάλει ένα μέρος απο σκόνη γάλακτος σε δύο μέρη νερό και λίγο αλάτι. Απλώνουμε την πάστα που δημιουργείτα, στην πονεμένη περιοχή. Τα ένζυμα της σκόνης γάλακτος θα την ανακουφίσουν.

Το γάλα είναι ιδανικό στην περιποιήση του προσώπου, αφού μπορεί να κάνει καποιος ιδανική μάσκα περιποίησης με αυτό. Σε ενα μπώλ βάζουμε σκόνη γάλακτος και νερό προκειμένου να γίνει μία πάστα. Καλύπτουμε το πρόσωπο και το αφήνουμε να στεγνώσει πάνω του. Μετά ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Το δέρμα θα δείχνει φρέσκο και ανανεωμένο.

Καθαρίζουμε και μαλακώνουμε τα βρώμικα χέρια. Για τα ιδιαίτερα βρώμικα χέρια, μπορούμε να κάνουμε μία πάστα απο αλεύρι βρώμης και γάλα. Τρίβουμε τα χέρια με την παραπάνω πάστα. Οι λεκέδες θα εξαφανιστούν και το γάλα θα μαλακώσει τα χέρια.

Μπορούμε να κάνουμε αφρόλουτρο με γάλα

Καθαρίζουμε δερμάτινα υφάσματα(πορτοφόλια, παπούτσια, καθίσματα, καναπέδες κτλ). Φαίνονται σαν καινούρια, απλώς, βάζουμε λίγο γάλα στην βρώμικη περιοχή, το αφήνουμε να στεγνώσει και εν συνεχεία το σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί

Απομακρύνουμε λεκέδες μελανιού απο τα ρούχα. Προκειμένου να απομακρύνουμε μελάνι απο τα υφάσματα, μουλιάζουμε το ρούχο στην περιοχή που έχει λερωθεί, σε γάλα για όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί, το γάλα θα κάνει το θαύμα του. Αφού το ξεπλύνουμε, ο λεκές απο μελάνι θα έχει εξαφανιστεί.

Καθαριστικό επίπλων. Συνδυάζοντας το γάλα μαζί με χυμό λεμονιού, δημιουργούμε ένα εξαιρετικό καθαριστικό επίπλων. Το μίγμα θα καθαρίσει και θα αναζωογονήσει τα έπιπλα, αφήνοντας ταυτόχρονα, ένα ευχάριστο άρωμα.

Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ anastagra@yahoo.gr