Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Εκατοντάδες επιχειρήσεις εκτός αγοράς

Στο περιθώριο της επαγγελματικής δραστηριοποίησης βγάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χρήση μηχανημάτων καρτών POS από μισθωτούς και συνταξιούχους εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες επιχειρήσεις της Μαγνησίας, καθώς όσες έχουν καταχωρηθεί στον Τειρεσία ή τους έχουν δεσμευτεί λογαριασμοί από την Εφορία ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν δικαίωμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να προμηθευτούν POS (μηχανήματα καρτών) από τις Τράπεζες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ


Το γεγονός έχει καταθορυβήσει τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας καθώς σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% οι έμποροι που αριθμούν περί τους 1.000 βρίσκονται στο μητρώο του Τειρεσία. Την ίδια στιγμή βαρύς εκτιμάται ότι θα είναι ο αντίκτυπος για καταστήματα με ψιλικά είδη, όπως τα περίπτερα, καθώς η προμήθεια των Τραπεζών θα τους «αρπάζει» το 50% των βασικών κερδών τους καθώς δουλεύουν με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά κέρδους.
Το σύνολο των επαγγελματοβιοτεχνών αγωνιά ότι το εν λόγω σχέδιο σε συνδυασμό με τα προαπαιτούμενα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι όποιες ημερήσιες εισπράξεις μέσω των μηχανημάτων να κατάσχονται από την Εφορία ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς σε μεγάλο ποσοστό από την εφαρμογή των capital controls και μετά οι επαγγελματοβιοτέχνες βρίσκονται σε συσσωρευμένες οφειλές.

Οι έμποροι
Υπό το φόβο ότι θα τεθούν εκτός επιχειρηματικότητας βρίσκονται εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, είπε ότι «από την εφαρμογή των capital controls και μετά η χρήση των χρεωστικών καρτών οδήγησε αρκετά εμπορικά καταστήματα να δουν τους τζίρους τους να μειώνονται καθώς δεν είχαν μηχανήματα καρτών ούτε και το δικαίωμα να αποκτήσουν. Σήμερα, που το υπουργείο Οικονομικών μελετά τη χρήση χρεωστικών καρτών από συνταξιούχους και μισθωτούς τα ερωτήματα που μπαίνουν κρίνουν την ίδια την ύπαρξη των επιχειρήσεων».
Με την ισχύουσα νομοθεσία εάν ένα κατάστημα είναι καταχωρημένο στον Τειρεσία ή του έχουν δεσμευτεί λογαριασμοί από την Εφορία ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχει δικαίωμα να προμηθευτεί από Τράπεζες μηχανήματα καρτών. Τι θα γίνει λοιπόν με αυτά τα μαγαζιά; Ο κλάδος είναι αναστατωμένος. Τουλάχιστον 500 εμπορικές επιχειρήσεις είναι καταχωρημένες στον Τειρεσία».
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία να μην έχει αντίκτυπο η καταχώρηση στον Τειρεσία κατά πρώτον και κατά δεύτερον, να αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί δηλαδή να υπάρχει το ακατάσχετο ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με μηχανήματα καρτών και να δουλέψουν επί ίσοις όροις.
«Εχουμε πολλά παράπονα. Καθημερινά τηλεφωνούν στον Εμπορικό Σύλλογο δεκάδες επαγγελματίες, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Αν αυξηθεί η πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θέμα μπαίνει και με το κόστος των μηχανημάτων, το οποίο αυτή τη στιγμή έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η οικονομική πραγματικότητα στην αγορά είναι απαγορευτικό. «Τα μηχανήματα κοστίζουν έως 300-400 ευρώ, ενώ υπάρχει και το θέμα της προμήθειας ύψους 2% από τις Τράπεζες» κατέληξε.

Οι περιπτερούχοι
Με καταστροφή ισοδυναμεί για τον κλάδο των περιπτερούχων η χρήση μηχανημάτων καρτών. Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας, εξήγησε ότι η προμήθεια των Τραπεζών είναι πολύ υψηλή και δεν μπορούν τα περίπτερα να υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS. Οπως είπε, η προμήθεια των Τραπεζών φτάνει έως και το 2%. «Εμείς δουλεύουμε με κέρδος 2% τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και 3% τα τσιγάρα. Από εκεί βγαίνει και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρους μας. Σκεφτείτε τι θα σήμαινε να βάζαμε μηχανήματα στα περίπτερα. Το κράτος πρέπει να βρει τη φόρμουλα αν θέλει να βάλει τα POS και στα περίπτερα» ανέφερε.
Οι περιπτερούχοι έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών. «Δεν μπορούμε να δώσουμε καθόλου προμήθεια στις Τράπεζες. Δεν θα μείνει τίποτα για εμάς από τα ψίχουλα που παίρνουμε. Τα λειτουργικά έξοδα είναι αυξημένα. Οι υποχρεώσεις συσσωρευμένες. Αν θέλουν να το εφαρμόσουμε κι εμείς με τις προμήθειες που ισχύουν σήμερα, τότε η αγορά θα γίνει άνω κάτω. Από το ξεκίνημα του 2016 δεν θα μείνει περίπτερο για περίπτερο που να λειτουργεί» κατέληξε.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες
Εντονοι φόβοι ζώνουν το σύνολο των επαγγελματοβιοτεχνών για τον αντίκτυπο που θα έχει η εγκατάσταση μηχανημάτων καρτών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας, Τρύφωνας Πλαστάρας, είπε ότι σε συνδυασμό με τα προαπαιτούμενα δίνεται το δικαίωμα στην ασφαλιστική και τη φορολογική αρχή να τραβούν τις εισπράξεις των επιχειρήσεων αυτοδικαίως.
«Από τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό επαγγελματοβιοτεχνών βρίσκεται με οφειλές έναντι της Εφορίας ή ασφαλιστικών ιδρυμάτων μετά την εφαρμογή των capital controls. Με δεδομένο ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο ενίσχυσης των επαγγελματοβιοτεχνών τότε με μαθηματική ακρίβεια οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε βέβαιο θάνατο αν τους όποιους τζίρους έχουν τους τραβούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές. Ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα κλείσουν πανελλαδικά το β’ εξάμηνο του 2015 θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτές των 63.000 που είχε εκτιμήσει το Ινστιτούτο Μελετών Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ» κατέληξε.