Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Συνεταιριστείτε γιατί... χανόμαστε


Νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι, με όραμα και προοπτική, που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν από αυτόν.

Τέτοιοι άνθρωποι ξεκίνησαν στην Καρδίτσα με την όρεξη και το μεράκι τους να ξεπεράσουν τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος, όπως η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης, και να βγουν μπροστά, να αναπτύξουν τις δυνατότητες του τόπου τους και να ζήσουν από αυτόν.

Επιστήμονες με εξειδικευμένες σπουδές, και γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν συνεταιρισμούς νέας γενιάς, επενδύοντας χρήματα και όνειρα σε καινοτόμες δραστηριότητες με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα. Και το σημαντικότερο, αξιοποιούν τους ιδίους πόρους, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των ίδιων των μελών ώστε να εξοικονομούν χρήματα –που ούτως ή άλλως δεν έχουν. Κάνουν βήματα μικρά και σταθερά, υπολογίζουν προσεκτικά τις κινήσεις τους και αφήνουν τις σπατάλες… στο παρελθόν.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Agrispin με στόχο την ανάδειξη της καινοτομίας και των βέλτιστων πρακτικών, επέλεξε τέσσερα συνεταιριστικά σχήματα στην Καρδίτσα ως παραδείγματα καινοτομίας που έχει να επιδείξει από την πλευρά της η Ελλάδα. Είναι τυχαίο το ότι η Καρδίτσα παρουσιάζει τόσες καινοτομίες στον αγροτικό και επιχειρηματικό τομέα;

Καινοτομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα προχωρούν «χέρι-χέρι» και κάνουν θαύματα

Τίποτα δεν είναι τυχαίο -ούτε στην επιτυχία ούτε στην αποτυχία. Στην προκειμένη περίπτωση, η επιτυχία έχει κηδεμόνα και αυτός λέγεται Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ). Από το 1989 που συστάθηκε έχει περισσότερα από 200 προγράμματα στο ιστορικό της, εκ των οποίων τα 100 ευρωπαϊκά. Στην Θερμοκοιτίδα της ΑΝ.ΚΑ. επωάζεται η καινοτομία και «γαλουχούνται» οι αυριανοί επαγγελματίες –είτε είναι αγρότες, είτε κτηνοτρόφοι, είτε επιχειρηματίες. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών και δράσεων, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και εκπαιδεύονται στις σύγχρονες και βέλτιστες πρακτικές του επιχειρείν.

Ένας από τους ανθρώπους της ΑΝ.ΚΑ. που συνεισφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του τόπου είναι ο γενικός διευθυντής κ. Βασίλειος Μπέλλης, ο οποίος αποτελεί ακούραστο υπερασπιστή της ηθικής και βέλτιστης πρακτικής που διέπει το «φυτώριο επιχειρηματικότητας» της ΑΝ.ΚΑ.

Απόφοιτοι πανεπιστημίων, άνεργοι και νέοι αγρότες απευθύνονται στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας για να ενημερωθούν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις νέες τάσεις στην αγορά, τις καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα. Το προσωπικό της ΑΝ.ΚΑ. αξιολογεί κάθε περίπτωση χωριστά και κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο ανάλογα με τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά του.

Το αποτέλεσμα; Καινοτομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα προχωρούν «χέρι-χέρι» και κάνουν… θαύματα: Εύκαρπον Superfoods, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία (ΕΣΕΚ), Αγροτικός Συνεταιρισμός Οσπρίων, Γεύση από Χωριό, Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Σαλιγκαροτρόφων. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα success stories της περιοχής.

Μα οι συνεταιρισμοί έχουν αποτύχει, θα σκεφτεί κανείς. Μην πηγαίνει το μυαλό σας στους συνεταιρισμούς των προηγούμενων δεκαετιών που κατέρρευσαν συμπαρασύροντας κάθε ελπίδα συνέργειες μέσα από τη σύμπραξη ομοειδών επαγγελματιών.

Μιλάμε για συνεταιρισμούς νέας γενιάς, αστικούς ή αγροτικούς, στους οποίους τα μέλη επενδύουν με χρήματα (μερίδες). Με επαγγελματισμό, πνεύμα ομαδικότητας και διαφανείς διαδικασίες, αποκομμένοι από κάθε είδους κομματικές κηδεμονίες και ιδεοληψίες, οι νέοι κοινωνικοί επιχειρηματίες βάζουν φιλόδοξους στόχους, επιδοτούνται με ευρωπαϊκά προγράμματα, κατασκευάζουν μονάδες μεταποίησης και προχωρούν σε καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες που δίνουν στην χώρα μας νέα προοπτική. Ή, για να είμαστε πιο σαφείς, προοπτική.