Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Σχέδιο μεταφοράς προσφύγων από τη Χίο και τη Λέσβο στη Θήβα

Από exeisminima -


Ασφυκτική κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου, όπου σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις φιλοξενείται πλέον μεγάλος αριθμός μεταναστών, καθώς οι αφίξεις αρκετών δεκάδων ατόμων διά θαλάσσης από την Τουρκία συνεχίζονται καθημερινά. Συνολικά στα νησιά βρίσκονται 11.343 άτομα, την ίδια στιγμή που η χωρητικότητα των υφιστάμενων υποδομών επαρκεί για 7.450 άτομα.

Στη Λέσβο βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, 4.779 άτομα, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές (Μόρια και Καρά Τεπέ) χωρούν 3.500 άτομα, στη Χίο φιλοξενούνται 3.187 άτομα, ενώ το hot spot του νησιού στη ΒΙ.ΑΛ. αντέχει το πολύ 1.100, στη Σάμο οι μετανάστες έχουν φτάσει τους 1.385, ενώ το hot spot σχεδιάστηκε για 850, και στην Κω βρίσκονται 1.163 άτομα σε εγκατάσταση χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Επίσης, μεικτά κλιμάκια αστυνομίας και Λιμενικού πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους στα λιμάνια των νησιών, καθώς πολλοί μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα έγγραφα, επιχειρούν να επιβιβαστούν κρυφά στα πλοία της γραμμής ώστε να φθάσουν στον Πειραιά και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Πρώτα από τη Χίο

Αρχικά, θα μεταφερθούν στο υπό ολοκλήρωση Κέντρο της Θήβας περίπου 400-600 άτομα από τη Χίο, όπου εκτιμάται ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού είναι περισσότερο έντονο λόγω έλλειψης υποδομών. Αμέσως μετά αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να μεταφερθούν περίπου 400 άτομα από τη Λέσβο στο ίδιο κέντρο φιλοξενίας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η άμεση μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα όσων αποδεδειγμένα βαρύνονται με ποινικά αδικήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη περίπου 300 άτομα έχουν μεταφερθεί σε προαναχωρησιακά κέντρα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μεταφορά ακόμα 100 ατόμων που έχουν διαπράξει αδικήματα.

«Φυλακή» στη Λέσβο;

Ωστόσο, το σχέδιο για τη δημιουργία μικρών προσωρινών «φυλακών» στα νησιά προβλέπεται ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί, καθώς οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία και άλλων δομών και ζητούν την άμεση απομάκρυνση όσων παραμένουν στα υφιστάμενα hot spots. Το πρόβλημα του εγκλωβισμού των μεταναστών στα νησιά, καθώς οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου προχωρούν αργά λόγω έλλειψης προσωπικού, έχει διογκωθεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων αφίξεων μεταναστών.

Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, από τις 13 Αυγούστου έως και χθες το πρωί, είχαν φτάσει στις ακτές των νησιών ή είχαν διασωθεί από το Λιμενικό 1.138 μετανάστες, κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Το προηγούμενο Σάββατο, ωστόσο, 38 άτομα βρέθηκαν στις ακτές της Μυκόνου.

emprosnet.gr