Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

«Γκρίνιες» εν μέσω παζαριού στην Θήβα!


Ολομέτωπη επίθεση κατά Κόρδατζη για τα περί «γνωστής παράγκας»

Α. Χατζησταμάτης: «Στον «χορό» κλήθηκαν να χορέψουν όλοι και όσοι έμειναν απέξω, έμειναν μόνο και μόνο για να κάνουν μικροπολιτκή»

Π. Χαρατσής: «Μας θίγουν άμεσα οι αναφορές του και τον καλούμε ενώπιο όλων των επαγγελματιών, που επιχειρούν στην οδό Επαμεινώνδα…»

Την έντονη αντίδραση του Αντιδημάρχου Θηβαίων Αν. Χατζησταμάτη , αρμόδιου για την Εμποροπανήγυρη, προκάλεσαν τα όσα αναφέρονται σε δελτίο τύπου του επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας Ι. Κόρδατζη, περί «γνωστής παράγκας», «αυθαιρεσίας και συναλλαγής» για την εμποροπανήγυρη…



«Στον «χορό» κλήθηκαν να χορέψουν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και όσοι δεν μπήκαν, επέλεξαν να μείνουν απέξω, μόνο και μόνο για να κάνουν μικροπολιτκή» απαντά ο κ. Χατζησταμάτης…

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόρδατζης, με δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ, αναφέρει ότι: « Με ευκαιρία της περιόδου της Εμποροπανήγυρης στη πόλη μας η «γνωστή παράγκα» συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της….

Έχει θέσει υπό τον έλεγχο της την ιδιοκτησία των κοινόχρηστων χώρων παραβιάζοντας κάθε κανονιστική και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφού με την απόλυτη αυστηρότητα καθόρισε την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον Πεζόδρομο και στην Πλατεία, μάλιστα κτίζοντας ζαρντινιέρες και ορίζοντας με διαγραμμίσεις, έρχεται εκ των υστέρων να τις παραβιάσει καθιστώντας όμηρους τους επαγγελματίες στην ιδιοκτησιακή τους θέληση (δεν γνωρίζουμε αν υπήρξαν και ανταλλάγματα).

Δεν έχουν μάθει να λειτουργούν στην διαφάνεια, εύκολα θα λύνονταν το θέμα εάν εκ των προτέρων είχαν καθοριστεί κανόνες (και λογικό είναι) ότι σε μέρες μεγάλων εορτών και πανηγύρεων, οι επαγγελματίες να είχαν κατοχυρωμένη και καθορισμένη την άδεια επέκτασης με επιπλέον ενοικίαση κοινόχρηστου χώρου. Έτσι θα εξασφαλίζονταν και έσοδα για τον Δήμο. Αλλά έχουν κάνει πλέον επάγγελμα την ρουσφετολογία (με την περατζάδα τους από κάθε μαγαζί) σε βάρος της αξιοπρέπειας των πολιτών και των επαγγελματιών της πόλης μας.

Έξω από κάθε κανονιστική της Εμποροπανήγυρης, αποφάσισαν να δώσουν φθηνές θέσεις (ράντζα) στην οδό Πουλιοπούλου και θέσεις για πώληση χαλβά στην οδό Αγίου Νικολάου, που ήδη είχαν τοποθετηθεί εκεί από την προηγούμενη μέρα, «δώσαμε υπόσχεση» είπε ο αντιδήμαρχος μάλιστα ομολόγησε ότι οι περισσότερες παράγκες είχαν δοθεί σε συνεννόηση 3-4 μέρες πριν την Δημόσια κλήρωση (άραγε γιατί δεν την έκαναν τότε;), επιβεβαιώνοντας την αρχική μας καταγγελία στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καιρός είναι να αντιδράσουμε βάζοντας τέρμα στην αυθαιρεσία και την συναλλαγή απαιτώντας διαφανείς κανόνες που θα τηρούνται από όλους. Να αποκρούσουμε την ρουσφετολογία τους, είναι καιρός να μάθουν ότι είμαστε αξιοπρεπείς»…

«Δεν υπήρξε καμία αδιαφανής διαδικασία, διότι όλα έγιναν βάσει νόμου και κανονιστικής. Στην δημοπρασία, ο αρμόδιος οικονομικός Αντιδήμαρχος Σ. Κίτσος φώναζε ένα – ένα τα νούμερα. Όσο για τα εμπορεύματα που υπήρχαν στον χώρο του παζαριού πριν την δημοπρασία, αυτά ξεφορτώθηκαν πριν στηθούν οι παράγκες. Οι μεγαλέμποροι που έρχονται κάθε χρόνο και πιάνουν 3, 4, 5 θέσεις, δεν μπορούν να βάλουν μέσα την νταλίκα αν στηθεί το παζάρι. Και σε αυτούς είχε καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να πάρουν την συγκεκριμένη θέση, εφόσον στην δημοπρασία χτυπηθεί από άλλους. Έτσι έγινε και όποιος υποστηρίζει το ανρτίθετο, καλείται να το αποδείξει» απαντά κατηγορηματικά ο κ. Χατζησταμάτης, υπογραμμίζοντας πως από το 2011, που η Δημοτική Αρχή έχει αναλάβει να κάνει την εμποροπανήγυρη στην Θήβα, κάθε χρόνο βελτιώνει και τις διαδικασίες..

Στον ίδιο έντονο κατηγορηματικό τρόπο απαντά και για το άπλωμα των τραπεζοκαθισμάτων στα μαγαζιά: «Στο κέντρο, όπου είναι και το σημείο αναφοράς του παζαριού, κάθε χρόνο γίνονται όλες οι εκδηλώσεις και τα τραπεζοκαθίσματα που υπάρχουν οριοθετημένα δεν φτάνουν για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και αυτό είναι το ένα, γιατί το άλλο αφορά την δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους, επομένως και τους μαγαζάτορες, οι οποίοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα. Αν δεν τους επιτρέψουμε να βγάλουν παραπάνω καθίσματα, τότε θα έχουν πρόβλημα οι άνθρωποι. Οικονομική κρίση έχουμε και θα πρέπει να καταλάβει ο καθένας που καταγγέλλει , ότι πρόκειται για μια υποχώρηση της δημοτικής αρχής μόνο και μόνο γι΄αυτές τις ημέρες και να μπορέσουν, να εξυπηρετηθούν παραπάνω τα μαγαζιά. Οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι για μικροπολιτικούς λόγους και τίποτε άλλο» …

Απάντηση δίνει και στα περί «συναλλαγών», που αναφέρονται στο Δελτίο τύπου του Γ. Κόρδατζη: «Τα όσα λένε και καταγγέλλουν δεν μας αγγίζουν, γιατί Δήμαρχος και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχουν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, όμως κάποιοι προτίμησαν να μείνουν έξω από τον χορό, γιατί μόνο απ΄εξω μπορούν να κάνουν κριτική, την οποία δυστυχώς, θεωρούν και αντιπολιτευτική. Βλέπετε, είναι ψυχοφθόρο κι επίπονο το να στηθεί ένα παζάρι ! 15 ημέρες πριν αποφασίστηκε που θα γίνει και οι διαδικασίες ήσαν τόσες πολλές , που όλοι μας τρέχαμε ημέρα και νύχτα , προκειμένου όλα να γίνουν καλά και είναι εντελώς άδικο να ρίχνουν μομφές για ανταλλάγματα και νταραβέρια. Τους τα επιστρέφω και όποιος έχει κάτι, να πάει στον Εισαγγελέα»!

Ο κ. Χατζησταμάτης υπενθυμίζει πως η επιτροπή του παζαριού απαρτίζεται απ΄ όλες τις παρατάξεις κι έγιναν 10 συναντήσεις προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα το παζάρι, υπογραμμίζοντας πως ότι «άλλο λέγεται είναι ψευδές και λέγεται από του πονηρού»!

Δριμύ είναι το κατηγορώ και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Θήβας Π. Χαρατσή : «Μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, που είναι ακόμη χειρότερη για τους επαγγελματίες, η εμποροπανήγυρη είναι ανάσα για τα μαγαζιά μας! Θέλουμε όμως, να δούμε την ίδια ευαισθησία του κ. Κόρδατζη και σε άλλα θέματα που αφορούν τον Δήμο. Με ποιόν ενδιαφέρθηκε να δώσει λύση στον ένα χρόνο, που ο κεντρικός πεζόδρομος είχε μεταβληθεί σε εργοτάξιο; Ως Σωματείο Εστιατορίων – Καφετεριών, θεωρούμε απαράδεκτα τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου, μας θίγουν άμεσα και τον καλούμε ενώπιο όλων των επαγγελματιών, που επιχειρούν στην οδό Επαμεινώνδα , να μας απαντήσει που ήταν τόσο καιρό, που τα μαγαζιά μας ψυχορραγούσαν;»Ο κ. Χαρατσής παράλληλα, διαβεβαιώνει τους συμπολίτες του, ότι με το πέρας του παζαριού , τα μαγαζιά θα επιστρέψουν στις νόμιμες θέσεις τους!

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ