Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Προσοχή στα παράθυρα!


Κάθε γονιός γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να προστατέψει το παιδί του από τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν ακόμα και μέσα στο σπίτι. Μάλιστα, παρατηρούνται πολύ συχνά τραυματισμοί στα χέρια των παιδιών όταν «μαγκώνουν» τα δάχτυλά τους σε παράθυρα και συρόμενες πόρτες, καθώς επίσης και από θραύση των τζαμιών που μπορεί να προκαλέσει το παιδί παίζοντας.

Για το λόγο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν τις παρακάτω βασικές προφυλάξεις για να αποφύγουν το δυσάρεστο γεγονός:

Nα κρατήσουν τα παράθυρα κλειδωμένα.
Να βεβαιωθούν πως όλα τα παράθυρα διαθέτουν, από την έξω πλευρά, κάγκελα ασφαλείας. Σημειώνεται ότι οι σήτες από μόνες τους πολλές φορές δεν μπορούν να αποτρέψουν το παιδί.
Να αποθαρρύνουν το παιχνίδι κοντά σε παράθυρο, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πτώση μεταξύ άλλων.
Να μην αποθηκεύουν κάτι που θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή του παιδιού κοντά σε παράθυρο.
Να ελέγχουν τα λάστιχα των παραθύρων ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι καλά και μαλακά για να ελαττωθεί η βαρύτητα ενδεχόμενου τραυματισμού των δαχτύλων των παιδιών.
Να τοποθετούν ειδική αυτοκόλλητη μεμβράνη στα τζάμια των παραθύρων, που αποτρέπει τη θραύση των τζαμιών ακόμα και όταν σπάσουν, ή χρωματιστά αυτοκόλλητα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός των παιδιών.

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου το Δημήτριο Τριανταφυλλόπουλο, Ορθοπαιδικό – Χειρουργό στο Ιατρικό Περιστερίου και στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών