Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Κουντουρά: "Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, εθνική μας δύναμη και μας ενώνει"


Κουντουρά: "Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, εθνική μας δύναμη και μας ενώνει"
Στρατηγική προτεραιότητα του ελληνικού τουρισμού οι ΗΠΑ - Προσδοκίες για πάνω από 1 εκατομμύριο Αμερικανούς τουρίστες το 2017



«Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, είναι η εθνική μας δύναμη και μας ενώνει όλους», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα» η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στους στόχους της επισκέψεώς της στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο και στις επαφές που είχε με τους ομογενείς. Όπως τόνισε, «οι ομογενείς όχι μόνο στηρίζουν θερμά τις προσπάθειες προβολής και προώθησης της Ελλάδας και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, αλλά δείχνουν και μεγάλο ενδιαφέρον για τις θετικές προοπτικές να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό».

Επωφελούμενη της ευκαιρίας, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στους ομογενείς να επισκεφθούν τη γενέτειρα. «Να φέρετε μαζί τους φίλους σας για να γνωρίσουν και αυτοί την ελληνική ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό, και τις απίθανες ομορφιές της χώρας μας και να γευτούν τις μοναδικές εμπειρίες που η πατρίδα μας απλόχερα προσφέρει όλο τον χρόνο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση «N.Y. Times Travel Show» είπε: «Συμμετέχουμε σε αυτήν την σημαντική έκθεση με περίπτερο του ΕΟΤ, και για πρώτη φορά είμαστε εδώ η ηγεσία του υπουργείου και του ΕΟΤ με φυσική παρουσία για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον την πιο ανταγωνιστική πρόταση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, που προσφέρει τα πάντα στους επισκέπτες της πλέον όλο το χρόνο. Εχουμε προγραμματίσει συναντήσεις με παράγοντες της τουριστικής αγοράς και της Ομογένειας, και με πρόσθετες δράσεις προβολής στα ΜΜΕ υποστηρίζουμε τη συνολική προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος για το 2017 και το 2018 στην Αμερική, ως αγορά στρατηγικής σημασίας για τον τουρισμό μας».

Σε ερώτηση σχετικά με τον εξ Αμερικής Τουρισμό για το 2016, η κ. Κουντουρά, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οσον αφορά την Αμερική, μέχρι το 2015 υπήρχε μόνο μία απευθείας πτήση προς την Ελλάδα τη θερινή περίοδο από αμερικανικό αερομεταφορέα. Με σκληρές διαπραγματεύσεις και με τη στήριξη της Ομογένειας, εξασφαλίσαμε τη θερινή περίοδο του 2016, απευθείας δρομολόγια από τρεις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες αντί για μίας. Από τις ΗΠΑ, το 2015 είχαμε διψήφια αύξηση και σε απόλυτο αριθμό 750.000 επισκέπτες. Για το 2016, δεν έχουμε ακόμη τα τελικά στοιχεία, όμως σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία από τους συνεργάτες μας tour operators, από το γραφείο του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, και από τις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια, η αμερικανική αγορά κατέγραψε νέα διψήφια αύξηση σε σχέση με το 2015».



Ερωτηθείσα ποια είναι οι προβλέψεις της για το 2017, απάντησε: «Για το 2017 και για την αγορά της Αμερικής, υπάρχει μία πολύ θετική εξέλιξη που αφορά στην έναρξη του νέου δρομολογίου της ‘Emirates’, Ντουμπάι – Αθήνας – Νέας Υόρκης, που διεκδικήσαμε επίμονα το 2016 και το εξασφαλίσαμε. Είναι μία τεράστια επιτυχία της Ελλάδας, διότι θα συνδέει καθημερινά τη χώρα μας με την Αμερική και μάλιστα όλο τον χρόνο, που για εμάς αποτελούσε κυρίαρχο ζητούμενο έτσι ώστε να ανοίξουμε την αγορά και να ενισχύσουμε το μερίδιό μας στον εξερχόμενο τουρισμό από τις ΗΠΑ. Όσον αφορά την Αμερική, όπου έχουμε κάνει ήδη σημαντική προεργασία για το 2017, εκτιμούμε ότι η σημαντική αύξηση θα συνεχιστεί για τρίτη συνεχή χρονιά».

Σχετικά με τον ρόλο των ομογενών ταξιδιωτικών και τουριστικών πρακτόρων στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού υπογράμμισε: «Είμαστε σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τους ελληνικής καταγωγής tour operators και ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων που συμβάλλουν δυναμικά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα. Δίνουμε έμφαση στην προώθηση πακέτων για μορφές Τουρισμού, όπως ο Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός, ο Πολιτιστικός Τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, ο Θαλάσσιος Τουρισμός, το Γιότινγκ και οι Καταδύσεις, ενώ είμαστε και σε επαφή με τους παράγοντες της κινηματογραφικής βιομηχανίας για την προσέλκυση μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε όλες τις επαφές και τα ταξίδια μου στις ΗΠΑ την τελευταία διετία, οι ομογενείς όχι μόνο στηρίζουν θερμά τις προσπάθειες προβολής και προώθησης της Ελλάδας και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, αλλά δείχνουν και μεγάλο ενδιαφέρον για τις θετικές προοπτικές να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό».

Οσον αφορά στους τομείς που μπορούν να επενδύσουν οι ομογενείς και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, η Υπουργός Τουρισμού επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλες ευκαιρίες για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής ποιότητας. Μέσα από τη συμμετοχή μας τα δύο τελευταία χρόνια στο ΝΥ Capital Link Forum και από τις συνεχείς επαφές μας με ενδιαφερόμενους επενδυτές, διαπιστώνουμε ότι πλέον υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από την Ομογένεια που διερευνά πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες στον τουρισμό και το real estate. Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Την τελευταία διετία προχωρήσαμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο ένα πιο φιλικό και ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, και με έμφαση στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας».

Στρατηγική προτεραιότητα του ελληνικού τουρισμού οι ΗΠΑ



Το αυξημένο ενδιαφέρον την τελευταία διετία των Αμερικανών τουριστών και επενδυτών στην χώρα μας, σχετίζεται σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού με την πτώση της ισοτιμίας Ευρώ-Δολαρίου προς όφελος του αμερικανικού νομίσματος. Τάση που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Υπουργείου Τουρισμού έχει βαλθεί να εκμεταλλευτεί η Έλενα Κουντουρά. Καθώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι γενικά οι "εκτός Σέγκεν" τουρίστες δαπανούν περισσότερα κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και οι Αμερικάνοι επισκέπτες εκτός των άλλων είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Μακροπρόθεσμα όσο συνεχίζεται η κάμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου το τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ θα αυξάνεται εκθετικά. Με αυτό ως γνώμονα άλλωστε επανέφερε η Έλενα Κουντουρά από το 2015 από κοινού με οργανώσεις της ομογένειας τις απευθείας πτήσεις Αθήνας-ΝΥ μετά από πολλά χρονιά απουσίας. Η Ελλάδα έχασε μεγάλο έδαφος στην αμερικανική αγορά την τριετία 2012-2014, με αποτέλεσμα πλέον να μιλάμε για πλήρη επαναφορά.

Το 2016 έγινε η δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-ΝΥ με τρεις πτήσεις ημερησίως από τρεις εταιρείες Delta Airlines, UnitedΑirlines και American Αirlines. Ενώ, Delta, British Airways και Air France διατηρούν ενεργές και τις πτήσεις τους με ενδιάμεσους σταθμούς, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι σε απευθείας ελληνικούς προορισμούς, όπως η Κως, η Ρόδο, η Μύκονος, η Σαντορίνη ή τα Χανιά. Σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας-ΗΠΑ με ενδιάμεσους σταθμούς ξεπερνά τις 570.000 επιβάτες, ενώ την περασμένη τουριστική περίοδο (2016) η κίνηση με απευθείας πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 52%, φτάνοντας τις 156.000 επιβάτες.

Για το 2017 μάλιστα που έχουν ενταχθεί ήδη και νέες απευθείας πτήσεις προς Ελλάδα από ΗΠΑ, με τελευταίες προσθήκες εκείνες της αμερικανικής Jet Blue και της αραβικής Emirates (πτήση Dubai-Athens-NY καθημερινά και όλο τον χρόνο), όλα δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση από ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο επισκέπτες !

Στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Τουριστικού Επιμελητηρίου (H.A.C.T), τονίζουν ότι το ενδιαφέρον από ΗΠΑ είναι υψηλό και θεωρούν ότι η δυναμική που αναπτύχθηκε ειδικά μετά και την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των κρατήσεων από ΗΠΑ για Ελλάδα. Τάση που ήδη κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά σύμφωνα με τους πλέον έγκριτους Αμερικανούς tour operators Globus, Trafalgar και American Express, αλλά και το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν σε κλειστές συναντήσεις με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της σε Σικάγο και ΝΥ νέοι tour operator εξειδικευμένοι σε εναλλατικές μορφές τουρισμού.