Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Τα 8 πιο συχνά διλήμματα για το τρέξιμο



Για κάθε δίλημμα υπάρχει μία απάντηση, κι αυτή πάλι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Δες τα 8 πιο συχνά διλήμματα για το τρέξιμο και λύσε τις απορίες σου.

Πρωινό ή βραδινό τρέξιμο;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πρωινό τρέξιμο είναι καλύτερο από ότι το βραδινό. Αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν περισσότερο βάρος και να κοιμούνται καλύτερα όταν ασκούνται το πρωί, μια φινλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται μετά τις οκτώ το βράδυ αποκοιμούνται γρηγορότερα και ξύπνουν πιο ανανεωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της άσκησης η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, αλλά από τη στιγμή που θα φτάσεις στο κρεβάτι η θερμοκρασία μειώνεται και αυτή η αλλαγή συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο.

Μηχανήματα στο γυμναστήριο ή γιόγκα;

Ότα τρέχεις το σώμα σου θέλει κι άλλες ασκήσεις για να διατηρηθεί δυνατό. Κράτα το πάνω μέρος του σώματός σου και τον πυρήνα ενδυναμωμένο με πολλά push-ups, pull-ups, sit-ups, και ασκήσεις για την πλάτη. Άσε τα μηχανήματα και πιάσε το Pilates και τη γιόγκα.

10 λεπτά τρέξιμο ή όχι;

Βγες έξω και τρέξε! Ακόμη και 10 λεπτά βοηθούν στο να διατηρηθεί λειτουργικό το σώμα. Και ένα σύντομο διάλειμμα στην ημέρα σου μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διάθεσή σου. (Μπόνους: Δεν απαιτείται ντους.)

Μέσα ή έξω;

Τώρα που ο καιρός ανοίγει γιατί να τρέχεις μέσα; Ο φρέσκος αέρας είναι απλά πιο ευχάριστος ενώ η ώρα περνά πιο γρήγορα έξω. Και αν σκοπεύεις να πάρεις μέρος σε κάποιον αγώνα το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους θα βοηθήσει το σώμα σου να προσαρμοστεί στο οδόστρωμα και στις καιρικές συνθήκες.

Με φίλο ή μόνος;

Τρέχοντας με έναν φίλο είναι εξαιρετικό κίνητρο. Ο σωστός φίλος μπορεί να σε βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές και να σε ωθήσει να πας πιο γρήγορα. Αλλά αν είσαι κουρασμένος ή έχεις κάποιον τραυματισμό μπορεί να παρατείνει την ανάρρωσή σου. Ομοίως, αν τρέχεις με έναν πιο αργό από σένα φίλο, θα εμποδίσει την πρόοδό σου.

Βουνό ή δρόμος;

Το trail είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να προσθέσεις διασκέδαση στο καθημερινό σου τρέξιμο και να προκαλέσεις το σώμα σου. Είναι ωραία αλλαγή σε μια πιο ανώμαλη επιφάνεια. Αν έχεις θέμα με τους αστραγάλους μείνε στο δρόμο.

Με ρολόι ή χωρίς;

Αν το ρολόι σου σε παρακινεί να τρέξεις περισσότερο, σε ενημερώνει για ταχύτητα, απόσταση, καρδιακούς παλμούς, θερμίδες και όλες τις άλλες πληροφορίες που χρειάζεσαι για την προπόνησή σου κράτα το. Αν δεν είσαι και πολύ της τεχνολογίας και κάτι τέτοιο σε αγχώνει άφησέ το σπίτι.

Με τον ρυθμό των άλλων ή τον δικό μου;

Οι πιο ενοχλητικοί δρομείς είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόποςτρεξίματος και μοναδικός τρόπος είναι ο δικός τους, δίνοντας διάφορες συμβουλές. Είναι προτιμότερο να τρέξεις no matter what και να αφήσεις και τους άλλους να τρέξουν με τον δικό τους ρυθμό, αργά ή γρήγορα, μεθοδικά ή όχι, δεν έχει σημασία. Έτσι κι αλλιώς αυτόν που ανταγωνίζεσαι δεν είναι ο άλλος αλλά ο ίδιος σου ο εαυτός.