Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει... θα χρεοκοπήσει μαζί με τους πιστωτές της!

Κάποιοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα εάν δεν είχε μπει στη ζώνη του ευρώ και είχε το δικό της νόμισμα. Αλλά η έξοδος από τη ζώνη είναι υποθετική, καθώς ακόμη και να το θέλει η ίδια η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στη δραχμή. Εάν όμως γινόταν κάτι τέτοιο η δραχμή θα είχε υποτιμηθεί άμεσα, ενώ η ιδιωτική δραστηριότητα θα συνέχιζε τις συναλλαγές σε ευρώ, και τα έσοδα του κράτους αυτόματα θα συρρικνώνονταν.
Ωστόσο το Forbes θεωρεί ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ, μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα εάν υπάρξουν οι σωστοί χειρισμοί. Και αυτό γιατί, όταν υπάρχει κάποια χρεοκοπία, η μεγάλη πρόκληση είναι να κρατηθεί σε λειτουργία η αγορά και η οικονομία, και να διατηρηθούν οι συναλλαγές χωρίς μεγάλες αναταραχές. Παράλληλα, όταν μία κυβέρνηση χρεοκοπεί με ρητή δήλωση, χρεοκοπεί μόνη της. Όταν όμως χρεοκοπεί μέσω ενός κοινού νομίσματος, χρεοκοπεί μαζί με τους πιστωτές της. Εάν η ΕΚΤ δεν προβεί σε καμία βεβιασμένη κίνηση, τότε η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει διαθέτοντας ένα αξιόπιστο νόμισμα.
Ο πιο σημαντικός στόχος που πρέπει να τεθεί επομένως εάν επιλεγεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, είναι να διατηρηθεί η αξιοπιστία στο σύστημα και στο νόμισμα της, ώστε να προσελκυθούν νέες επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην γρήγορη ανάκαμψη του ΑΕΠ της.
Η συνέχεια >>> reporter.gr