Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου στη ζωή της πόλης». Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στον κύκλο του ομιλιών που συνδιοργανώνει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus και έγινε με την αρωγή του Δήμου Ορχομενού Βοιωτίας.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προωθεί σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στον Ορχομενό Βοιωτίας, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρία κορυφαία μνημεία: το αρχαίο θέατρο, το Μυκηναϊκό Ταφικό μνημείο (γνωστό και ως «Θησαυρός του Μινύου»), καθώς και την Παναγία της Σκριπούς, κορυφαίου βυζαντινού ναού του 10ου αιώνα. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας, το οποίο θα συμβάλλει, αφενός στη συντήρηση και ανάδειξη των τριών αυτών μνημείων αφετέρου στη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής....
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλητές, κος Δημήτρης Διαμαντόπουλος, αρχιτέκτων – πολεοδόμος και μελετητής του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας και οι κ.κ. Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη, αρχιτέκτονες Ε.Μ.Π. – αναστηλωτές και μελετητές αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, φώτισαν ο καθένας από τη δική του επιστημονική σκοπιά τις πτυχές της μελέτης για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας και της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου αντίστοιχα. Την ομιλία του ο κος Διαμαντόπουλος έκλεισε δείχνοντας ιδιαίτερα εντυπωσιακές τρισδιάστατες απεικονίσεις που αρχαιολογικού πάρκου, τις οποίες είχε επιμεληθεί ο κος Ευδόκιμος Φρέγκογλου, στέλεχος ψηφιακών εφαρμογών και τρισδιάστατων απεικονίσεων του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», με επιστημονικό υλικό που του διέθεσαν οι μελετητές.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η τοπική κοινωνία του Ορχομενού Βοιωτίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στο Δήμαρχο Ορχομενού, κο Λουκά Υπερήφανο και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κο Λάμπρο Ρόδη για την αρωγή τους στην όλη διοργάνωση της εκδήλωσης. Τέλος, στη συζήτηση παραβρέθηκαν και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης, τέως Δήμαρχος Ορχομενού και Κωνσταντίνος Ζυγούρης, τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» συνεχίζοντας το έργο της αποκατάστασης και ανάπλασης των αρχαιολογικών ευρημάτων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προωθεί τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον Ορχομενό Βοιωτίας, όπου θα συνδέονται σε ένα ενιαίο σύνολο τρία κορυφαία μνημεία: το αρχαίο θέατρο, το μυκηναϊκό ταφικό μνημείο (γνωστό κα ως «Θησαυρός του Μινύου») και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς (10ος αιώνας). Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, θα συμβάλει αφενός στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών σημαντικών μνημείων, αφετέρου στη σύνδεσή τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Το πρώτο σκέλος της συζήτησης έχει θέμα «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου στη ζωή της πόλης». Ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Δημήτρης Διαμαντόπουλος, εκ μέρους του Αρχιτεκτονικού Γραφείου «ΠΛΕΙΑΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ, ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ» που έχει αναλάβει τη γενική μελέτη του αρχαιολογικού πάρκου και την πολεοδομική μελέτη τροποποίησης της περιοχής, παρουσιάζει στο κοινό την περιοχή με το αρχαίο θέατρο, τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο («Θησαυρό του Μινύου») και τη βυζαντινή εκκλησία. Τα ευρήματα βρίσκονται μαζί με άλλες αρχαιότητες στις ανατολικές υπώρειες του Ακόντιου Όρους και στις παρυφές της σημερινής πόλης. Ο ομιλητής αναδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας τουαρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού –αλλά και αρχαιολογικών πάρκων γενικώς– και τονίζει την καταλυτική τους συμβολή στην πολύπλευρη πολιτισμική, κοινωνική, περιβαλλοντική πολεοδομική και οικονομική αναβάθμιση. Περιγράφει επίσης τα αναγκαία διεπιστημονικά μελετητικά και διαδικαστικά θέματα για την υλοποίηση του έργου. Τέλος, παρουσιάζει τις μελέτες για το αρχαιολογικό πάρκο και την ανάπλαση του τμήματος της πόλης που γειτνιάζει με αυτό.
Στο δεύτερο σκέλος με θέμα «Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας» συμμετέχουν οι μελετητές αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, αρχιτέκτονες-μηχανικοί Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη. Οι ομιλητές παρουσιάζουν αναλυτικά το μνημείο, την κατάσταση διατήρησής του και τα προβλήματα που εμφανίζει. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της πρότασης αποκατάστασής του, τις βασικές αρχές της επέμβασης και την επιδιωκόμενη μορφή του μνημείου μετά την ολοκλήρωση του έργου. Πηγή www.diazoma.gr
Στιγμιότυπα από την δημόσια προβολή της διάλεξης
για το «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας,
ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου
στη ζωή της πόλης» στο Πολιτιστικό Κέντρο
του Δήμου Ορχομενού (24 Μαϊου 2015).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ