Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ολοι οι Εφοριακοί στους δρόμους, στο κυνήγι της φοροδιαφυγής – Κλειστές Εφορίες μια με δυο ημέρες την εβδομάδα


Σπιθαμή προς σπιθαμή θέλουν να ελέγξουν τους τουριστικούς προορισμούς οι υπηρεσίες του… υπουργείου Οικονομικών, καθώς τα στοιχεία που καταφτάνουν από τις πρώτες διερευνητικές εξορμήσεις στα πιο δημοφιλή νησιά, είναι τρομακτικά.

Ο αναπλρηωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του χθες, αποκάλυψε ότι οι εφορίες, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, δεν θα λειτουργούν και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι κλειστές μία ή δύο ημέρες, ώστε οι υπάλληλοι να συνδράμουν στους επί τόπους ελέγχους».Σήμερα, ωστόσο, ο ίδιος και η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου θα παρουσιάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ και στόχος είναι κατ” αρχάς να γίνει επιτέλους αισθητή η παρουσία των ελεγκτών ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία. Στο πλαίσιο αυτό οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη συγκρότηση και λειτουργία συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων, που κάθε ένα θα αποτελείται από δυο τουλάχιστον υπαλλήλους, για τη διενέργεια ελέγχων εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων κυρίως σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα, εκδίδοντας γενική χειρόγραφη εντολή ελέγχου. Τα Συνεργεία αυτά θα διενεργούν μερικούς επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά με προτεραιότητα σε αυτούς που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα. Πώς προκύπτει αυτό;
1. από στοιχεία του αρχείου των Δ.Ο.Υ (κλάδοι με αυξημένο αριθμό παραβάσεων)
2. από έγγραφη πληροφόρηση (δελτία πληροφοριών, καταγγελίες φορολογουμένων, κ.λπ.)
3. από επιλογή, μετά από εξωτερική πληροφόρηση ή άλλη αιτία, του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.

Το στοίχημα είναι, βέβαια, να μην γίνονται έλεγχοι για τα… μάτια του κόσμου αλλά να αποδίδουν καρπούς. Το ζητούμενο κατ” αρχάς είναι να διαπιστώνεται αν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες αποδείξεις. Για το σκοπό αυτό κάθε συνεργείο όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το παραστατικό διακίνησης ή πώλησης. Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, Α.Φ.Μ., διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο των μελών του συνεργείου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία.

Αντίθετα, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση παραστατικού διακίνησης ή πώλησης, καθώς και στις περιπτώσεις που τα παραστατικά που αφορούν τη συναλλαγή δεν επιδεικνύονται στο συνεργείο ελέγχου, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία (στις περιπτώσεις που η επιχείρηση υποχρεούται σε ενημέρωση βιβλίων και εφόσον αυτά επιδειχθούν) και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές). Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α, Φ.Μ.Υ., Αμοιβές τρίτων, κ.λπ.) θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής.

Ειδικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστιάσεως και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.), η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πώλησης για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών, κ.λπ.

Κι επειδή με τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ έχει γίνει ένας… χαμός, αφού πολλά ομοειδή προϊόντα έχουν διαφορετικό ΦΠΑ (άλλα 13% κι άλλα 23%), οι ελεγκτές θα έχουν τα μάτια τους… δεκατέσσερα. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που από τις υποβληθείσες δηλώσεις Φ.Π.Α. επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές Φ.Π.Α (π.χ φαρμακεία, εστιατόρια κ.λπ.) προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του Φ. Π.Α στο χαμηλότερο συντελεστή, η αρμόδια για τον έλεγχο Δ.Ο.Υ. θα προβαίνει στις περαιτέρω δικές της ενέργειες (έκδοση εντολής μερικού ελέγχου)
Πηγή