Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Εάν όλοι μας αγοράζαμε ελληνικά προϊόντα…


Δυο λόγια με αφορμή ένα δημοφιλές post αλλά και την αυξανόμενη τάση της στήριξης των ελληνικών προϊόντων.

Τις τελευταίες, ομολογουμένως δύσκολες μέρες, η παραπληροφόρηση χτύπησε κόκκινο όπως ήταν λογικό. Ένταση, αγωνία, αδικία, συναισθηματική φόρτιση μας κατέστησαν εύκολους δέκτες και πιο εύκολους πομπούς μηνυμάτων. Από τα μηνύματα αυτά δεν έλειψαν βέβαια και τα ελληνικά προϊόντα που υποτίθεται πως «αν κάθε ένας από εμάς αγόραζε για ένα χρόνο ελληνικά προϊόντα αξίας 1000 ευρώ, θα κερδίζαμε όσο είναι το ΕΣΠΑ και δεν θα χρειαζόμασταν… δανεικά/Ευρώπη/μειώσεις μισθών/ΕΝΦΙΑ [ανάλογα το troll]. Γι’ αυτό όλοι να αγοράζετε προϊόντα με barcode που ξεκινά από 520».


Να ξεκινήσω με τα τεχνικά θέματα. Στο barcode ο αριθμός 520 [και 521], που αντιστοιχεί στην Ελλάδα, σηματοδοτεί την χώρα στην οποία ανήκει η επιχείρηση που ζήτησε την έκδοση του κωδικού. Εάν δηλαδή μια ελληνική επιχείρηση εισάγει ένα προϊόν από το εξωτερικό και εκδώσει κωδικό, αυτός θα ξεκινά με 520 [ή 521]. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως το προϊόν είναι ελληνικό, συνήθως είναι, αλλά μπορεί και όχι.

Επιπλέον δεν υπάρχει καμία μελέτη που να τοποθετεί το συνολικό όφελος από την αγορά ελληνικών προϊόντων σε 12δις. Συμπέρασμα, το μήνυμα που κυκλοφορεί είναι ψευδές ή αλλιώς στην γλώσσα του ιντερνέτ hoax [απάτη].

Η αλήθεια είναι πως τα ελληνικά γαστρονομικά προϊόντα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν μια κατακόρυφη αύξηση στην ποιότητα και την ποικιλία τους, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της στροφής περισσότερων ανθρώπων στην παραγωγή. Έτσι, εισήλθαν άτομα με εξειδικευμένες επιχειρηματικές γνώσεις που εκμεταλλευτήκαν τον ξεχασμένο γαστρονομικό πλούτο μας, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, εφαρμόζοντας τεχνολογικές καινοτομίες και παρουσιάζοντας προϊόντα παγκοσμίου επιπέδου.

Από την άλλη, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία εισήλθαν στην ελληνική αγορά αρκετές εταιρείες από το εξωτερικό, ενώ εξαγοράσθηκαν και πολλές ελληνικές. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως και σε αυτές τις εταιρείες επίσης εργάζονται αρκετοί Έλληνες και επωφελούνται πολλές ελληνικές οικογένειες.

Τα ελληνικά προϊόντα και οι Έλληνες παραγωγοί αξίζουν τη στήριξη μας όχι από οίκτο ή από πατριωτισμό αλλά για την υψηλή ποιότητα, τη διαδικασία παραγωγής, την αυθεντικότητα, τις πρώτες ύλες αλλά και τις αξίες που κουβαλούν.
Η αγορά ελληνικών προϊόντων είναι θέμα κουλτούρας και ευθύνης για την διατροφή μας, την θρεπτική τους αξία, την ποιότητα παραγωγής, την σωστή συσκευασία, την μοναδικότητα και την καινοτομία τους. Ας μην ξεχνούμε πως αρκετοί επιτήδειοι κολλούν ελληνικές σημαιούλες, εκδίδουν κωδικούς 520 και ξεχνούν να αναγράψουν τα συντηρητικά τους στη συσκευασία.

Αν θέλουμε λοιπόν να προφυλάξουμε την ελληνική παραγωγή και τους σωστούς παραγωγούς ας αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο στις ετικέτες των προϊόντων αναζητώντας πρωτίστως την ποιότητα αλλά και τον τόπο παραγωγής, τη σύνθεση, τη συνταγή, τα υλικά και την θρεπτική τους αξία.
Τα ελληνικά προϊόντα είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας που θα μπορούσε να επηρεάσει το ισοζύγιο εξαγωγών/εισαγωγών αλλά αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη ορθής καταναλωτικής κουλτούρας. Διαφορετικά θα συνεχίζουμε να αγοράζουμε «ελληνικά» κοτόπουλα από τη Βουλγαρία.

Χάρης Τζαννής.

Fnl-guide.com

Read more: http://www.oparlapipas.com/2016/03/blog-post_912.html#ixzz434O3838x