Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί και έχουν και το θράσος να βγαίνουν να κάνουν και δηλώσεις Χριστουγεννιάτικα…
Μας δουλεύουν ψιλό γαζί και έχουν και το θράσος να βγαίνουν να κάνουν και δηλώσεις Χριστουγεννιάτικα…«Όχι» στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είπε εκ νέου η κυβέρνηση και όσον αφορά το ζήτημα της αιθαλομίχλης απηύθυνε έκκληση στους περιφερειάρχες να ενεργοποιούν προληπτικά τη διάταξη για τη δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες συναγερμού.
Το ζήτημα της αιθαλομίχλης λόγω της υπερβολικής καύσης ξύλων βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών, ΠΕΚΑ και Υγείας. Αμέσως μετά παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου.
stournaras
Πρώτος πήρε τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος χαρακτήρισε επιτυχημένο το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, εξηγώντας αναλυτικά σε ποιους παράγοντες οφείλεται η μειωμένη κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της οποίας καταγράφεται υστέρηση εσόδων.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναφοράς της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, τονίζοντας πως μείωση του ΕΦΚ σημαίνει ότι ανοίγουμε ξανά παράθυρο στο λαθρεμποριο και επιδοτούμε τους πάντες ανεξαρτήτως εισοδήματος, ακόμη και αυτούς που π.χ. θέλουν να θερμαίνουν τις πισίνες τους.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η απόκλιση των καθαρών εσόδων από τον φόρο στο πετρέλαιο είναι 5% και οφείλεται κυρίως στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε το 2012 εν όψει της αύξησης της τιμής του και στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι σήμερα υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης, το οποίο ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιήσει, καθώς παραμένουν αδιάθετα περίπου 200 εκατ. ευρώ.
maniatis
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι “οι περιφερειάρχες θα αποφασίζουν για τη λήψη έκτακτων μέτρων”, ενώ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι “τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, είναι σε πλήρη ετοιμότητα”.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμφώνησε με τον κ. Στουρνάρα ότι το μέτρο εξίσωσης των ΕΦΚ ήταν επιτυχημένο και υποστήριξε ότι όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο «άθελά του θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων.
Όπως είπε, η κυβέρνηση δρα προληπτικά καθώς η ΚΥΑ για το δωρεάν ρεύμα βγήκε εγκαίρως και επεσήμανε ότι οι αδύναμοι πρέπει να πάρουν το επίδομα θέρμανσης, καθώς μπορούν να καλυφθούν 5 εκατομμύρια πολίτες.
adonis
Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη και του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, μετά την έκτακτη σύσκεψη για την αιθαλομίχλη…