Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας πριν του πάρετε κινητό τηλέφωνο


Ασφαλώς και το παιδί σας θέλει δικό του τηλέφωνο -όλα θέλουν. Όμως, πρέπει να του το πάρετε; Οι απαντήσεις που θα σας δώσει σ' αυτές τις ερωτήσεις θα κρίνουν το αν έχει έρθει η ώρα να ικανοποιήσετε αυτή την επιθυμία του ή όχι.

Είστε στο δρόμο για να πάρετε το παιδί από το κολυμβητήριο, όταν διαπιστώνετε πως έχει τόσο πολύ κίνηση που δεν υπάρχει περίπτωση να είστε στην ώρα σας. Αν είχε ένα κινητό τηλέφωνο θα μπορούσατε να το ειδοπιοήσετε ότι θα αργήσετε λιγάκι... Κάτι τέτοιες ώρες όλοι οι γονείς παιδιών μιας κάποιας ηλικίας (συνήθως μετά τα 10-11) αρχίζουν να αναρωτιούνται μήπως πρέπει να ενδώσουν στην επιθυμία του παιδιού για ένα δικό του τηλέφωνο. Πώς όμως θα είμαστε σίγουροι ότι είναι η σωστή απόφαση; Το βασικό που πρέπει να ελέγξετε είναι εάν το παιδί είναι αρκετά ώριμο για να χρησιμοποιήσει το καινούριο του «παιχνίδι» με σύνεση. Αυτό θα το καταλάβετε από το τι θα απαντήσει στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Γιατί θέλεις να πάρεις κινητό;

Συζητώντας γι' αυτό το θέμα θα αρχίσετε να παίρνετε μια ιδέα της χρήσης που πρόκειται να κάνει -ώστε να γνωρίζετε σε ποιους τομείς θα πρέπει να βάλετε όρια. Για παράδειγμα, το θέλει για να επικοινωνεί με τους φίλους του με γραπτά μηνύματα ή για να παίζει παιχνίδια με τις ώρες;

Θα σέβεσαι τους κανόνες που υπάρχουν στο σπίτι και στο σχολείο για τη χρήση του κινητού;

Σίγουρα το παιδί γνωρίζει ότι η σωστή απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι «ναι», όμως ακόμα κι αν είναι σίγουρο ότι αυτό θα πει, καλό είναι να συζητήσετε αυτό το θέμα, ώστε να κάνετε σαφές κάποιες λεπτομέρειες, όπως εάν του επιτρέπετε να κατεβάζει εφαρμογές χωρίς να σας ρωτήσει ή αν θα το έχει ανοιχτό όταν βρίσκεται μέσα στην τάξη. Και μην ξεχάσετε να ορίσετε τις συνέπειες που θα υπάρχουν σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι κανόνες.

Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι μπορεί οι γονείς και οι δάσκαλοί σου να ανησυχούν ξέροντας ότι έχεις δικό σου κινητό;

Ανοίγοντας αυτή την κουβέντα θα έχετε μια ευκαιρία να ενημερώσετε το παιδί για όσα απασχολούν εσάς και να ξεκαθαρίσετε ότι θέλετε να το χρησιμοποιεί με σύνεση, να είναι πολύ προσεχτικό με τα social media και να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε περίπτωση που δεχτεί τηλεφώνημα ή μήνυμα από κάποιον άγνωστο.

Σε ποια πέντε μέρη δεν είναι ΟΚ να χρησιμοποιείς το τηλέφωνο;.

Σίγουρα θα κάνετε πολύ αναλυτικές συζητήσεις για τη χρήση του κινητού (μπορεί και να τις έχετε ήδη κάνει) κι αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ -αφού κάθε τόσο θα προκύπτουν και καινούρια θέματα. Ωστόσο, είναι μια καλή στιγμή για να ξεκαθαρίσετε μερικά στοιχειώδη πράγματα για τους «καλούς τρόπος» σε ό,τι αφορά το κινητό τηλέφωνο, όπως ότι δεν επιτρέπεται να παίζει παιχνίδια ενώ κάθεστε στο τραπέζι για φαγητό, να βγάζει φωτογραφίες μέσα σε αποδυτήρια ή άλλους προσωπικούς χώρους κ.λπ.

Τι θα γίνει εάν χάσεις ή χαλάσεις το τηλέφωνο;

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο. Γι' αυτό, καλό είναι να μιλήσετε για το τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή. Θα πάρετε άλλο; Κι αν ναι, ποιος θα επιβαρυνθεί το έξοδο; Συζητήστε όμως και τρόπος να αποφύγετε τη βλάβη ή την απώλεια.