Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Καύσωνας και κόστος παραγωγής γονάτισαν τους αγρότες των Θηβών

ypaithros.gr

Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θηβών, Δημήτρης Συκαράς, για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Διανύουμε ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο. Σοβαρά είναι τα προβλήματα στις καλλιέργειες με πρωταγωνιστικό ρόλο να παίζει ο άστατος καιρός , με την εναλλαγή από καύσωνα σε έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές . Παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις ενώ πολλές ήταν οι καταστροφές σε καλλιέργειες κρεμμυδιών, καρπουζιών, πεπονιών, και αμπελώνων το προηγούμενο διάστημα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις οδήγησαν σε περισσότερους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων έχουν φέρει πολλούς από τους παραγωγούς του Βοιωτικού κάμπου στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ικανοποιητική η τιμολόγηση , ενώ με την αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες πέφτει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Σημαντικότατο πρόβλημα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου αποτελεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει αυξηθεί τα 8 τελευταία χρόνια κατά 200%.

Δραματικές οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες επιφέρει και το γεγονός της μη καταβολής επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου για τα έτη 2014-2015-2016. Το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί με αποτέλεσμα οι αγρότες να πληρώνουν από την τσέπη τους το πετρέλαιο που χρειάζονται για τις καλλιέργειες τους χωρίς να λαμβάνουν την νόμιμη επιστροφή .

Επιπροσθέτως, ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Πολλοί από τους παραγωγούς δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα που τους αφορούν στο μικρό διάστημα που τους δόθηκε προθεσμία. Αναζητούν λύσεις προκειμένου να μη χαθούν οι επιδοτήσεις που δικαιούνται. Από την άλλη πλευρά ζητούν ανοχή και ευαισθησία από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ καθώς ενώ πληρώνουν τις εισφορές κανονικά, οι αποζημιώσεις καθυστερούν.

Κλείνοντας, όπως τόνισε ιδιαιτέρως «θα πρέπει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δείξει ενδιαφέρον και περισσότερη ευαισθησία για τον βασικότερο τομέα της οικονομίας που είναι ο πρωτογενής. Δεν θα θέλαμε να είμαστε μάρτυρες τυχόν κατάρρευσης του».