Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Δεκάδες κρούσματα ελονοσίας – Οι περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα

Αυξάνονται τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας. Ποιες είναι οι συνέπειες και ποια τα συμπτώματα της νόσου.
http://www.ant1news.gr/

Με σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, τόσο αυτά που φέρνουν όσοι έρχονται από το εξωτερικό, όσο και εκείνα που εντοπίζονται σε άτομα που δεν έχουν ταξιδέψει εκτός Ελλάδος, αλλά έχουν εκτεθεί στο πλασμώδιο στην περιοχή τους.

Δεκάδες περιοχές σε έξι νομούς της χώρας έχουν μπει σε καραντίνα, αφού έχουν χαρακτηριστεί περιοχές που επηρεάζονται από την ελονοσία. Στις περιοχές αυτές το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έχει λάβει ειδικά μέτρα.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά 57 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι και τις 21 Ιουλίου. Πάνω από τα μισά καταγράφηκαν τον Ιούλιο, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν δηλωθεί σχεδόν είκοσι εισαγόμενα κρούσματα και δύο κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Από τα 57 κρούσματα ελονοσίας, τα 53 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, δηλαδή οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τη νόσο σε χώρα του εξωτερικού. Από αυτά, τα 47 αφορούν σε μετανάστες που ήρθαν από χώρες που ενδημεί η ελονοσία - τα 36 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και τα 11 από χώρες της Αφρικής. Τα έξι κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες της Αφρικής.

Σε τέσσερις περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι περιοχές που επηρεάζονται από την ελονοσία

Βάσει των κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που καταγράφηκαν το 2016 και όσα διαγνώστηκαν το 2017, το ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτήρισε ως επηρεαζόμενες από την ελονοσία τις εξής περιοχές σε έξι νομούς της χώρας:

Νομός Βοιωτίας......
-Από τη Δημοτική Ενότητα Πλαταιών, Δήμου Θηβαίων: Καπαρέλι, Λεύκτρα, Μελισσοχώρι.

-Από τη Δημοτική Ενότητα Θίσβης, Δήμου Θηβαίων: Ελλοπία.

-Από τη Δημοτική Ενότητα Θεσπιαίων, Δήμου Αλιάρτου: Λεοντάρι, Θεσπιές.

Νομός Ηλείας

-Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Θανασουλαίικα, Μανωλάδα, Μεγάλο Πεύκο, Μπρίνια

-Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Λουτρά Υρμίνης, Σαμαραίικα, Βάρδα, Κουγαίικα, Κώμη, Συμπάνιο, Καρβουναίικα, Νέα Μανωλάδα, Ψάρι, Νεάπολη, Καπελέτο, Νησί, Καραβουλαίικα, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Άγιος Αθανάσιος

Νομός Αχαΐας

-Από τη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού (ή Λαρίσου), Δήμου Δυτικής Αχαΐας: Άραξος, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Ταξιάρχες, Καλόγρια, Βουπράσιο, Λάπας, Μετόχι, Νέο Βουπράσιο, Απιδεώνας, Καγκάδι, Ριόλος, Μαζαίικα, Πέττας, Ματαράγκα, Τσαμαίικα, Κεφαλαίικα, Άγιος Κωνσταντίνος

-Από τη Δημοτική Ενότητα Μόβρης, Δήμου Δυτικής Αχαΐας: Γερουσαίικα, Μπουταίικα, Σαγαίικα, Σταθμός


Νομός Θεσσαλονίκης

-Από τη Δημοτική Ενότητα Κορώνειας, Δήμου Λαγκαδά: Άγιος Βασίλειος

-Από τη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη, Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη: Χορτιάτης

Νομός Μαγνησίας

- Όλοι οι οικισμοί και κοινότητες του Δήμου Σκιάθου

Νομός Λάρισας

-Από τη Δημοτική Ενότητα Μακρυχωρίου, Δήμου Τεμπών: Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Παραπόταμος, Ελάτεια

-Από τη Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων, Δήμου Τεμπών: Αμπελάκια, Τέμπη

-Από τη Δημοτική Ενότητα Γόννων, Δήμου Τεμπών: Γόννοι, Ιτέα.

Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών δεν μπορούν να δώσουν αίμα.
Η μετάδοση και τα συμπτώματα της ελονοσίας


Πρόκειται για λοιμώδη νόσο που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, το οποίο θεωρείται ο κύριος διαβιβαστής ελονοσίας στη χώρα μας.

Μεταδίδεται επίσης με μετάγγιση αίματος, μολυσμένες σύριγγες και μεταμόσχευση οργάνων, ενώ σπάνια είναι η μετάδοσή της από μητέρα σε έμβρυο.

Το παράσιτο δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο, όπως για παράδειγμα μέσω φιλιού ή σεξουαλικής επαφής.

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως μία με τέσσερις εβδομάδες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, μέχρι και ένα χρόνο μετά. Στην περίπτωση που ο ασθενής δεν θεραπευτεί εντελώς, μπορεί να υποτροπιάσει μερικούς μήνες ή ακόμα και πέντε χρόνια μετά τη μόλυνση.

Οι συνέπειες της μόλυνσης μπορεί να μην υπάρχουν ή και να νοσήσει ο ασθενής μέχρι και να πεθάνει.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα ελονοσίας είναι ο υψηλός πυρετός με ρίγος, εφίδρωση, μυαλγία, κεφαλαλγία και γενική αδιαθεσία. Επίσης: εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος και ναυτία. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος επειδή καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία ή σε σοβαρές μορφές εκδήλωσης της νόσου ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

ΕΝΟΤΗΤΕΣΚΕΕΛΠΝΟ, ελονοσία