Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί τα παιδιά προτιμούν τα γλυκά περισσότερο από τους ενηλίκους


Όποιος έχει παιδιά το γνωρίζει καλά: μπορεί να δυσανασχετούν μπροστά στο φαγητό και τη σαλάτα τους, αλλά όταν είναι για γλυκό είναι ικανά να φάνε (τουλάχιστον τα περισσότερα) μέχρι γλυκού σκασμού…

Τώρα μια νέα μελέτη δικαιολογεί βιολογικώς την προτίμηση των μικρών παιδιών προς τις γλυκές τροφές καθώς, όπως έδειξε, η «ζαχαρωτή» τάση τους συνδέεται άμεσα με το αναπτυσσόμενο σώμα τους.

Παιδική έμφυτη τάση προς το γλυκό

Ερευνητές του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Μονέλ στη Φιλαδέλφεια ανακάλυψαν ότι τα παιδιά προτιμούν περισσότερο από τους ενηλίκους τις γλυκές γεύσεις. Είδαν μάλιστα ότι τα παιδιά που απολαμβάνουν περισσότερο τις γλυκές γεύσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να προτιμούν και τα έντονα αλατισμένα φαγητά.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η προτίμηση για τις αλμυρές και γλυκές γεύσεις αντικατοπτρίζει, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, τη βιολογία των παιδιών» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην οn-line επιθεώρηση «PLoS ONE», Τζούλι Μενέλα.

Η δρ Μενέλα που είναι βιοψυχολόγος στο Μονέλ, εξήγησε ότι η βιολογία προδιαθέτει τους ανθρώπους στο να αγαπούν και να καταναλώνουν πλούσιες σε θερμίδες γλυκές τροφές αλλά και πλούσιες σε νάτριο τροφές, αλλά αυτό είναι ιδιαιτέρως εμφανές στα παιδιά των οποίων το σώμα βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Βιολογική ανάγκη που μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Ωστόσο, η ειδικός τόνισε, ότι στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες αυτή η (βιολογική) ανάγκη μπορεί να σημάνει κινδύνους για την υγεία. «Η προτίμηση των παιδιών για τις γλυκές αλλά και τις αλμυρές γεύσεις, τα καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτα στη σύγχρονη ανθυγιεινή διατροφή, η οποία διαφέρει πολύ από τη διατροφή του παρελθόντος, στην οποία το αλάτι και η ζάχαρη αποτελούσαν σπάνιες και ακριβές πολυτέλειες».

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους η δρ Μενέλα και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 108 παιδιά ηλικίας πέντε ως 10 ετών καθώς και τις μητέρες τους. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις προτιμήσεις παιδιών και μαμάδων σχετικά με το αλάτι και τη ζάχαρη.

Από τους εθελοντές ζητήθηκε να βαθμολογήσουν διαλύματα με ζάχαρη και ζελεδάκια που περιείχαν διαφορετικές συγκεντρώσεις σουκρόζης (η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη) καθώς και σούπες και κράκερ που περιείχαν διάφορες ποσότητες αλατιού. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι περισσότερα παιδιά σε σύγκριση με ενηλίκους προτιμούσαν τις πιο γλυκές αλλά και τις πιο αλμυρές γεύσεις. Εδειξε επίσης ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ των γευστικών προτιμήσεων των παιδιών και της ανάπτυξής τους.

Γλυκά… ψηλά παιδιά, αλμυρά… παιδιά με λίπος

Συγκεκριμένα τα παιδιά που προτιμούσαν τα γλυκά διαλύματα σε σχέση με τα αλμυρά έτειναν να είναι ψηλά για την ηλικία τους. Όσα πάλι έδειχναν προτίμηση για το αλάτι σε σχέση με τη ζάχαρη έτειναν να έχουν συσσωρευμένο περισσότερο λίπος στο σώμα τους.

Υπήρξαν ακόμη ενδείξεις σχετικά με σύνδεση μεταξύ της προτίμησης για τις γλυκές γεύσεις και της ανάπτυξης των οστών, ωστόσο οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι απαιτείται μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Εκτός ορίων η κατανάλωση

Σε πολλές χώρες η πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης από τα παιδιά ξεπερνά σημαντικά τα όρια που τίθενται από τους αρμόδιους οργανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει σημαντική μείωση στην πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης από τα παιδιά.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις των νέων ευρημάτων η δρ Μενέλα ανέφερε ότι «οι γονείς που παλεύουν να αλλάξουν τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών τους θα γνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει βιολογική βάση σε αυτές. Παράλληλα τα νέα στοιχεία ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη πιο καλών στρατηγικών προαγωγής της υγιεινής διατροφής με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες των παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξη».

Διαβάστε περισσότερα: Γιατί τα παιδιά προτιμούν τα γλυκά περισσότερο από τους ενηλίκους - iPaideia.gr