Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Τι μπορεί να κρύβει η κακοποίηση ζώων

Πίσω από την κακοποίηση ενός ζώου, κρύβεται η κακοποίηση ενός παιδιού, ή μιας γυναίκας. Ένα άτομο ενδεχομένως με ψυχοπαθητική προσωπικότητα και ροπή προς το έγκλημα. Πίσω από ένα παραμελημένο ζώο κρύβεται ένα παραμελημένο παιδί. Πίσω από μια περίπτωση κτηνοβασίας,

είναι πιθανότατα και μια περίπτωση βιασμού παιδιού ή παιδική πορνογραφία και πίσω από κυνομαχίες, το οργανωμένο έγκλημα και τα τεράστια ποσά "ματωμένου" χρήματος από ναρκωτικά, όπλα και τη δράση συμμοριών.

Αυτά είναι συνοπτικά μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών, λιμενικών, αλλά και εισαγγελέων και δικαστικών, από Αμερικανούς δικαστικούς και αστυνομικούς εμπειρογνώμονες, με τεράστια εμπειρία και γνώση πάνω στη σχέση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και τη γενικότερη εγκληματικότητα.

Η παρουσίαση του προγράμματος εκπαίδευσης, με τίτλο «Ο κύκλος της Βίας, Παιδική Κακοποίηση- Κακοποίηση Ζώων», έγινε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου δόθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εξηγήσεις για τη μεγάλη σημασία που έχει για την κοινωνία η συμπεριφορά προς τα ζώα.

«Η βία εναντίον των ζώων είναι έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας» είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, ενώ η επικεφαλής της ομάδας των αμερικανών εκπαιδευτών, Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας, διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων της Πολιτείας της Βιρτζίνια Μισέλ Γουέλς, υπογράμμισε ότι το έγκλημα της κακοποίησης ζώων και οι προεκτάσεις του, απλώνει τα πλοκάμια του και στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενημέρωση και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για να δώσει έμφαση στη σύνδεση της κακοποίησης ζώων με το οργανωμένο έγκλημα η κ. Γουέλς, ανέφερε ότι στην τελευταία υπόθεση κυνομαχιών, που εξιχνιάστηκε στην Βιρτζίνια, διαπιστώθηκε ότι οι οργανωτές αποκόμισαν κέρδη πάνω απο 1.000.000 δολάρια, εκ των οποίων 100.000 κατασχέθηκαν μέσα στην αρένα. Τόνισε, επίσης, ότι η κακοποίηση ζώων στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος συναρτάται άμεσα με ανθρωποκτονίες και άλλες βαριές εγκληματικές πράξεις.

Η κ. Γουέλς υπογράμμισε ότι «ο κακοποιός δεν σταματά στην κακοποίηση των ζώων, αλλά θα προχωρήσει στα παιδιά» και σε άλλα μέλη της οικογένειας. «Όπου υπάρχει βία υπάρχουν και ζώα», ανέφερε η Αμερικανή εισαγγελέας, τονίζοντας ότι πολλές φορές τα ζώα χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης στα θύματα για να μην αντιδράσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ