Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018

Tα 6 Λαχανικά Που Είναι Περισσότερο Θρεπτικά Όταν Μαγειρεύονται

Οι περισσότεροι επιλέγουμε να απολαμβάνουμε τα λαχανικά ωμά, σε μία φρέσκια σαλάτα, με μία απλή βινεγκρέτ, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο πιο υιεινός τρόπος για να τα καταναλώσουμε.
Ωστόσο σύμφωνα με τη γιατρό, Marlynn Wei, υπάρχουν κάποια λαχανικά που είναι πολύ πιο θρεπτικά έαν τα μαγειρέψουμε.

Μελιτζάνα

​Η ψητή μελιτζάνα είναι πολύ πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά από την ωμή ή τη βραστή. Μην ξεχάσεις να ρίξεις αλατάκι πριν τη μαγειρέψεις προκειμένου να ξεφορτωθείς την πολλή υγρασία και την πίκρα.

Κόκκκινες πιπεριές

Ενώ στην ωμή εκδοχή τους περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C, οι μαγειρεμένες πιπεριές υπερτερούν σε καροτενοειδή και φερουλικό οξύ. Απόφυγε να τις βράσεις, καθώς έτσι χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και επίλεξε καλύτερα να τις ψήσεις.

Αγκινάρες

Μαγείρεψε τις αγκινάρες στον ατμό προκειμένου να ενισχύσεις τα αντιοξειδωτικά τους. Απόφυγε να τις τηγανίσεις, καθώς έτσι θα καταστραφούν τα φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού.

Κουνουπίδι

Το φρέσκο κουνουπίδι έχει 30% περισσότερη πρωτεΐνη και πολλούς διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών, όπως η κουρσετίνη. Το μαγείρεμα του κουνουπιδιού όμως αυξάνει τα επίπεδα ινδόλης, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο. Απόφυγε βέβαια να το βράσεις, καθώς με αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος χάνει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Προτίμησε να το μαγειρέψεις στον ατμό για να διατηρήσεις τα θρεπτικά του συστατικά.

Καρότα

Μαγείρεψε τα καρότα σου για να πάρεις περισσότερη βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α και κάνει θαύματα για τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ντομάτες

Μαγείρεψε τις ντομάτες για να απελευθερώσεις υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου και αντιοξειδωτικά. Το λυκοπένιο απαντάται σε κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως το καρπούζι, η κόκκινη πιπεριά και η παπάγια και λέγεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο. Οι ωμές ντομάτες μπορεί να περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά, αλλά περισσότερη βιταμίνη C.