Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστροφή στο σπίτι με 10 μικρές κινήσεις ανανέωσης!


Από την Δέσποινα Σάμψων
Για τις περισσότερες από εμάς αυτό το μεταβατικό στάδιο είναι το χειρότερο. Το πέρασμα από το καλοκαίρι στον...
χειμώνα και από τα Σαββατοκύριακα στις παραλίες στα απαιτητικά πρότζεκτ του γραφείου είναι από τα πιο άχαρα χρονικά διαστήματα. Ξαφνικά, το διαμέρισμά μας, μας φαίνεται κουραστικό και βαρετό και το χειρότερο; Ίδιο με αυτό που αφήσαμε. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από τη ρουτίνα της περυσινής χρονιάς. Αν, όμως, ασχοληθούμε με τη διακόσμησή του και οργανώσουμε τους χώρους του έξυπνα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κάνουμε καλύτερη τη διάθεση και την εικόνα του.

1. Γενική καθαριότητα
Ποιος το περίμενε ότι πέφτοντας με τα… μούτρα στο σφουγγάρισμα και την απολύμανση, θα αλλάξει η διάθεσή μας; Ωστόσο, αν ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν καθαρίζοντας πολύ καλά κάθε γωνιά που έχουμε αφήσει παραμελημένη από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με το σπίτι μας, θα έχουμε καταφέρει να δούμε και μεταφορικά πιο ξεκάθαρα το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στη ζωή μας αυτό το φθινόπωρο.

Τώρα είναι η ευκαιρία να καθαρίσουμε επιμελώς υφάσματα επιπλώσεων, κουρτίνες και ταπετσαρίες ή να χαρίσουμε ό,τι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ξανά και να αδειάσουμε λίγο τα ντουλάπια μας.

Μια νέα αρχή απαιτεί και νέες συνήθειες: μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τα σκληρά απορρυπαντικά και να εμπιστευτούμε οικολογικές μεθόδους χρησιμοποιώντας λευκό ξίδι, σόδα και λεμόνι για να απολυμάνουμε τους χώρους μας φυσικά αλλά κυρίως αποτελεσματικά.

2. Αναδιοργάνωση του καθιστικού
Μικρές πινελιές θα ανανεώσουν την εικόνα του. Ένα πουφ που θα λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κάθισμα, μια καινούρια θήκη για τα περιοδικά της σεζόν, αλλαγές στα μαξιλάρια του καναπέ… Ακόμα κι ένα κάδρο που θα γεμίσει έναν άδειο τοίχο ή η αλλαγή προσανατολισμού του καναπέ μας μπορεί να αλλάξει εντελώς την τελική όψη.

3. Ανανέωση στην κρεβατοκάμαρα
Το απόλυτο καταφύγιο της ευεξίας οφείλει να είναι τακτοποιημένο και να αποπνέει φρεσκάδα. Φροντίζουμε το πρώτο ελαφρύ σκέπασμα της σεζόν να είναι από φυσική ίνα όπως το λινό που θα δώσει ένα κομψό τόνο στο κρεβάτι μας και μελετάμε ξανά τις πηγές του φωτός.

Μήπως ένας επιπλέον καθρέφτης λείπει από τους τοίχους μας; Τέλος, δεν ξεχνάμε την ανάγκη αναδιοργάνωσης. Δυο-τρία καινούρια κουτιά για τα αναμνηστικά ή τα κοσμήματά μας θα μας φτιάξουν τη διάθεση και δεν θα τινάξουν τα οικονομικά μας στον αέρα.

4. Διαχείριση των χώρων της κουζίνας
Είναι το δωμάτιο στο οποίο τρέχουμε κάθε πρωί για να προλάβουμε: να φτιάξουμε τον καφέ μας, να στριμώξουμε κάπου το λάπτοπ μας για να κατεβάσουμε τα e-mails μας, να βρούμε δοχεία αποθήκευσης για να πάρουμε μαζί μας φαγητό από το σπίτι….

Αν οργανώσουμε από την αρχή τους πάγκους μας και έχουμε σε πρώτη ζήτηση στα ντουλάπια ό,τι χρειαζόμαστε κάθε πρωί πριν φύγουμε για το γραφείο, θα έχουμε βγάλει τη σεζόν με το μισό πρωινό άγχος.

Αρκεί να αδειάσουμε κάποια ντουλάπια, να προσθέσουμε πιθανόν ράφια και να αγοράσουμε μια καινούρια κούπα καφέ με την οποία θα ξυπνάμε κάθε πρωί.

5. Διακόσμηση του γραφείου μας
Πολλές φορές μοιάζει να είναι το πιο παραμελημένο έπιπλο. Κι όμως ακόμα και το πιο ταπεινό γραφειάκι σε μια γωνιά του διαμερίσματός μας μπορεί να φανεί σωτήριο για την εργασία στο σπίτι ή τη διαχείριση των υπόλοιπων υποχρεώσεών μας.

Καινούρια κουτιά αποθήκευσης, νόστιμα δοχεία για τη γραφική ύλη, αλλαγή φωτισμού, νέα φυτά, ζωηρά κάδρα και πιθανόν ένα άλλο χαλί θα δώσουν σούπερ τόνο σε αυτή την άχαρη γωνιά που σύντομα θα γίνει η αγαπημένη μας.

6. Τακτοποίηση ντουλάπας και μπάνιου
Η σεζόν αλλάζει και το οφείλουμε στον εαυτό μας να ξεκαθαρίσουμε οτιδήποτε ανήκει στο παρελθόν. Μετά από ένα προσεκτικό καθάρισμα των επιφανειών και την αλλαγή των αρωματικών συσκευών, θα χρειαστεί να χαρίσουμε ρούχα και αξεσουάρ που δεν θα φορέσουμε ποτέ και φυσικά να κρύψουμε τα μαγιό και τα σύνολα που μας συντρόφευαν στις μέρες του καύσωνα.

Την ίδια τακτική ακολουθούμε και στο μπάνιο με τα καλλυντικά μας: βρώμικες βούρτσες και προϊόντα που έχουν λήξει ή δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας απομακρύνονται για να δώσουν τη θέση τους σε όλα όσα θα μας δώσουν λάμψη και θα ανανεώσουν την εικόνα μας το φθινόπωρο.

7. Εκκαθάριση του παιδικού δωματίου
Για όσες από εμάς έχουμε παιδί, το συγκεκριμένο δωμάτιο, που θυμίζει πάντα μια ζούγκλα, πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η νέα σχολική χρονιά πρέπει να το βρει ολοκάθαρο αλλά και ανανεωμένο.

Αν δεν μπορούμε να το βάψουμε ή να κάνουμε μια ριζική αλλαγή όπως θα ήταν η επένδυση σε ένα καλό στρώμα, ας επικεντρωθούμε στα βασικά. Καινούρια σημεία αποθήκευσης των σχολικών βιβλίων, της γραφικής ύλης, των επιτραπέζιων παιχνιδιών αλλά και των συσκευών τεχνολογίας με τα καλώδια και τους φορτιστές τους θα ήταν ένα καλό βήμα για να δοθεί τέλος στο χάος!

8. Μια νέα είσοδος
Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πόρτα μας αλλά γιατί να μην ανανεώσουμε το χολ που μας υποδέχεται με τα βαρετά συνήθως χρώματά του; Νέα μοντέρνα άγκιστρα για τα πανωφόρια μας ή ένα ενδιαφέρον κομμάτι αποθήκευσης για τα παπούτσια μας ή ακόμα κι ένα μικρό σκαμπό μπορεί να αλλάξουν τον χώρο!

Γιατί όχι και μια ταπετσαρία που θα ντύσει τον τοίχο ή ένας καθρέφτης που θα τον μεγαλώσει και στον οποίο θα ρίχνουμε μια τελευταία ματιά πριν ανοίξουμε την εξώπορτα; Σκαλίζουμε τα έπιπλα της γιαγιάς στα πατρικά ή τα εξοχικά μας και είναι σίγουρο ότι μπορεί να πέσουμε και σε θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν ευχάριστα.

9. Αναμνηστικά των διακοπών
Εντάξει, δεν χρειάζεται να τα βάψουμε όλα… χειμωνιάτικα! Μπορούμε να φέρουμε τις διακοπές μας στο καινούριο φθινοπωρινό μας σπίτι βάζοντας τα σουβενίρ μας σε πρωταγωνιστική θέση.

Ένα μεγάλο κεραμικό μπολ που αγοράσαμε στο νησί θα μπορούσε να αντικαταστήσει προσωρινά ένα κρυστάλλινο βάζο που βαρεθήκαμε.

Ένα χειροποίητο κιλίμι θα ταιριάξει στην κρεβατοκάμαρα ή στο γραφείο του σπιτιού και τα πλεκτά μαξιλάρια που μας έπεισε μια γιαγιά να αγοράσουμε τελικά θα δώσουν τον vintage αέρα που έλειπε από την κρεβατοκάμαρά μας.

Το καλοκαίρι μέσα μας θα μείνει ζωντανό έχοντας ενσωματωθεί απόλυτα στο νέο σκηνικό της ζωής μας.

10. Μια τελική ματιά στη βεράντα
Τα φυτά μας στο μπαλκόνι θέλουν και αυτά τη φροντίδα τους και κυρίως την προετοιμασία τους για την αλλαγή της εποχής.

Καθαρίζουμε τα ξερά φύλλα, ανανεώνουμε το χώμα τους, μειώνουμε την ποσότητα νερού στο ποτιστικό σύστημα και αν θέλουμε, φυτεύουμε έναν μικρό λαχανόκηπο στις ζαρντινιέρες μας για τις χειμωνιάτικες σαλάτες μας.
Πηγή