Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ





ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη τελέσθηκε το διήμερο 31 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2009, η ετήσια πανήγυρη της μνήμης του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος και θαυματουργού, ιδρυτού και κτίτορος της ομωνύμου και ξακουστής Ιεράς Μονής της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, η οποία βρίσκεται στην περιοχή των Ροβιών Λίμνης της Βορείου Ευβοίας.
Πλήθη πιστών, όχι μόνο από την Εύβοια αλλά και από άκρου εις άκρον της Πατρίδος μας προσήλθαν, παρά και τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, για να τιμήσουν τον Όσιο Δαυΐδ και να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα Ιερά του Λείψανα, τα οποία με ιδιαίτερη ευλάβεια φυλάσσονται από την ακμάζουσα αδελφότητα της Ιεράς Μονής, υπό τον σεβαστό Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο Γεραντώνη.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Παράκληση του Οσίου, την παραμονή της Εορτής, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Φιλόθεος Θεοχάρης ο οποίος αναφέρθηκε στον μοναχικό βίο και ιδιαίτερα στο τρίπτυχοι των μοναχικών αρετών: ακτημοσύνη, παρθενία και υπακοή.
Μετά τον Εσπερινό και κατά τη διάρκεια της νύκτας, ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία, στην οποία προέστη του ιερατικού συλλείτουργου ο εορτάζων αδελφός της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. π. Δαυΐδ Ψαράκης.
Την κυριώνυμη ημέρα της Πανηγύρεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας τέλεσε και το Μυστήριον της εις Διάκονον χειροτονίας του αδελφού της Ιεράς Μονής, Μοναχού π. Ανθίμου Παπαθανασόπουλου, πτυχιούχου του Παντείου Πανεπιστημίου και της Θεολογικής Σχολής και αφυπηρετήσαντος Αστυνομικού.
Ο νέος Διάκονος π. Άνθιμος, πνευματικό τέκνο του μακαριστού Ηγουμένου της Μονής, Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, συγκίνησε όλους τους προσκυνητές με την εξαιρετική προσφώνησή του, ενώ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τον κάλεσε, με οδηγό τον Όσιο Δαυΐδ και όλους τους Αγίους να διακονήσει τον λαό του Θεού και να συνεχίζει να αγωνίζεται με υπακοή και αγάπη και για τον προσωπικό του αγιασμό.
Ο Ναός του Μοναστηριού, αλλά και το προαύλιο, σείστηκαν κυριολεκτικά από τό «Άξιος», το οποίο αναφώνησε ολοκαρδίως το πλήθος των προσκυνητών.
Και αυτή η Ιερά Πανήγυρη της Τοπικής μας Εκκλησίας, μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7).
Η επόμενη παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ, έχει προγραμματισθεί – συν Θεώ- για την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 το πρωί, στη Θεία Λειτουργία και το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Τσαλίκη, με αφορμή των συμπλήρωση δεκαοκτώ ετών από την μακαρία Κοίμησή του (+21 Νοεμβρίου 1991), οπότε θα τελεσθεί –συν Θεώ- και η εις Πρεσβύετρον χειροτονία του π. Ανθίμου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ