Σε δεκάδες μπλόκα προχωρούν οι αγρότες όλης της χώρας, με αιχμή το φορολογικό, με τους αγρότες της Κρήτης από τα ξημερώματα και επ΄ αόριστον να «πολιορκούν» τα κτίρια των εφοριών, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «λεηλασία» του αγροτικού εισοδήματος μέσω των δυσβάστακτων φόρων που επιβάλει η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν.
Περισσότεροι από 3.000 αγρότες έκαναν συλλαλητήριο το Σάββατο με πορεία προς τη ΔΕΘ, στους χώρους της 25η Agrotica.
Την ίδια ώρα, μπλόκα που υπολογίζονται σε 30-40 αναμένεται να στήσουν σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Αθηνών, καθώς και σε κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας και οι αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδή Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων. Το μπλόκο των Θεσσαλών που πρωτοστατούν και αυτή τη φορά στις κινητοποιήσεις στήνεται στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε μια προσπάθεια από την Agrotica να κατευνάσει την κατάσταση, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε διευκρινιστική εγκύκλιο, για την πιο ελαστική εφαρμογή του μέτρου της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο όσον αφορά το ζήτημα της φορολόγησης ήταν και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της 25η Agrotica, με περισσότερους από 3.000 αγρότες από την Ορεστιάδα την Καβάλα, Ξάνθη, Καρδίτσα την Πέλλα και άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδας που έκαναν πορεία από το Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη προς τη ΔΕΘ.
Στην κεντρική ομιλία του ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας στάθηκε ιδιαίτερα στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», η οποία όπως τόνισε αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών και στην ουσία ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Πειραιώς και προανήγγειλε στήσιμο μπλόκων από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα.
Τα μπλόκα που στήνονται....... http://viotianet.gr/?p=17302
Χαλκιδική
Την έναρξη των κινητοποιήσεων έκαναν πάντως από την Πέμπτη αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι ξεκίνησαν την «κατάβαση» τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα «χρόνια άλυτα προβλήματά» τους. Περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία στα όρια των δύο νομών.
Σέρρες
Τη Δευτέρα το μεσημέρι, οι Σερραίοι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους, στην κομβική διασταύρωση του Δημοτικού Διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα, χωρίς να κλείσουν όμως τους δρόμους. Παράλληλα, μικρή δύναμη των τρακτέρ από το δήμο Βισαλτίας, θα παραμείνει στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της Εθνικής Οδού Σερρών – Καβάλας.
Καβάλα και Δράμα
Αγρότες από τη Δράμα και την Καβάλα πρόκειται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σκαρύ, επί της εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας. Την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν, προτίθενται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή.
Πέλλα
Στον κόμβο Μελισσίου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας βρίσκονται αγρότες από χωριά περιοχής Γιαννιτσών και στη Διασταύρωση Πλευρώματος της Εθνικής Οδού Σκύδρας – Νάουσας έχουν μαζευτεί αγρότες από χωριά της περιοχής Σκύδρας.
Ημαθία
Στον κόμβο της Κολούρας μεταβαίνουν και αγρότες από την Ημαθία, ενώ μπλόκα αναμένεται να στηθούν στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό.
Φθιώτιδα
Από το πρωί της Δευτέρας έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Ε.Ο Λαμίας – Καρπενησίου, στην Μακρακώμη. Την Τρίτη 4 Φλεβάρη, θα παραταχθούν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Δομοκό, στη Θέση Δρούγος. Σταδιακά, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει ανάλογη παράταξη στην Εθνική Οδό στις Λιβανάτες.
Βοιωτία
Από τη Δευτέρα αγρότες της περιοχής έχουν ήδη παρατάξει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού Βοιωτίας, ενώ αναμένεται ενίσχυσή τους. Το απόγευμα τουλάχιστον 110 τρακτέρ είχαν συγκεντρωθεί 4 χιλιόμετρα έξω από το Κάστρο στον περιφερειακό Ορχομενού.
Πελοπόννησος
Αρκαδία
Στην Τρίπολη, στα Βούρβουρα, στον δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης, παρατάσσονται σταδιακά τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα με κορύφωση την Τετάρτη, στις 10 το πρωί.
Αχαΐα
Οι αγρότες μέλη των τοπικών Ενώσεων της Αχαΐας προχωρούν από τις 10 το πρωί της Δευτέρας σε συγκέντρωση των αγροτικών οχημάτων τους στην Πατρών – Πύργου στη διασταύρωση της Κάτω Αχαγιάς, στην Πατρών – Τριπόλεως στο ύψος του Κουρλαμπά και στο Αίγιο στη Γέφυρα του Μεγανίτη
Μεσσηνία
Έχουν ήδη στηθεί και σταδιακά ενισχύονται σε 4 σημεία του νομού, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι.
Ηράκλειο Κρήτης
Ραντεβού έξω από τις εφορίες δίνουν οι αγρότες της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου, «πολιορκώντας» από τα ξημερώματα τα κτίρια των εφοριών και επ΄ αόριστον οι αγρότες της Κρήτης, συμμετέχοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, για να αποτραπεί η «λεηλασία» του αγροτικού εισοδήματος μέσω των δυσβάστακτων φόρων που επιβάλει η κυβέρνηση.
Σε κατάληψη της εφορίας του Αγίου Νικολάου προχωρούν και οι αγρότες της περιοχής.
Χανιά
Στον αποκλεισμό του κτηρίου όπου στεγάζονται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και τα Διοικητικά Δικαστήρια, έχουν προχωρήσει από το πρωί της Δευτέρας αγρότες στα Χανιά, στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων «Ενότητα».
Ο αποκλεισμός του κτηρίου θα διαρκέσει –όπως έχει ανακοινωθεί- δύο μέρες, ενώ αγρότες – μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση που οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων- Ρεθύμνου. Πρόθεση των οργανωτών της κινητοποίησης είναι να κλείνουν για μικρά χρονικά διαστήματα την Εθνική Οδό ενημερώνοντας τους οδηγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Μυτιλήνη
Η Τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Θα προηγηθεί σύσκεψη στις 5 Φλεβάρη (7.30 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο).
Συλλαλητήριο στην Agrotica
Περισσότεροι από 3.000 αγρότες από την Ορεστιάδα την Καβάλα, Ξάνθη, Καρδίτσα την Πέλλα και άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο που ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη με πορεία προς τη ΔΕΘ, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της 25η Agrotica.
Οι αγρότες βρίσκονταν ήδη στη ΔΕΘ, προκειμένου να επισκεφτούν την έκθεση, με πανό στα οποία αναγράφονται συνθήματα όπως «Όχι στη φορολόγηση των φτωχών αγροτών», «Μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων» κ.α.
Από τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην κεντρική ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, στάθηκε ιδιαίτερα στη δύναμη που έχει η κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νέων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η περιβόητη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών και στην ουσία ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Πειραιώς. Τόνισε ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με νέα μπλόκα που θα στηθούν από τη Δευτέρα.
«Δε θα το βάλουμε κάτω. Μας μένει να παλέψουμε για το σήμερα και να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, το 2016 θα είμαστε ελάχιστοι. Από Δευτέρα να στηθούν μπλόκα παντού. Από τον Έβρο ως την Κρήτη, μπλόκα σε αυτή την πολιτική, μπλόκα για την ανατροπή της» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα αιτήματα των αγροτών
1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους – να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους – να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος – να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.
2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη – κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ – πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση – απόσβεση όλων των υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν πληρώσει το διπλάσιο του κεφαλαίου που δανείστηκαν.
3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020 – κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ – σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη – να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις που παρακρατήθηκαν χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.
5. Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ – κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
6.Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%.
8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων – να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις – να δίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων – όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».
9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά λόγου δάκου και άλλων αιτιών, να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες – αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες – ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει από όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα – να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.
11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία – σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση – καθαριότητα, για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, το νέο χαράτσι για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.ά.
12. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.
13. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή – να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους και τους συνεταιρισμούς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι – αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
14. Ενίσχυση των νέων αγροτών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις – να συνεχιστούν τα προγράμματα νέων αγροτών με ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ.
15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ – να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
16. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (να αντιμετωπιστούν τα νέα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου), Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση.
από agronews.gr