Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009


Μόνο σε καθορισμένες περιοχές η εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, λέει το ΣτΕ

Mια σημαντική απόφαση του Συμβολίου της Επικρατείας, που δημιουργεί θετικό δεδικασμένο και για την υπόθεση της Χαιρώνειας κατά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ENELCO:

Το Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄αριθμ. 3175/2009 απόφασή του ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη σχετική νομοθεσία έκρινε ότι «η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως είναι επιτρεπτή μόνο σε ειδικώς εκ των προτέρων καθορισμένες περιοχές και όχι σε όσες περιοχές απλώς και μόνο δεν απαγορεύεται ρητά η συγκεκριμένη χρήση».
Η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως, συνεχίζει το ΣτΕ, «που από τη φύση της επάγεται οχλήσεις και για τις οικιστικές περιοχές και για το περιβάλλον, είναι επιτρεπτή ενόψει των ορισμών των άρθρων 24 και 106 του Συντάγματος, μόνο σε περιοχές που εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές προοριζόμενες για την ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής».
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «δεν είναι νόμιμη η εγκατάσταση βιομηχανίας, ή βιοτεχνίας, σε περιοχή που δεν έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη (σσ: απόφαση υπουργού, νομάρχη, κλπ) ως κατάλληλη για την ανάπτυξη βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, δραστηριότητας». Από τον κανόνα αυτό, σημειώνεται στην απόφαση του ΣτΕ, εξαιρούνται παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, εφόσον «η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι σχετική με τις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής ή την αναπτυσσόμενη σε αυτήν κτηνοτροφία ή δασοπονία».

Τα όσα αναφέρονται παραπάνω, συμφωνούν με το πνεύμα των αντιδράσεων αλλά και της προσφυγής που έχει κατατεθεί προκειμένου να μην υποβαθμιστεί ο αμιγής μέχρι σήμερα αγροτικός και αρχαιολογικός χαρακτήρας της περιοχής που σχεδιάζεται η εγκατάσταση της τεράστιας μονάδας της ENELCO.