Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Κατατέθηκε ένσταση στο Εκλογοδικείο για μεταβολές στις έδρες

 
Γιατι η κατανομή έγινε σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και όχι του 2011
Στο Εκλογοδικείο κατατέθηκε ένσταση η οποία εάν γίνει δεκτή θα επιφέρει «καραμπόλα» η οποία «ακουμπά» 15 βουλευτές (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) δέκα εκλογικών περιφερειών της χώρας, ενώ παράλληλα θα ανακηρυχθούν πέντε αναπληρωματικοί βουλευτές στη Β' Αθηνών από το χώρο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Και όλα αυτά γιατί οι βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουλίου 2012 έγιναν σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 και όχι με την τελευταία του 2011.

Ειδικότερα, δύο εκλογείς της Β΄ Αθηνών με την ένστασή τους στρέφονται κατά 15 βουλευτών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς) διάφορων εκλογικών περιφερειών και ζητούν να ανακηρυχθούν στην εκλογική τους περιφέρεια (Β' Αθηνών) επιπλέον πέντε βουλευτές οι οποίοι σήμερα είναι αναπληρωματικοί (βουλευτές) από το χώρο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Συγκεκριμένα, στρέφονται κατά των βουλευτών Ανδρ. Ψυχάρη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Πρ. Παυλόπουλου (ΝΔ, Α' Αθηνών), Π. Μηταράκη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Μαρίας Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ, Α' Αθηνών), Κ. Κατσαφάδου (ΝΔ, Α' Πειραιά), Αφροδίτης Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ, Σερρών), Χρ. Γκόκα (ΠΑΣΟΚ, Άρτας), Παναγιώτας Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ, Τρικάλων), Γ. Κυρίτση (Δημοκρατική Αριστερά, Τρικάλων), Παυλ. Σιούφα (ΝΔ, Καρδίτσας), Μαρίας Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ, Αιτωλοακαρνανίας), Α. Μαρίνου (ΝΔ, Ηλείας), Α. Κουτσούμπα (ΝΔ, Βοιωτίας), Ι. Καράμπελα (ΝΔ, Βοιωτίας) και Κ. Τριαντάφυλλου (ΠΑΣΟΚ, Χίου).

Και ζητούν να ανακηρυχθούν επιπλέον βουλευτές πέντε αναπληρωματικοί της Β' Αθήνας. Συγκεκριμένα, να ανακηρυχθούν από τη ΝΔ Ι. Παπαθανασίου και Παναγιώτα Ιακωβίδου, από το ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Δ. Χατζησωκράτης και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Ι. Μανώλης.

Υποστηρίζουν ότι η ανακήρυξη βουλευτών έγινε κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισοδυναμίας της ψήφου, της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς και κατά παράβαση του άρθρου 54 του Συντάγματος που καθορίζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Και αυτό γιατί ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών που έγινε σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και όχι του 2011, είχε ως αποτέλεσμα την υποαντιπροσώπευση στη Βουλή της εκλογικής περιφέρειας Β΄ Αθηνών με την εκλογή πέντε λιγότερων βουλευτών και την υπεραντιπροσώπευση δέκα άλλων εκλογικών περιφερειών (Α' Αθηνών, Α' Πειραιά, Σερρών, Άρτας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Βοιωτίας και Χίου).

Το Σύνταγμα, επισημαίνουν οι εκλογείς στην ένστασή τους, επιβάλλει την κατανομή των βουλευτικών εδρών βάσει της τελευταίας απογραφής, κάτι που το είχε δεχθεί το Εκλογοδικείο το 1994 με την υπ' αριθμ. 21 απόφασή του.

Υπό τα δεδομένα αυτά η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή όφειλε να κατανείμει τις 288 έδρες σύμφωνα με τα τελευταία απογραφικά στοιχεία του 2011. Να σημειωθεί ότι οι 12 υπολειπόμενες θέσεις (από τις 300) είναι αυτές των βουλευτών Επικρατείας.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα δεδομένα της απογραφής του 2011, κατά την τελική κατανομή των εδρών (μετά την ανακατανομή των αδιάθετων εδρών, των διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών), πρέπει να προστεθούν 5 έδρες στη Β' Αθηνών, 3 στην Αττική, 1 στην Α' Θεσσαλονίκης, 2 στη Β' Θεσσαλονίκης, 1 στη Θεσπρωτία και 1 στο Ηράκλειο.

Αντίθετα, πρέπει να αφαιρεθούν 4 έδρες από την Α' Αθηνών και από 1 στην Α' Πειραιώς, στις Σέρρες, Άρτα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Βοιωτία και Χίο.

Συνεπώς, καταλήγουν οι εκλογείς, το Εκλογοδικείο πρέπει να προβεί στον σύμφωνο με το Σύνταγμα καθορισμό των βουλευτικών εδρών, στις υπεραντιπροσωπευόμενες και υποαντιπροσωπευόμενες εκλογικές περιφέρειες.     permisospress.blogspot