Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Στο στόχαστρο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ ο Ασωπός


Στο επίκεντρο της δημοσιότητας προσπαθούν να ξαναφέρουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με ερώτησή τους για τα χρονίζοντα προβλήματα της ρύπανσης του Ασωπού. Ο επικεφαλής των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση προς το ΥΠΕΚΑ είναι ο βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, αφού επί σειρά ετών με το ΠΑΣΟΚ ήταν μέλος των Επιτροπών Περιβάλλοντος της Βουλής που είχαν επισκεφτεί την περιοχή. Επισκέψεις και δηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς στην ουσία να πραγματοποιηθεί τίποτα. Ο Δήμος Τανάγρας έχει υποβάλλει μήνυση κατ΄αγνώστων για την υπερβολική ρύπανση που διαπίστωσε στον Ασωπό πρίν δύο περίπου μήνες. Οι αγώγοί των εργοστασίων που περνούν ανεξέλεγκτα και αχαρτογράφητα κάτω από το έδαφος, μεταφέροντας ρύπους στον Ασωπό δεν μπορούν να ανακαλυφτούν.

Ο κεντρικός αγωγός που θα καταλήγει σε βιολογικό καθαρισμό, όπου θα συνδέονται και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά για τους ρύπους, οι αγωγοί των επιχειρήσεων είναι στα χαρτιά και... στα λόγια, όπως και το περιβόητο Γραφείο Περιβάλλοντος, που κόλησε στην... επάνδρωση του, με τόσους δημόσιους υπαλλήλους. “Θέλουμε ένα καθαρό Ασωπό δεξιά και αριστερά να τον ελέγχουμε” δήλωσε ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Ευάγγελος Γεωργίου, αλλά μάλλον θα αργήσει πολύ να γίνει αυτό.

Οι κάτοικοι του Ωρωπού έχουν αμφιβολίες για το αν έχουν μολυνθεί ή όχι, από την μολυσμένη με εξασθενές χρώμιο λεκάνη του Ασωπού οι πηγές της Μαυροσουβάλας, από τις οποίες δίνει νερό στο Δήμο Ωρωπίων η ΕΥΔΑΠ. Σε ημερίδα του Πανεπιστημίου για το θέμα, οι επιστήμονες είχαν πει ότι είναι τόση μεγάλη η ποσότητα του νερού στη Μαυροσουβάλα, που δεν επιτρέπει να εισχωρήσει το νερό του υδροφόρου ορίζοντα της λεκάνης του Ασωπού. Είναι έτσι, ή έχει εισχωρήσει; Τα ερωτήματα πολλά, όπως και τα λόγια και οι υποσχέσεις. Χρειάζεται πολιτική βουλήση και συνέπεια σ΄αυτά που υπόσχονται οι πολιτικοί. Δεν φτάνουν μόνο τα κατασταλτικά μέτρα με τα πρόστιμα.

Η ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ ανάφέρει:
Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την απειλή της δημόσιας υγείας από την διαιώνιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος στον Ασωπό

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της μόλυνσης του Ασωπού Ποταμού (Αρ. Πρωτ. 2619/29.11.07, 6201/12.02.2008, 6458/25.09.08 και 617/22.06.08) καθώς παρά τις διαρκείς εξαγγελίες μέτρων και τις διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, τίποτα δεν έχει γίνει ώστε να ξεκινήσει η απορρύπανση του ποταμού και να γίνει και πάλι πνεύμονας ζωής από εστία μόλυνσης και κίνδυνος για την δημόσια υγεία που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πλέον μολυνθεί σε έκταση που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και το εξασθενές χρώμιο εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές ασθένειες στους κατοίκους της Αττικής (Δήμος Ωρωπού), της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Οι τραγικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, η πρωτοφανής αμέλεια στην λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος στο Ασωπό Ποταμό δεν μπορούν να συνεχιστούν. Εάν άμεσα δεν ληφθούν τα μέτρα που επανειλημμένως έχει συστήσει η επιστημονική κοινότητα θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε και βαριά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δικαίως μας απειλεί η Κομισιόν αφού όλες οι παρεμβάσεις στην περιοχή παραμένουν στις προθέσεις και στις εξαγγελίες. Όπως καταλαβαίνετε ακόμα και από οικονομικής πλευράς είναι προτιμότερο να εξευρεθούν οι πόροι σήμερα από την είσπραξη των προστίμων από όσους επιμένουν να ρυπαίνουν τον Ασωπό, να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται και να εφαρμοστεί επιτέλους η κείμενη νομοθεσία σχετικά με τα βιομηχανικά απόβλητα ώστε να εντοπιστούν στο σύνολό τους οι παραβάτες, παρά να αναγκαστούμε στην εξεύρεση πολλαπλάσιων πόρων για την αποπληρωμή των προστίμων της ΕΕ και την υλοποίηση των παρεμβάσεων που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:


Σε ποια μέτρα θα προβείτε και με τι χρονοδιάγραμμα για την απορρύπανση του Ασωπού Ποταμού στον Ωρωπό;


Πόσες βιομηχανίες έχουν εντοπίσει oι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή να μην εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία, τι συνέπειες υπήρξαν για αυτές, και αν συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και με τι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Έχουν καταβάλλει ενδεχόμενα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν για την ρύπανση που προκαλούν;




Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου

Νίκη Φούντα

Δημήτριος Αναγνωστάκης

Μαρία Γιαννακάκη

Γεώργιος Κυρίτσης

Αικατερίνη Μάρκου

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

Ιωάννης Πανούσης

Μαρία Ρεπούση

Γρηγόριος Ψαριανός