Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Χιλιάδες ευρώ πλήρωνε το ταμείο τεχνικών της ΔΕΗ για τσιγάρα, ποτά και κομμωτήρια


Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται ο διαχειριστικός έλεγχος της εξελεγκτικής επιτροπής για το ταμείο της Ένωσης Τεχικών της ΔΕΗ καθώς αποδίδει σοβαρές κατηγορίες για οικονομικές και διαχειριστικές ατασθαλίες στα τρία μέλη του κατά την κρίσιμη περίοδο.
Στην έκθεση, που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής, αναφέρεται ότι «οι εισροές μελών δεν κατέληγαν στον τραπεζικό λογαριασμό της ETE ΔEH, αλλά -σε αντίθεση με τις διατάξεις του καταστατικού- το ποσό της επιταγής εξαργυρώνονταν και παρέμενε αυτούσιο στα χέρια του ταμία.
Στο ταμείο της ETE/ΔEH καταγράφεται δαπάνη περιοδειών, για το έτος 2010, ύψους 215.640 ευρώ και 197.943 ευρώ για το 2011. Οπως σημειώνει η επιτροπή ελέγχου, η συντριπτική πλειοψηφία τους πιστώνεται στα τρία μέλη του προεδρείου. Οι δαπάνες παρουσιάζουν εκτεταμένο έλλειμμα παραστατικών και λοιπών στοιχείων, σε σημείο που να ελέγχονται ως πλασματικές.
Eνας άλλος μεγάλος -ως προς το μέγεθος και το περιεχόμενο τομέας εξόδων είναι οι μικρο αποδείξεις που κάθε μήνα προσκόμιζαν, άγνωστο ποια, μέλη του Δ.Σ., αλλά και τρίτα πρόσωπα, του σωματείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποδείξεις που κατ' επανάληψη βρέθηκαν από σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, είδη ένδυσης, οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα, βενζίνες κ.ά. Tο ύψος αυτών των αποδείξεων για το 2010 φτάνει στο ποσό των 45.552 ευρώ και για το 2011 στο ποσό των 60.464 ευρώ. Eίναι ενδεικτικό ότι ποσό 800 ευρώ, κατά μέσο όρο μηνιαίως, εμφανίζεται σε αποδείξεις για καθαριστικά της ETE/ΔEH.
Σημειώνεται ότι μικρο αποδείξεις προσκόμιζαν κατά κύριο λόγο τα μέλη του προεδρείου, χωρίς μάλιστα να επισυνάπτουν τα ονομαστικά τους στοιχεία ώστε να ελέγχεται η ονομαστική προέλευση των δαπανών. «Tο εύρος και το μέγεθος των δαπανών από μικροαποδείξεις συνιστούν υπερβολική σπατάλη, αναιτιολόγητη εκροή εξόδων και ηθελημένη κακοδιαχείριση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Eκθεση.
Eπίσης, διατυπώνει πολλά ερωτήματα, για τη εν λευκώ ανάθεση εκδηλώσεων σε συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο χωρίς να υπάρχουν προβλεπόμενες οικονομικές προσφορές.