Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Με παραίτηση απειλεί ο δήμαρχος Λεβαδέων Ν. Παπαγγελής σε περίπτωση που καταργηθεί το πανεπιστήμιο




Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά η Γ. Πούλου
Ψήφισμα κατά της κατάργησης των πανεπιστημίων με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μετά από εισήγηση των δημάρχων Λεβαδέων Νίκου Παπαγελή, Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά και Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού.

««Ο αναγκαίος εξορθολογισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορά στην κατάργηση λειτουργούντων αυτόνομων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο, ενώ η συνολική δραστηριότητα τους καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Περιφέρειας», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα.


Επίσης επισημαίνει ότι η κατάργηση αποκεντρωμένων Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ελλάδας.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του χάρτη των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού θεσμού που λειτουργεί αποτελεσματικά σήμερα στη χώρα, θα μας βρει αντίθετους και αντίπαλους σε κάθε βήμα», καταλήγει.

Παράλληλα ο δήμαρχος Λεβαδέων βρίσκεται σε συνεργασία με τους δημάρχους πόλεων όπου εδρεύουν τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και η συνέχιση της λειτουργίας τους απειλείται από το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Ρούτης εκπροσώπησε τον δήμο Λεβαδέων στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κατά την οποία έθεσαν υπόψη του Υπουργού στοιχεία που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, το εξαιρετικό επίπεδο σπουδών που παρέχεται στους φοιτητές, τα υψηλά ποσοστά αποφοίτησης από το Τμήμα, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Ακόμα τονίστηκε στον κ. υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα επιχειρήματα τους, κατά την σύνταξη του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», για την παραμονή του Τμήματος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας στη Λιβαδειά, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα υλοποιήσουν τη δεσμευτική απόφαση που ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα προχωρήσουν στην παραίτησή τους.

Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Τμήματος, που τέθηκε στη συζήτηση, οι εκπρόσωποι της Λιβαδειάς δήλωσαν προς τον υπουργό ότι θα εξασφαλίσουν την οικονομική ενίσχυση του Τμήματος με χορηγίες και δωρεές από ιδιώτες και οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, θέση με την οποία διαφώνησε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς ο οποίος τάχθηκε υπέρ της δωρεάν δημόσιας παιδείας.

Τέλος την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά η δ.σ. και επικεφαλής συνδυασμού της αντιπολίτευση Γιώτα Πούλου.

«Οι τελευταίες εξελίξεις που παρουσιάζουν ως τελεσίδικη την κατάργηση του Πανεπιστημιακού τμήματος στη Λιβαδειά και τη μεταφορά του στο Βόλο, επιτάσσει έστω και καθυστερημένα, μία οργανωμένη και δυναμική αντίδραση από την πλευρά της Λιβαδειάς απέναντι στις μνημονιακές απαιτήσεις της Τρόικας», αναφέρει η κ. Πούλου και καταλήγει: «Προτείνουμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού συμβουλίου, παρουσία όλων των φορέων προκειμένου να καθοριστεί η μορφή διεκδίκησης για την παραμονή του πανεπιστημιακού τμήματος στη Βοιωτική πρωτεύουσα».