Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

“Χρειαζούμενα” του σπιτιού από … χόρτο!


Οι σύγχρονες νοικοκυρές σίγουρα δεν έχουν σκεφτεί να ζήσουν σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρική σκούπα και χωρίς διάφορα «χρήσιμα» αντικείμενα όπως οι φρουτιέρες που στολίζουν το τραπέζι του φαγητού ή τους πάγκους της κουζίνας.
Και γιατί να το σκεφτούν, αφού πληθώρα προϊόντων δίνει τη λύση σε διάφορα τέτοια θέματα της καθημερινότητας;

Δεν είναι όπως παλιά που οι γυναίκες πήγαιναν στα ρυάκια και στα ποτάμια για να μαζέψουν χόρτα και στάρια για να φτιάξουν τα χρειαζούμενα τους: τις σκούπες τους και τα καλάθια τους ή αλλιώς τις παρασύρες τους και τα πανέρια τους.

Και μπορεί η παρασύρα ή το πανέρι στο «μάτι» του νέου, να περνούν σχεδόν απαρατήρητα… στουςπαλιούς όμως, που ακόμα τα θυμούνται και πόσο μάλιστα σε αυτούς που τις χρησιμοποιούν, θυμίζουν μια ολόκληρη εποχή, όταν η μέρα ξεκινούσε το ξημέρωμα και τελείωνε με τη δύση του ηλίου.

Πολλά τέτοια χρειαζούμενα συνάντησε τοMadeinCreta, σε ένα σπίτι κάπου ψηλά στα Καπετανιανά. Δυο αδερφές κατοικούν σε αυτό η κ. Γεωργία Σηφάκη και η κ. Ευανθία Παπαδάκη.

Τα πανέρια που υπάρχουν εκεί είναι φτιαγμένα από τα χέρια της συγχωρεμένης της μάνας τους, η οποία έμεινε χήρα και τις μεγάλωσε μαζεύοντας στάρι και πλέκοντας πανέρια.

Αυτά που υπάρχουν στο σπίτι το στολίζουν, διότι δεν είναι μόνο τα γιορτινά, είναι η προίκα που τους άφησε.

Τα πανέρια ήταν πολλών λογιών και μεγεθών. Ήταν του γάμου, συνήθως με αναπαράσταση και χρώμα φυσικό κόκκινο ή πράσινο, ήταν αυτά για τη μεταφορά των φρούτων, άλλα για το πλύσιμο των ρούχων, αλλά για το ψωμί… άλλα για τα κουκιά.